Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to dobre rozwiązanie co + cwu?

seven

Recommended Posts

Witam

Wymieniam instalacje co + cwu na nową.

Teraz mam do C.O. kocioł na ekogroszek a do cwu dwa junkersy w łazienkach.

Po wymianie instalacji chcemy zachować kocioł na ekogroszek do C.O. dodatkowo podpiąć do niego zasobnik płaszczowy , który będzie zasilał ciepłą wodę w zimie kiedy będzie pracował kocioł na ekogroszek. W lecie wodę ciepłą będziemy mieli z kotła gazowego turbo także podłączonego do zasobnika (ekogroszkiem nie będziemy palić w lecie). Kocioł gazowy będzie także włączony do instalacji, żeby także w razie czego grzał w C.O.

Czy takie rozwiązanie ma sens, czy jest stosowane ?

mpoplaw:

junkersów będę się pozbywał (są ze świeczką - 20 letnie) - zamiast nich będzie kocioł "turbo" będzie dostarczał w lecie ciepłą wodę do kuchni, łazienki, umywalka w piwnicy, umywalka w toalecie i chyba jeszcze w suszarni. Będzie także (czasami) ogrzewał c.o. wtedy gdy jeszcze nie będzie zbyt chłodno na dworze aby nie rozpalać kotła na ekogroszek.

Czy jest może gdzieś dostępny schemat takiej instalacji w sieci ? Chciałbym zobaczyć jak powinna wyglądać instalacja z dwoma kotłami , instalator proponuje jeszcze podłączenie wymiennik płytowy oraz wymiennik płaszczowy na 120l, chyba dwie pompy obiegowe.

Czy będzie konieczny sterownik pokojowy ? czy wystarczą termostaty przy grzejnikach ?

Moim zdaniem ma to sens, ale instalacja na pewno będzie znacznie droższa niż strykte na gaz czy ekogroszek. Kolega dobrze kombinuje.:D W okresach jesienno-wiosenno letnich, gdy mniejsze zapotrzebowanie na ciepło, ogrzewanie na gaz i tym samym rachunki do zaakceptowania, komfort ciepła i wygoda obsługi instalacji. Zimą na ekogroszek, mniejsza wygoda obsługi, ale za to mimo wszystko tańsza eksploatacja niż gazem, a w domu ciepło i nie trzeba się wspomagać kominkiem.

• 2 weeks później...

Może robić też w c.o. - ale wzrośnie koszt instalacji, przez to, że gazowy w obiegu zamkniętym będzie pracował, ekogroszek w otwartym, potrzebne jakieś wymienniki , dodatkowe pompy i sam nie wiem co jeszcze.

Myślę, że fajnym rozwiązaniem by było ogrzewać wodę użytkową w zimie z ekogroszku poprzez zasobnik. Ale nie mam pojęcia czym zastąpić junkersy, jaki to powinien być kocioł do cwu w lecie - najlepiej jak by miał wyrzut spalin przez ścianę - żeby rury nie wkładać do komina ponad dach.

Doradźcie jakieś rozwiązanie z przykładowym kociołkiem gazowym.

Nie chcę całkowicie rezygnować z gazu. Nie wiem co będzie za kilka lat. Poza tym palenie ekogroszkiem przez okres letni nie wchodzi w grę u mnie. Dlatego chciałbym podgrzewać wodę użytkową gazem, tylko nie wiem jaki to powinien być kocioł, tak by podgrzewał także wodę w tym samym zasobniku co ekogroszek będzie podgrzewał w zimie.

A dlaczego nie zrobic kocioł na eko + zasobnik jakieś 150-200l grzejący w sezonie grzewczym co + cwu, a latem kocioł gazowy do grzania cwu?? może być instalacja niezależna lub połączona (np na sprzęgle hydraulicznym- byle jakiś niedouczony instalator nie chciał robic wymmiennika w zasobniku) i np lekko dogrzewane co gazem... mozliwości masę, tylko z mądrym instalatorem kłopot..... bo w irlandii siedzą :)

Właśnie o takie rozwiązanie mi chyba* chodzi.

Tylko jaki kocioł gazowy można by było zastosować ? (jedno, dwu funkcyjny, turbo, kondensat?). Najlepiej jak by mógł mieć boczny wyrzut spalin.

Czy instalacja będzie pracowała w ukł. zamkniętym czy otwartym ?

Czy koszty instalacji dużo wzrosną od takiej z jednym kotłem ? Wiem, że dołożenie kotła gazowego będzie kosztowało ale chodzi mi o dodatkowe urządzenia: jakieś pompy, większe ilości rur, i inne...

Może masz jakiś schemat takiej instalacji żebym zobaczył jak by to mogło wyglądać?