samotnik 14.01.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Kombinuję tak:1. na razie rekuperator jest wg mnie urządzeniem zbyt drugim w stosunku do korzyści2. wentylacja grawitacyjna wpuszcza zimne powietrze, a ciepłe wypuszcza kominem3. wentylacja mechaniczna robi to samo, tylko w sposób wymuszony Czy nie można by po prostu zrobić wentylacji mechanicznej bez rekuperatora, a kiedyś, kiedy uznam to za opłacalne, wpiąć w to rekuperator? Czy to ma sens ekonomiczny (o pieniądze się temat rozbija w moim przypadku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.01.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Nie wiem na jakim etapie budowy jesteś,bo to jest istotne,ze względu na prostotę prowadzenia instalacji.Rozumiem,że względy ekonomiczne determinują twoje decyzje.Na taką chwilę zrobił bym tak.40-50mb rurowego GWC z nagrzewnicą z CO + kratki wentylacyjne higrostatyczne,regulujące wentylacją na podstawie wilgotności powietrza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.01.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 gwc taknagrzewnica takkratki nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.01.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Kratki nie bo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 14.01.2012 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Jestem na etapie projektu, więc wszystko przede mną. Dom 180m użytkowej, z poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.01.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Poszperaj znajdziesz opis,GWC rurowego ,o ile warunki terenowe na to pozwolą.W mrozy będziesz miał powietrze ok. 0 oC , a tak jak dzisiaj +5-8 oC. Co do wentylacji higrostatycznej to wybór należy do twojej intuicji bo rozumiem, że nie bardzo się na tym znasz.Może kangaxx się odezwie i posłuchasz argumentacji i wybierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 15.01.2012 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 W takich sytuacjach montuję normalną WM z nawiewami i wyciągiem, z czerpnią i wyrzutnią, po czym część nawiewną zaślepiam w miejscu gdzie w przyszłości będzie rekuperator, a do wywiewu wstawiam wentylatorek i podłączam do wyrzutni. Po roku, dwóch zwykle wstawiam reku, i wszystko hula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 15.01.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 po co kratki? robić coś nieszczelnego do wentylacji wymagającej szczelności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.01.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 ProMyst.Możesz rozwinąć myśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 16.01.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Chyba Cię źle zrozumiałem. Chodzi Ci o kratki wentylacyjne w kominie żeby na razie włączały się kiedy będzie taka potrzeba tak? Czyli że ma wybudować komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1977 14.08.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Witam! Czy może ktoś mi doradzić jaki rekuperator przeciwprądowy zakupić do mojego domu. Obecnie jestem na etapie budowy i myślę jak to rozprowadzić żeby to miało ręce i nogi. Spróbuje wrzucić plan domu. Reku będzie współdziałało z gwc. Powierzchnia użytkowa ok 200m2. Może ktoś łopatologicznie wyjaśni jak się przelicza wydajność reku i jakich przekrojów rur użyć do montażu. Pomóżcie proszę i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts