josh3 13.01.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Witam, mam dom w trakcie budowy, w pozwoleniu poza budynkiem, przyłączami wody, elektrycznymi itd jest tylko instalacja wewn. gazowa w budynku (nie ma odcinka budynek - szafka w ogrodzeniu). Dom jest w SSZ. Nie zinwentaryzowano jeszcze żadnego z przyłączy ani budynku. Zorientowałem się już, że na odcinek instalacji od budynku do szafki potrzebuję osobnego PNB, co wiąże się z wykonaniem projektu. Czy na ten projekt potrzebuję nową mapę do celów projektowych? Stara ma wpis: aktualna na dzień 29.12.2009. Czy nie da się tej mapy jakoś zaktualizować? Proszę o wskazówki jak to zrobić jak najmniejszym kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.01.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Teoretycznie jest inna droga.- opis techniczny instalacji, wykonany przez projektanta posiadającego odpowiednieuprawnienia budowlane,- na projekcie zagospodarowania działki, projektant umieszcza „brakującą kreskę” i podpisuje się pod tym. Teoretycznie dlatego, że projektant musiałby w tym przypadku, zakwalifikować tą zmianę jako nieistotną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josh3 13.01.2012 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Teoretycznie jest inna droga. - opis techniczny instalacji, wykonany przez projektanta posiadającego odpowiednie uprawnienia budowlane, - na projekcie zagospodarowania działki, projektant umieszcza „brakującą kreskę” i podpisuje się pod tym. Teoretycznie dlatego, że projektant musiałby w tym przypadku, zakwalifikować tą zmianę jako nieistotną. Dzięki za zainteresowanie. A co w tej sytuacji z ZUD? Czy tutaj nie potrzeba będzie do uzgodnienia nowej mapy? Dzwoniłem do geodety jeszcze, jest ponoć jeszcze taka możliwość, że mapę, którą miałem do PnB zaktualizuje (przypuszczam, że naniesie budynek?), zrobi to za niewielkie pieniądze, i ta mapa będzie "podkładem" pod projekt. Z tego co zrozumiałem taka aktualizacja jest możliwa o ile nic innego na działce od jej wytworzenia nie zostało zinwentaryzowane. Mógłby to być przyłącz energetyczny, który wykonany został w listopadzie 2011r z szafką na budynku. Nie wiadomo czy został zinwentaryzowany, ponoć dostałbym jako inwestor tą inwentaryzację. O ile zrozumiałem geodetę, to jeśli przyłącz został zinwentaryzowany to musi być nowa mapa. I wtedy koszt idzie sporo w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 15.01.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 U nas w Starostwie wymagają zrobienia projektu na nowej mapie z naniesionym już budynkiem w stanie surowym. Do tego uzgodnienie ZUD. W sumie nowa mapka i projekt gazówki + uzgodnienie kosztowały mnie 1600 złotych. Oczekiwanie na Pnb- 3 tygodnie. Na mapce geodeta naniósł też odcinek wodociągu od wcinki (na mojej działce) do nowego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 17.01.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Miałem podobnie jak autor, nawet jakiś czas temu pytałem się tu o tą brakującą kreskę. Poszedłem do projektanta gazowego, który mi wcześniej adaptował projekt wewn gazowy, który był załączony do projektu domu (katalogowiec). On na czerwono dorysował na granicy skrzynkę z gazomierzem, opisał jej zawartość, oraz narysował trasę nitki skrzynka - dom. Za 200 zł. Gazowni to odpowiadało (sama to zasugerowała) i puściła gaz. Zobaczymy czy nadzorowi też. Pytałem ich wcześniej ale nie potrafili zrozumieć istoty problemu - jak gazownia pozwoli to my tym bardziej. Zobaczymy... Inna sprawa, że projektant gaz. dał ciała gdy po raz pierwszy adaptował (czyt. dał pieczątkę) na projekcie, bo zaraz obok miał już moje warunki techn. przyłącza. A adoptował projekt w którym skrzynka była na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josh3 17.01.2012 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Prawdopodobnie będzie nowy projekt. Mam kolejny problem. W sieci znajduję sprzeczne informacje. Czy do wykonania części instalacji od kurka na budynku do szafki w ogrodzeniu potrzebuję PnB? Czy nie wystarczy samo zgłoszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josh3 17.01.2012 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Najświeższa interpretacja: od budynku do szafki w ogrodzeniu - zgłoszenie, instalacja wewnątrz budynku - pozwolenie. Jeśli by tak faktycznie było to nie jest źle w moim przypadku, w projekcie mam zaadaptowaną instalację wewnętrzną gazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.01.