Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa P-W a sniezyca.

ja14

Recommended Posts

Pięknie

Ja to w ekogroszek chyba pójdę jednak ,jak gazu nie załatwię.Trza będzie raz na 3-4dni dorzucić i wywalić popiół ,bo coraz bardziej wątpie w te wynalazki.Francja,Włochy itp w rejonach gdzie śnieg jest rzadkośćią można się tym dogrzać i tyle

Fajnie, mogę Ci mój piec oddać za pół ceny razem z kominem, żużlem i popiołem. Dołożę gratis kominiarza raz na rok i cały ten brud z kotłowni :) Tak na poważnie - daj sobie spokój z tym ekogroszkiem bo będziesz żałował jak ja teraz.

Pompa na jakiej ścianie najlepiej aby była ?Północna chyba nie bardzo nie?Na południowej zas latem nie zleje się w kule
Na ścianie południowej najlepiej, ale tak, żeby nie wiało na taras (czy co tam masz). Promienie słoneczne zawsze troszkę nagrzeją to ustrojstwo... No i prawie każdy użytkownik Ci napisze, że najlepiej nie NA ścianie, tylko PRZY ścianie (przenoszenie wibracji). Edytowane przez Tom OP

Na ścianie południowej najlepiej, ale tak, żeby nie wiało na taras (czy co tam masz). Promienie słoneczne zawsze troszkę nagrzeją to ustrojstwo....

Czy ktoś próbował świadomie wykorzystywać promienie słoneczne - np jakaś szopka z blachy - pompa przylegająca wylotem do ściany? Nawet gdy niezałączona PC to przy słonecznym dniu (lub tylko jasnym) występowałaby jakaś kumulacja ciepła w gruncie. Istnieją farby trochę (podobno selektywne). Ewentualnie tylko duża rura czarna na wlocie (zwinięta blacha). Oczywiście podstawowa funkcja - ochrona przed czynnikami atmosferycznymi - deszcz, śnieg - miałaby pewnie jakiś wpływ na żywotność pompy

pozdr

pozdr

Czy ktoś próbował świadomie wykorzystywać promienie słoneczne - np jakaś szopka z blachy - pompa przylegająca wylotem do ściany? Nawet gdy niezałączona PC to przy słonecznym dniu (lub tylko jasnym) występowałaby jakaś kumulacja ciepła w gruncie. Istnieją farby trochę (podobno selektywne). Ewentualnie tylko duża rura czarna na wlocie (zwinięta blacha). Oczywiście podstawowa funkcja - ochrona przed czynnikami atmosferycznymi - deszcz, śnieg - miałaby pewnie jakiś wpływ na żywotność pompy

Jeśli już szopa + wspomaganie słońcem, to może wspomóc kolektorem powietrznym? Kiedyś wygrzebałem w sieci coś takiego. Proste jak budowa cepa.

Jeśli już szopa + wspomaganie słońcem, to może wspomóc kolektorem powietrznym? Kiedyś wygrzebałem w sieci coś takiego. Proste jak budowa cepa.

Mimo wszystko jest to trochę skomplikowane (drogie) no i mała powierzchnia. Z innych pomysłów : PC umieszczona w poddaszu domu dwuspadowego - przylegając do ściany szczytowej, najlepiej wylot przez jakiś zawór zwrotny.

Zalety:

-wykorzystuje kilkadziesiąt metrów kwadratowych dachu jako kolektor powietrzny

-wentyluje przestrzeń poddachową

-nie szpeci domu

-latem chłodzi poddasze

-nie podlega wpływom atmosferycznym - trwałość

Wady:

- drgania, hałas - trzeba to jakoś wytłumić lecz i tak nocą będzie się niosło (do wszystkiego można się przyzwyczaić),

-odprowadzenie kondensatu

-zawór zwrotny dużej średnicy

-okresowo latem zbyt wysoka temperatura (np maksymalna temperatura pracy 40 C) - można włączać w innej porze dnia.

pozdr

Edytowane przez rudy_36
poprawa

Jeśli ktoś wpadłby na pomysł szopy.... jego wybór, ale czy drogie? Przykładowo - na ścianie południowej takiej szopy arkusz czarnej blachy przykryty trapezowym poliwęglanem (robi się z tego lekkie zadaszenia). Od dołu swobodnie wpływa powietrze (albo kanał doprowadzający powietrze z wnętrza) od góry utworzone kanały zaślepione + otwór do wnętrza szopy. Wg mnie staranne wykonanie niespecjalnie by szpeciło tą szopkę, a wspomaganie w słoneczne dni gwarantowane :)

sądze ze taka pompa potrzebuje tyyyle powietrza, ze to powietrze nie zdarzy sie nagrzac, a juz bedzie zuzyte ... pewnei jakby to bylo takie proste to by niejeden tak juz mial :)

a z drugiej strony moze byc taka sytuacja ze w szopie bedzie chlodniej niz na zewnatrz, bo sie w ciagu dnia nei zdarzy w niej nagrzac ...