Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rzędna a pnb a odstępstwa istotne a praktykla

wa_wo

Recommended Posts

Udało się puścić dokumentacje na pnb z ławą powyżej strefy przemarzania (adaptacja projektu gotowego). Najprostszym rozwiązaniem jest, jak chce kierbud, doprowadzenie w efekcie do podwyższenia rzędnej o 16 cm (czyli jesteśmy nie 34 cm a 50 ponad trawą :)). PINB i tego typu organy mogą się doczepić przy odbiorze czy nikt nie zauważy że stopni jest trzy a nie dwa?

To że masz błąd w projekcie (ława powyżej przemarzania) nie oznacza że wolno to tak wykonać. Po to na budowie masz kierownika ktory ma w swoich obowiązkach budowanie zgodnie z projektem oraz sztuka budowlaną. Kierownik ma obowiązek zgłosic ten fakt i wyprostować projekt u projektanta.

Co do tego maja schodki nie wiem i nie rozumiem

To że masz błąd w projekcie (ława powyżej przemarzania) nie oznacza że wolno to tak wykonać. Po to na budowie masz kierownika ktory ma w swoich obowiązkach budowanie zgodnie z projektem oraz sztuka budowlaną. Kierownik ma obowiązek zgłosic ten fakt i wyprostować projekt u projektanta.

Co do tego maja schodki nie wiem i nie rozumiem

Podwyższenia rzędnej o 16 cm to teoretycznie zmiana istotna, teoretycznie z nowym pozwoleniem na budowe. Rozumiem, ze pisząc "Kierownik ma obowiązek zgłosic ten fakt i wyprostować projekt u projektanta" to ma Pan na mysli? Wielomiesięczne starania o nowe pnb? Jeśli nie, to może jednak grzeczniej, mniej banału i bardziej w temacie?

Czy ktoś z nadzoru moze się przypimpciac do tych ca. 15 cm, które nie powinny byc wykazane w dzienniku budowy (w praktyce rozumiem to tak, że kierownik wskazuje w dzienniku na poprawne wymiary ławy i ich wykonanie w zgodzie z normami a wbrew zatwierdzonemu projektowi)? A jeśli, to w praktyce co grozi? Ktoś przerabiał ten problem? Przypomnę, chodzi o podwyższenie rzędnej o 15 cm a nie o 1 m.

NB dopuszcza tolerancję max 5cm różnicy w poziomie "0".

Jaka jest róznica pomiędzy poziomem posadowienia ławy a strefą przemarzania?

Czy te 5 cm wynika z jakis rozporządzeń?

W projekcie, poziom przemarzania: -0,80

- 110 cm jako dno wykopow robot ziemnych pod lawy i fundamenty

- 100 - wierzch chudziaka

- 60 - wierzch ławy

- 21 wierzch scian fundamentowych (3 warstwy, w kosztorysie osiem)

poziom gruntu -0,34

Zrobic to tak (1):

-120 cm jako dno wykopow robot ziemnych pod lawy i fundamenty

-110 - wierzch chudziaka

- 70 - wierzch ławy

- 5 wierzch scian fundamentowych (zamiast -21) (65 cm dla 5 warstw)

rzędna 16 cm wyżej, poziom gruntu nie -0,34 a -0,5 m

tak (2):

-120 cm jako dno wykopow robot ziemnych pod lawy i fundamenty

-110 - wierzch chudziaka

- 70 - wierzch ławy

- 18 wierzch scian fundamentowych (zamiast -21) (52 cm dla 4 warstw)

rzędna 3 cm wyżej

poziom gruntu nie -0,34 a -0,37 m

czy tak (3):

-130 cm jako dno wykopow robot ziemnych pod lawy i fundamenty

-120 - wierzch chudziaka

- 80 - wierzch ławy

- 15 wierzch scian fundamentowych (zamiast -21) (65 cm dla 5 warstw)

rzędna nie 6 cm wyżej, poziom gruntu nie -0,34 a -0,4 m

Nie jestem pewien czy w tym kościele mi dzwoni, ale poziom zero przy adaptacji wyznaczony zostaje na podstawie mapy sytuacyjno-wysokościowej a konkretnie oznaczonych tam poziomic. U mnie na tej mapie dokładność ich była do 0,5 m np 25 m.n.p.m kawałek dalej 25,5 m.n.p.m itd...

Inna sprawa na ile dokładnie odzwierciedlają one rzeczywistość (u mnie gps - wiem że super dokładne - np. wskazuje 3m mniej), na ile są aktualne i ile razy teren został zniwelowany (tu kłócą się ile można bez pozwolenia).

Kierownik budowy zobowiązany jest wykonać roboty budowlane zgodnie z obowiązującymi przepisami i wiedzą techniczną.

Masz za duże przeskoki myślowe by zrozumieć co tam napisałeś!

Odpowiedz: NB dopuszcza tolerancję max 5cm różnicy w poziomie "0".

Pytanie: Czy te 5 cm wynika z jakis rozporządzeń?

Odpowiedz: Masz za duże przeskoki myślowe by zrozumieć co tam napisałeś!

Proponuję albo cierpliwie odpowiadać (jeśli leży to w charakterze), gdy PROSZĄ o odpowiedź, albo siedzieć cicho, ale to być może boli, gdy złote ego wymaga okazania ŚWIATU. Mylę się?

• 3 weeks później...

Wystarczy wykopać i posadowić głębiej, to nie jest zmiana istotna. Dół ławy fundamentowej ma być poniżej przemarzania. Nie ma to nic wspólnego z rzędną zera.

Nadzór budowlany z reguły nie odwiedza takich kurników ale może się zdarzyć. Nie radzę liczyć na pobłażliwość. Wysokości kar w ustawie prawo budowlane.