Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aluplast Ideal6000 - czy da sie zmienić pakiet z dwu- na trzyszybowy?

Recommended Posts

Zawsze mnie zastanawia po co tego typu pytania pojawiają się na forum. Nie lepiej zapytać o to producenta okien? W teorii wymiana pakietów szyb, to przysłowiowy Pikuś, ale... . Grubszy pakiet, wymusza wymianę listwy przyszybowej. Jak producent okien nie zgodzi się ich dociąć według posiadanej dokumentacji technicznej, to... trudno będzie znaleźć firmę, która to wykona za niego i jeszcze zagwarantuje, że... będzie dobrze i ładnie. Jeżdżenie na poprawki z 1mb listwy? Bez udziału producenta albo sprzedawcy okien, czarno to widzę mimo, że rzecz cała to jednak okienny Pikuś:-).

Do zrobienia ale tak jak Test napisał, z dokumentacji (jeśli taką producent przechowuje) docinanie niesie ryzyko niedokładności , nieraz nawet 2mm. Najlepiej docinać na żywo, pasując do skrzydeł. Może jakaś lokalna firma robi na Aluplastach?

Z drugiej strony sens ekonomiczny tego nie najprostszego przedsięwzięcia jest znikomy. Co innego dopłata do szkła 0,6 rzędu najczęściej kilkudziesięciu pln/m2 a co innego zakup pakietów po kilkakrotnie wyższej cenie.

Pozdrawiam

Zawsze mnie zastanawia po co tego typu pytania pojawiają się na forum. Nie lepiej zapytać o to producenta okien? W teorii wymiana pakietów szyb, to przysłowiowy Pikuś, ale... . Grubszy pakiet, wymusza wymianę listwy przyszybowej. Jak producent okien nie zgodzi się ich dociąć według posiadanej dokumentacji technicznej, to... trudno będzie znaleźć firmę, która to wykona za niego i jeszcze zagwarantuje, że... będzie dobrze i ładnie. Jeżdżenie na poprawki z 1mb listwy? Bez udziału producenta albo sprzedawcy okien, czarno to widzę mimo, że rzecz cała to jednak okienny Pikuś:-).

widzisz, gdybym miał w tym temacie zasób wiedzy jak Ty to nie pytałbym, jest takie okno nad którym się zastanawiamy, jest sobota wieczór i nikt u producenta okna czy spzredawcy mi nie odpowie, jest forum a na nim kilku zyczliwych fachowców, to czemuż - gdy nie znam możliwości ani bladego pojęcia nie mam czy to 5 czy 500zł - nie zapytać? no to sobie pytam ;) i za konkretne info forumowiczom niniejszym dziękuje

na ulotkach, zdjęciach alluplastu są wszędzie okna dwuszybowe w tym profilu, dlatego też m.in. zastanawialismy sie czy dla 6000 jest opcja trzech szyb?

na stronie aluplastu widziałem, ze nie ma już tego profila w ofercie, stąd tez moja wątpliwość czy taka operacja (wiążąca się z wymianą listew) jest obecnie możliwa? czy też może listwy w aluplaście nie są do konkretnego jednego profila ale bardziej uniwersalne i podpasować mogą z innego modelu?

...jest takie okno nad którym się zastanawiamy, jest sobota wieczór i nikt u producenta okna czy spzredawcy mi nie odpowie, jest forum a na nim kilku zyczliwych fachowców, to czemuż - gdy nie znam możliwości ani bladego pojęcia nie mam czy to 5 czy 500zł - nie zapytać? no to sobie pytam ;) i za konkretne info forumowiczom niniejszym dziękuje

Oczywiście, rozumiem. Presja czasu:-).

oj tam, niekoniecznie czasu co potrzeba zaspokojenia ciekawości chwili ;)

a jutro jak będę na mieście to z tej ciekawości pewnie zaskoczę do sprzedawcy tego okna

IVO333 dzieki za konkretne info odn. ramiki z 4000, bywa niestety czasem tak, ze takie rozwiazanie jak pasujaca ramka z innego profila trzeba samemu sprzedawcy podpowiedzieć, wtedy takie info z forum bezcenne

Fakt.. ze wymiana szyb z U 1,1 na U 0,5 lub słabszych jest mało atrakcyjne cenowo a i efekt estetyczny niepewny..

Dopłata w nowych oknach jest zwykle dwukrotnie mniejsza niż ich późniejszy zakup.