Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka powierzchnia?

sylwek1974

Recommended Posts

Witam.

Mam następujące pytanie do znawców tematu.

Jaką powierzchnię domu bierzemy pod uwagę wyliczając potrzebną moc kotła na paliwo stałe z podajnikiem? Użytkową, ogrzewaną czy może tzw. "po podłodze"?

A co z powierzchnią takich pomieszczeń jak nieogrzewany garaż w bryle budynku, kotłownia, czy nieocieplony stryszek nad poddaszem użytkowym?

A może ważniejsza jest kubatura budynku bez względu na rodzaj poszczególnych pomieszczeń i ich wysokość?

Jaki wpływ na potrzebną moc kotła ma dodatkowo ogrzewanie podłogowe i boiler?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Ze względu na zróżnicowaną konstrukcję i ocieplenie różnych budynków nie bierzemy pod uwagę żadnej powierzchni, tylko zapotrzebowanie na ciepło, które szacujemy za pomocą ozc. W prawdzie przy kotle na paliwo stałe możesz sobie pozwolić na błąd rzędu 100%, ale dokładność Ci nie zaszkodzi.

Tak jak napisał kolega, musisz obliczyć zapotrzebowania na moc cieplną. (Są odpowiednie normy i wzory)

To zapotrzebowanie to inaczej strumień ciepła jakie powinno być dostarczone przez

urządzenie grzewcze do pomieszczeń tak aby utrzymać określoną temperaturę.

Tutaj bierze się pod uwagę straty ciepła w wyniku przenikania przez przegrody oraz konieczność dogrzania powietrza,

napływającego z zewnątrz (wentylacja)

Jeśli chcesz grzać CWU z tego samego źródła musisz to oczywiście uwzględnić.

Radzę nieznacznie przewymiarować moc kotła.

Kocioł wraz z użytkowaniem "traci moc" - a przecież nie będziesz go czyścił codziennie.

Inna sprawa, że deklarowane moce kotłów są trudne do osiągnięcia w codziennym użytkowaniu.

Ale to już nie na temat.

Niekoniecznie. Wiele osób udziela się na forum bez "symbolicznego" wynagrodzenia. Jaki dom i jakie ocieplenie, to też szacowanie ozc, tylko bardzo, bardzo zgrubne.

OK!

Dom z poddaszem użytkowym, zabudowa zwarta 12x9,6 metra. Powierzchnia użytkowa ok. 120 metrów która mi nic nie mówi bo oprócz niej będzie jeszcze nieogrzewany garaż 21 mkw, kotłownia ponad 9, do tego oczywiście skosy na poddaszu. To razem daje nam ok. 170 mkw "po podłodze". Dodatkowo nad użytkowym poddaszem będzie ocieplony tylko od spodu wełną mineralną stryszek ok. 40 mkw po podłodze. Dom z pustaka ceramicznego 25 P+W ocieplony będzie styropianem 15 cm a na poddaszu wełna 25 cm.

Kubatura budynku wg projektu 497 m3.

I teraz w zależności od tego którą powierzchnię wezmę pod uwagę stosując niektóre z ogólnodostępnych kalkulatorów i słuchając opini nt. niedowymiarowania i przewymiarowania kotła mogę równie dobrze zainstalować 12kw( np. SKAM-P PREMIUM) jak i Zębiec KP 20kW. I co Wy na to?

Pozdrawiam

12 kw wystarczy w zupełności - ale mówię to jedynie na podstawie swojego doświadczenia z przewymiarowanym kotłem. Dom mam zbudowany z phoroterm 38 cm plus 10 cm styropian plus 25 cm wełna, grzeję 240 m2 po podłogach w tym z kotłownią 13 m2 - pozostałych pomieszczeń garażu itp. nie grzeję i uważam, że 10 kw wystarczyłoby mi w sam raz :)