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Najświeższa interpretacja: od budynku do szafki w ogrodzeniu - zgłoszenie, instalacja wewnątrz budynku - pozwolenie. Jeśli by tak faktycznie było to nie jest źle w moim przypadku, w projekcie mam zaadaptowaną instalację wewnętrzną gazową. a ta interpretacja, to skąd...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josh3 17.01.2012 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 a ta interpretacja, to skąd...? Lektura różnych forów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 17.01.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 od skrzynki (gdzie jest licznik, zawór główny oraz reduktor) jest to instalacja gazowa wewnętrzna, która jest w gestii inwestora i wymaga ona projektu i pozwolenia na budowę...w wielu gminach są gotowe wnioski do pobrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josh3 17.01.2012 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 To trochę komplikuje sprawę. Dziennik budowy, kierownik i takie tam... Zobaczymy co powie na to projektant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 18.01.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Gdzie kończy się Twój projekt instalacji wewnętrznej ? Na szafce na elewacji ? Czy masz na projekcie zagospodarowania ( ta mapka z wyrysowanym domem) narysowaną nitkę gazu ? Czy Twoje PnB na dom uwzględnia "wewnętrzną instalację gazową" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josh3 18.01.2012 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Gdzie kończy się Twój projekt instalacji wewnętrznej ? Na szafce na elewacji ? Czy masz na projekcie zagospodarowania ( ta mapka z wyrysowanym domem) narysowaną nitkę gazu ? Czy Twoje PnB na dom uwzględnia "wewnętrzną instalację gazową" ? Projekt instalacji wewnętrznej kończy się na szafce z kurkiem na elewacji. Licznik będzie w szafce w ogrodzeniu. Na projekcie zagospodarowania nie ma wyrysowanej nitki gazu. Moje PnB poza budynkiem, zjazdem z drogi powiatowej, przyłączem kan i wodnym uwzględnia instalacje wewnętrzne. Bez wymieniania jakie konkretnie. W gotowcu była jednak instalacja gazowa, została zaadaptowana przez projektanta z uprawnieniami, są jego pieczątki itd, zakładam więc, że PnB to uwzględnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 18.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Czyli masz identycznie jak ja. I ja chodziłem i pytałem bo bezsensowne było wg mnie PnB na odcinek elewacja-granica. Za wskazówką gazowni i przy braku sprzeciwu PINB poszedłem do gościa, który przystawił mi wcześniej pieczątkę na tym gotowcu (mój architekt przy adaptacji dał to koledze z uprawnieniami). Wziął moje 2 kopie projektów oraz czerwony cienkopis, przekreślił skrzynkę na elewacji, narysował linię, którą opisał jako granicę, na niej nową skrzynkę, której zawartość opisał (zawór, reduktor, gazomierz, średnice itd...), na elewacji narysował małą skrzyneczkę z zaworem (jeżeli do granicy jest > niż X metrów to musi być), a na końcu połączył te skrzynki opisując tworzywo i średnice. Data, podpis i pieczątka. That's all. Kierbud gazowy to klepnął, gazownia też, a wyjątkowo upierdliwi byli. W ciągu miesiąca ide do PINBu zgłosić koniec budowy... zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josh3 18.01.2012 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Rozmawiałem z jednym "gazownikiem". Twierdzi, że odcinek elewacja - szafka można zrobić na zgłoszenie. Niestety wg niego nie obędzie się bez projektu technicznego. Kosztuje coś około 400 zł. Tomek4, daj znać o wyniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts