Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie elwacji

Recommended Posts

Mam kilka pytań związanych z malowaniem elewacji:

1. Czy elewacje przed malowaniem trzeba umyć np. Karcher ciśnienie około 120 bar ?

2. Czym lepiej malować wałkiem (samemu żeby było oszczędniej) czy nająć firmę żeby pomalowała np. agregatem hydrodynamicznym? (chodzi mi o efekt wałkiem trochę zejdzie zanim pomaluje cała elewacje i związku z tym nie powstaną na ścianie pasy)

3. Czy dobrym pomysłem jest pomalowanie elewacji emulsją gruntującą zamiast zwykłego gruntu żeby od razu zrobić tło jeśli chcemy zmienić kolor elewacji?

4. Jakie są ceny za malowanie elewacji wraz z przygotowaniem?

Dom jest otynkowany tynkiem silikatowym

Witam,

Rozumiem, że farba którą chce Pan malować jest farbą silikatową.

Jeżeli chodzi o przygotowanie podłoża to obowiązkiem będzie umycie starego tynku - najlepiej przy użyciu natrysku hydrodynamicznego. Dodatkowo należy sprawdzić czy na tynku nie pojawiły się oznaki korozji biologicznej w postaci grzybów pleśniowych lub alg. Jeśli tak na dodatkowo należy je zmyć przy użyciu preparatu np. FAST PROTEKTOR.

Następnie po wyschnięciu podłoża może zacząć Pan malowanie. Dobrze było by jeszcze zagruntować tynk przy pomocy odpowiedniego gruntu zalecanego przez producenta farby.

Bez względu na to czy chce Pan zaoszczędzić pieniądze i pomalować samemu czy wynająć firmę wykonawczą podczas malowania należy pamiętać o kilku zasadach.

1. Przestrzegać odpowiednich warunków atmosferycznych tj. temp. od +5 do + 25 st. C i wilgotność poniżej 75% , unikać opadów atmosferycznych, silnego wiatru, dużego nasłonecznienia, mgły itd.

2. W przypadku malowania wałkiem należy pamiętać aby całą ścianę wykonać w jednym cyklu roboczym tzn. podczas jednego dnia oraz używać dobrej jakości wałków. Dobrze jest aby zasłonić rusztowanie przed słońcem lub wiatrem. Należy dobrać do ściany odpowiednią ilość malarzy.

3. W przypadku natrysku ważne jest aby utrzymywać stałe ciśnienie agregatu i odległość dyszy od ściany przez cały czas malowania.

4. W przypadku przemalowywania ciemnych kolorów zalecane jest nałożenie pierwszej warstwy jasnego koloru a następnie drugą warstwę koloru ostatecznego co wyraźnie ułatwia malowanie.

W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt telefoniczny z działem technicznym FAST.

• 1 month później...