samotnik 14.01.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Rozważam dorzucenie do budowanego domu kominka z PW. Będzie też kocioł gazowy jednofunkcyjny. O sterowaniu tym nie mam pojęcia. Z ciekawości - jak to się robi - woda krąży w obydwu kotłach i po prostu kocioł gazowy przestaje się załączać kiedy podgrzewa kominek, a po wygaśnięciu w kominku sukcesywnie zaczyna na nowo "wchodzić do akcji"? Czy też powinno się zainstalować jakieś zawory i na czas palenia w kominku odciąć jakoś kocioł gazowy i go wyłączyć? Przewiduję palenie w kominku przez 8-10 godzin dziennie, ale nie chcę być jego niewolnikiem. Jak mi się nie będzie chciało rozpalić, albo iść podłożyć, to chciałbym mieć komfort po prostu olania tematu. Ideałem byłaby instalacja, która po wygaśnięciu kominka płynnie przerzuci ciężar na kocioł gazowy. Jak to wygląda w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 14.01.2012 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 w praktyce wygląda to tak że całość inwestycji jest 10 razy droższa od oszczędności na gazie, a powstała w ten sposób instalacja mocno skomplikowana i podatna na awarie w ramach zaznajomienia się z tematem poczytaj jak szybko korodują kominki z PW, i ile kosztuje naprawa Gdzie mogę o tym poczytać? Czy zamiana kominka z PW na umieszczony w piwnicy kocioł na paliwo stałe typu "śmieciuch" jest lepszym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 14.01.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Robię tego typu instalacje na bazie bufora z wbudowanym zasobnikiem. Kocioł gazowy w tym układzie nie musi mieć żadnych czujników, pogodówek itp., bo cały rok, świątek piątek ma za zadanie utrzymać tylko 50 czy 55'C w buforze. Zawsze jednak najpierw tłumaczę kosmiczne wady takiego rozwiązania, a dopiero potem - jak to nie pomaga - biorę się za montaż Według mnie to całkiem bez sensu i psuje instalację, dwukrotnie podnosi koszt instalacji i późniejsze koszty awarii, ale jak klient się uprze - nie widzę problemu z zaprojektowaniem i montażem. W poprzedniej firmie projektowej, gdzie pracowałem, mieliśmy odgórny ZAKAZ projektowania kominków z płaszczem wodnym No to dopiszę wady rozwiązania kominka z płaszczem: - kocioł musi pracować z wysoką temperaturą, co obniża jego sprawność - musi być bufor w układzie, który kosztuje co najmniej 6k, a i tak za kilka lat przegnije - instalacja ma kilka pomp więcej, co wielokrotnie podnosi koszt energii do napędu układu ( setki zł dodatkowych kosztów rocznie) - przynajmniej o 10k wyższy koszt instalacji, niż bez kominka - potrzebna duża kotłownia Zamiast kominka z płaszczem zdecydowanie lepiej zamontować kominek na gorące powietrze, z prostym grawitacyjnym rozprowadzeniem do kilku pokoi, a za zaoszczędzoną kasę montować WM Edytowane 14 Stycznia 2012 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 14.01.2012 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 No to dopiszę wady rozwiązania kominka z płaszczem: - kocioł musi pracować z wysoką temperaturą, co obniża jego sprawność - musi być bufor w układzie, który kosztuje co najmniej 6k, a i tak za kilka lat przegnije - instalacja ma kilka pomp więcej, co wielokrotnie podnosi koszt energii do napędu układu ( setki zł dodatkowych kosztów rocznie) - przynajmniej o 10k wyższy koszt instalacji, niż bez kominka - potrzebna duża kotłownia Zamiast kominka z płaszczem zdecydowanie lepiej zamontować kominek na gorące powietrze, z prostym grawitacyjnym rozprowadzeniem do kilku pokoi, a za zaoszczędzoną kasę montować WM Czy kocioł na paliwo stałe w piwnicy zamiast kominka z PW coś istotnego zmienia w tym względzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.01.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 samotnik poczytaj o sprzęgle hydraulicznym.... bo zaraz powiedzą ze sie nie da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 14.01.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Re Samotnik Zależy jaki kocioł chcesz podłączyć, jaka instalacja (czy głównie podłogówki, czy grzejniki) najprościej napisz co masz, jest mnóstwo wariantów podłączenia kotła do instalacji. Re Piotrek Poczytaj jak chodzą instalacje kominka bez bufora, w żadnym wypadku nikomu tego nie wstawię - bo zadowolony klient to trzech następnych klientów. Niezadowolony - trzech mniej. Co nie znaczy że się nie da, pan Miecio połączy taki układ bez problemu, i to jeszcze taniutko, bo na PP z castoramy, będzie taniej Edytowane 14 Stycznia 2012 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.01.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Bufor łączysz na powrocie do pieca zaworem trojdrogowym z siłownikiem z termostatem najprosciej mowiąctermostat widząc temp. zadaną przełącza zawor aby do pieca szła ciepła woda z bufora a piec widząc wysoką temp wyłącza palnik. czy dobrze rozumuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.01.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Kol Indiana do tego trzeba INSTALATORA a nie jakiegoś pana zenka... wiem jak chodza takie instalacje bo w poprzednim moim domu tak własnie miałem gaz+ sprzegło+ kominek paliło się w kominku nie było zużycia gazu, temp otoczenia spadała poniżej zadanej właczał się gaz, proste, nie?? ale brygada która mi to wykonywała była brygadą przez duże B , i nie pisz tu kolego o buforach-bo są zbędne a dodatkowy bufor to dodatkowa kasa dla instalatora choćby za jego podłaczenie...nauczyliście się strzyc inwestorów a z pomyslunkiem własnym już są problemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 14.01.2012 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Ważna jest uwaga - "w moim poprzednim domu" - który na 100% bardziej przypominał sito pod kątem energetycznym niż docieplony dom - mogło to hulać bez bufora. Ale ja głównie poruszam się w nowych domach, w projektowaniu których często uczestniczę - a to spora różnica. W dobrze zaprojektowanym domu, o zapotrzebowaniu ciepła 5-8 kW (przy -20'C), kominek o mocy >15kW będzie powodował ciągłe zagotowywania i odpalanie zabezpieczeń. Oczywiście, jak "światły" inwestor spartoli własny dom, i będzie potrzebował 15 kW na 150m2, to nie ma problemu bez bufora - każda ilość ciepła pójdzie w grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 24.01.2012 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 jest specjalny dział tylko o kominkach, a tam cała masa postów co do rozwiązań to można wszystko, nawet polecieć na księżyc, problem w tym że jeśli trzeba to zrobić za własne ciężko zarobione pieniądze to już nie wygląda tak wesoło, na kominek z PW + bufor + robocizna wydasz co najmniej 20tyś zł, a zaoszczędzisz na tym jakieś 200zł/rocznie ergo zanim ci się to zwróci to rozleci ze starości OK, to co polecasz do dywersyfikacji ogrzewania gazowego, żeby nie była to sztuka dla sztuki? W grę wchodzi kominek w salonie (DGP nie chcę, czyli albo zwykły, albo PW, a może jakąś poważniejszą akumulację zrobić?), albo kocioł w piwnicy. Węgiel odpada. 180m2 użytkowej, dom z poddaszem użytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 24.01.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Zaczynam uzytkowac cos podobnego do kominka z PW przez 2 dni dwa pełne dni 1,5 m3 zużycia gazu.nasada ma 4,5 KW czyli stosunkowo niewiele i niestety trzeba porządnie palic abt tą nasadę rozgrząc.Ale udało mi sie wczoraj zgromadzic 300 litrow wody o temp na gorze 60 stopni co wystarczylo na zapewnienie zasilania do podłogowki na dzis do rana.oczywiście nie mowie o kwesti finansowej tego przedsięwzięcia Bo dzentelmeni podobno nie mowią o pieniadzach.Ekonomia żadna zabawka fajna.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 24.01.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 oczywiście nie mowie o kwesti finansowej tego przedsięwzięcia Bo dzentelmeni podobno nie mowią o pieniadzach. Ekonomia żadna zabawka fajna. Ale opowiedz coś o tej kwestii finansowej, bo właśnie o to mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 24.01.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 kominek 3500 - 20 000zasobnik 5000 - ????pompa do kominka zawor trojdrogowy ?????instalacja do kominka z miedzi 1000 moj kosztsterownik 600zainstalowanie tych gratow ???? ceny plus minus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Myszk 25.01.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Podłączę sie pod dyskusje z własnych obliczeń i doświadczeń.Mieszkamy w domu 135m2 urzytkowej z garazem,dwa lata temu tez sie zastanawiałem nad PW w kominku,obliczyłem ze wyjdzie drożej o jakieś 11tys.Mamy kominek z rozprowadzeniem do jednego pokoju tuz nad nim do tego piec gazowy Junkers z zamknieta komora i sterownikiem pogodowym.Wygląda to tak ze po południu rozpalam w kominku i ostatni wsad robie między godziną 22-23 pozniej nad ranem piec sie załącza jak spadnie temperatura,jest nastawiony na 20,5 lub 21 nigdy więcej gdyz zawsze pół stopnia wiecej dobija.Podsumowując,nie zamienił bym na zadne inne ogrzewanie (typu płaszcz czy miałowiec) rachunki za gaz 170zł miesiecznie z ciepła woda to sa rozbite na 12m-cy.Zastanawiam sie jeszcze na solarami w przyszłości ale poki co to sa za drogie zeby sie zwróciły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts