rydzadam 16.01.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Pięknie Ja to w ekogroszek chyba pójdę jednak ,jak gazu nie załatwię.Trza będzie raz na 3-4dni dorzucić i wywalić popiół ,bo coraz bardziej wątpie w te wynalazki.Francja,Włochy itp w rejonach gdzie śnieg jest rzadkośćią można się tym dogrzać i tyle Fajnie, mogę Ci mój piec oddać za pół ceny razem z kominem, żużlem i popiołem. Dołożę gratis kominiarza raz na rok i cały ten brud z kotłowni Tak na poważnie - daj sobie spokój z tym ekogroszkiem bo będziesz żałował jak ja teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 16.01.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 masz pci P-W? Nie mam,tylko słyszałem jak chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 16.01.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 ee wiekszosc ma okolo 50 dB, a nawet mniej, wdlg. prawa to od 22-6 mozna nadawac halas 55dB, takze nawet nikt nie moze sie przyczepic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 16.01.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Nie mam,tylko słyszałem jak chodzi a ja mojej nie slysze nawet w bezwietrzna noc:no: a sasiedzi nic nie mowia ze jest zbyt glosno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 19.01.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 śnieg nie powoduje żadnych problemów. W pompie jest śmigło, które naprawdę mocno dmucha i pewnie odpycha płatki śniegu. Jedynie lód się robi pod spodem, ale to niezależnie od opadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 24.01.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 hihi ależ sie uśmiałam W ubiegłym roku moja pompa stała na typowym wygwizdowiu. Tuż za nią jest siatka i poooola, śniegu było dookoła co niemiara a ona sobie chodziła bez żadnego uszczerbku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 26.01.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Pompa na jakiej ścianie najlepiej aby była ?Północna chyba nie bardzo nie?Na południowej zas latem nie zleje się w kule Na ścianie południowej najlepiej, ale tak, żeby nie wiało na taras (czy co tam masz). Promienie słoneczne zawsze troszkę nagrzeją to ustrojstwo... No i prawie każdy użytkownik Ci napisze, że najlepiej nie NA ścianie, tylko PRZY ścianie (przenoszenie wibracji). Edytowane 26 Stycznia 2012 przez Tom OP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 26.01.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Na ścianie południowej najlepiej, ale tak, żeby nie wiało na taras (czy co tam masz). Promienie słoneczne zawsze troszkę nagrzeją to ustrojstwo.... Czy ktoś próbował świadomie wykorzystywać promienie słoneczne - np jakaś szopka z blachy - pompa przylegająca wylotem do ściany? Nawet gdy niezałączona PC to przy słonecznym dniu (lub tylko jasnym) występowałaby jakaś kumulacja ciepła w gruncie. Istnieją farby trochę (podobno selektywne). Ewentualnie tylko duża rura czarna na wlocie (zwinięta blacha). Oczywiście podstawowa funkcja - ochrona przed czynnikami atmosferycznymi - deszcz, śnieg - miałaby pewnie jakiś wpływ na żywotność pompy pozdr pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 26.01.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Czy ktoś próbował świadomie wykorzystywać promienie słoneczne - np jakaś szopka z blachy - pompa przylegająca wylotem do ściany? Nawet gdy niezałączona PC to przy słonecznym dniu (lub tylko jasnym) występowałaby jakaś kumulacja ciepła w gruncie. Istnieją farby trochę (podobno selektywne). Ewentualnie tylko duża rura czarna na wlocie (zwinięta blacha). Oczywiście podstawowa funkcja - ochrona przed czynnikami atmosferycznymi - deszcz, śnieg - miałaby pewnie jakiś wpływ na żywotność pompy Jeśli już szopa + wspomaganie słońcem, to może wspomóc kolektorem powietrznym? Kiedyś wygrzebałem w sieci coś takiego. Proste jak budowa cepa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 26.01.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Jeśli już szopa + wspomaganie słońcem, to może wspomóc kolektorem powietrznym? Kiedyś wygrzebałem w sieci coś takiego. Proste jak budowa cepa. Mimo wszystko jest to trochę skomplikowane (drogie) no i mała powierzchnia. Z innych pomysłów : PC umieszczona w poddaszu domu dwuspadowego - przylegając do ściany szczytowej, najlepiej wylot przez jakiś zawór zwrotny. Zalety: -wykorzystuje kilkadziesiąt metrów kwadratowych dachu jako kolektor powietrzny -wentyluje przestrzeń poddachową -nie szpeci domu -latem chłodzi poddasze -nie podlega wpływom atmosferycznym - trwałość Wady: - drgania, hałas - trzeba to jakoś wytłumić lecz i tak nocą będzie się niosło (do wszystkiego można się przyzwyczaić), -odprowadzenie kondensatu -zawór zwrotny dużej średnicy -okresowo latem zbyt wysoka temperatura (np maksymalna temperatura pracy 40 C) - można włączać w innej porze dnia. pozdr Edytowane 26 Stycznia 2012 przez rudy_36 poprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 26.01.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Jeśli ktoś wpadłby na pomysł szopy.... jego wybór, ale czy drogie? Przykładowo - na ścianie południowej takiej szopy arkusz czarnej blachy przykryty trapezowym poliwęglanem (robi się z tego lekkie zadaszenia). Od dołu swobodnie wpływa powietrze (albo kanał doprowadzający powietrze z wnętrza) od góry utworzone kanały zaślepione + otwór do wnętrza szopy. Wg mnie staranne wykonanie niespecjalnie by szpeciło tą szopkę, a wspomaganie w słoneczne dni gwarantowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 26.01.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 W uzupełnieniu...odprowadzenie kondensatu z poddaszaNa etapie budowy domu można pociągnąć rurę kanalizacyjną 50mm np od pionu odpowietrzającego i już - mam tak przy WM z rekuperacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 26.01.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 sądze ze taka pompa potrzebuje tyyyle powietrza, ze to powietrze nie zdarzy sie nagrzac, a juz bedzie zuzyte ... pewnei jakby to bylo takie proste to by niejeden tak juz mial a z drugiej strony moze byc taka sytuacja ze w szopie bedzie chlodniej niz na zewnatrz, bo sie w ciagu dnia nei zdarzy w niej nagrzac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.01.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Patrz na to pod kątem mocy, a nie ilości powietrza. 1 m2 powierzchni dachu prostopadłej do słońca to 1 kW mocy przy pełnym nasłonecznieniu. To ile m2 dachu potrzebujesz, żeby starczyło ciepła dla pompy np. 10 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts