Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My początkowo kupiliśmy projekt Willi na Borowej, wydawała nam się duża ;) kiedy jednak zobaczyliśmy zrealizowaną budowę stwierdziliśmy że dom jest dla nas zbyt mały. Było tam po prostu ciasno :( Postanowiliśmy zamienić projekt na Wiolę. Widzieliśmy też Wiolę w rzeczywistości - jest wielkim, przestronnym domem. Wszystkie pokoje są bardzo duże i kształtne. Robimy arę zmian w projekcie ale to raczej kosmetyka.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...

Wiolę postawiłem w Głoskowie pod Piasecznem jest nieco zmieniona ale niewiele garaż zrobiłem 7x7 m bo tamten był za mały przeprojektowałem całą konstrukcję stropy monolityczne i podciągi pozmieniałem, jest jeden bład w Wioli, a mianowicie podciąg wychodzacy z kuchni na zewnątrz wystaje w podłodze na balkonie i nie ma jak go ocieplić więc staje sie strefą przemarzania jeśli chcemy na balkonie mieć równą podłogę bez wystającego paska na całej szerokości balkonu od lewej patrząc a stojąc w kuchni twarza do okna. Tak obrazowo podcią wystaje na płycie balkonu 10 cm ponad a w domu jest przewidziane 10 cm na pietrze warstw od poziomu stropu. To poprawiłem. Dach bede robił w drugiej połowie października. Z zmian które poczyniłem to zrezygnowałem z pergoli na rzecz zakrytego tarasu nie jestem zwolennikiem otwartych tarasów, lubię usiąść przy sniadanku rano jak pada deszcz i napawać sie swieżym powietrzem. Napewno zmieniłem izolację w podłodze na 20 cm styroduru, parterowa kondygnacja po wykończeniu bedzie miała 3.02 m zaś góra 2,85 m. Fundament zrobiłem monolityczny taką kanapkę żelbet 25cm styrodur 14cm i żelbet 12 cm. Zmiany w projekcie zrobiłem dawno więc może coś przeoczyłem dom ma 299,36 m2 tak było? Bo przepraszam ale niepamiętam.

Jak ktoś chce pod Warszawą go obejrzeć nie ma sprawy. zapraszam, wezmiecie projket ja wezmę mój i porównamy:) napewno jest podobny bardzo do pierwowzoru. Tam były pytanka co do zestawienia kolorów ja elewację robię z cegły muhr jesienny liść z grafitową fugą, bedzie nieco wiecej kilnkieru niż w wersji pierwotnej, lubie praktyczność , dachówka meyer holsen czerń angobowana, podbitka lakier sadolin pinija, wypełnienia tynkarskie gładkie chce wykonać w kolorku kremowym.

Jeszcze dwie rzeczy mi sie przypomniały wybudowałem odbicie lustrzane, i ten łuczek zamieniłem przy wejsciu zrobiłem przełamując scianę trzykrotnie okno zostaje tak samo, ale mi do tego domu łuk nie pasował. Z spraw praktycznych zostawiłem w stropie na górze dwa koła jedno na założenie świetlika rurowego w korytarzu , a drugi w pralni, tak by światło dzienne i tam dochodziło

Pozdrawiam

ASchnitzer

Edytowane przez ASchnitzer
a sie przypomniało

Postaram sie jakies zrobić z czterec stron domu z zewnątrz, srodek też jakoś chwycić?, Za tydzień rozszalują chłopaki strop nad pietrem dziś jeszcze stoi może stępli na górze:) Będe więc budował siatkę napięcia dodając kolejne zdjecia :)

A tu na forum zdjecia można wrzucić, jest to do zrobienia?

Edytowane przez ASchnitzer
bo sie przypomniało

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
Dachu nie zrobiłem bo okazało sie że wieźba musi być zaimpregnowana drewnosolem 3 a ten rozpuszcza sie w temp 20 stopni wody takiej juz nie było. Niektórzy mi mówili że nie muszę impregnować wieźby modrzewiowej ja tego nie dałem rady przyswoić.:) Edytowane przez ASchnitzer
trzeba było dodoać:)

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
  • 7 months później...
  • 1 month później...
  • 7 months później...
  • 2 months później...

Witam

czy ktos byłby na tyle miły i umożliwił nam spojrzenie na Wiole w "realu" ??

Jesteśmy już prawie zdecydowani na ten projekt jednak chcielibyśmy zobaczyc jak wyglada on w rzeczywistosci - jednak papier i wizualizacje nie oddaja do konca żadnego domu.

Z góry wielkie serdeczne dzieki.

[email protected]