Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja łazienki 3,2m2 w bloku

Janeko

Recommended Posts

Stanąłem przed koniecznością remontu łazienki w bloku, spółdzielnia wymieniła piony więc już nic nie stoi na przeszkodzie położenia kafelek :)

Przeglądałem różne tematy traktujące o aranżacji łazienek jednak nie do końca odpowiadają mojej miniaturowej kwadratowej łazieneczce. Co nie zmienia faktu, że osoby wypowiadające się w tych wątkach mają dużą wiedzę i myślę, że mogą mi bardzo pomóc. Szczególnie, że ja sam nie wiem jak podejść do tego tematu aranżacji, a już tym bardziej wyboru płytek. Czytałem iż w przypadku małych łazienek mogą albo optycznie powiększyć wnętrze, albo sprawić iż będzie ono jeszcze bardziej klaustrofobiczne :| troszkę duża odpowiedzialność ;)

Otóż moja łazienka jest w kształcie kwadratu najkrótsza ściana ma 1,82m najdłuższa 1,88m.

Na chwilę obecną w łazience znajdują się zgodnie z załączonym obrazkiem: umywalka, toaleta, wanna oraz na prawej ścianie od wejścia pralka, 3rury pionu ogrzewania, kaloryfer, piecyk gazowy.

Na obrazku starałem się zaznaczyć kominy również po prawej jak i po lewej pion zimnej wody i pion odpływowy.

Ściana na której znajdują się drzwi jest ścianą działową, więc w razie potrzeby nie powinno być problemu z przesunięciem drzwi w korzystniejszą stronę ;)

Chciałbym zamienić wannę na prysznic. Wydaje mi się, że konieczne byłoby rozluźnienie lewej ściany bo troszkę tam ciasno umywalka toaleta do tego prysznic no nie za wygodnie. Tylko sam nie wiem, co gdzie można przesunąć ze względu na takie, a nie inne ułożenie pionu odpływowego.

W razie potrzeby podam dokładniejsze wymiary. Pralka ma wymiary ~40x60 ładowana od frontu (kuchnia również jest mała, więc nie ma gdzie jej przenieść)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

lazienka.jpg

Edytowane przez Janeko

Wydaje mi się,że faktycznie przyda się rozluźnić lewą ścianę.Dlatego tez proponuję postawić pralkę pod piecykiem.w miejsce pralki umywalkę z szafka.w lewym rogu kabina i obok wc tak jak jest.Do takiej małej łazienki przydadzą się odpowiednie akcesoria.Zajrzyj na stronę Nano-Cersanit.To seria zaprojektowana specjalnie do mikro-łazienek.

Sciana z drzwiami ma 185cm, od lewej ściana 43cm, drzwi 77cm, ściana 65cm.

Tylko z tą ścianą gdzie jest piecyk i pralka przynajmniej dla mnie problem polega na tym, że: jest to ściana na przeciw ściany z pionami, więc chyba trzeba by po 3ścianach ciągnąć rurki, obecnie za pralką są 3rurki z pionu ogrzewania które są wewnątrz łazienki, a obok nich kaloryfer, no i w tej ścianie znajdują się kominy i wentylacja.

Nie jestem specjalista od podłaczeń, więc zdecydowanie moją propozycję trzeba skonsultowac z fachowcem :)

A wygląda ona tak:

http://images40.fotosik.pl/1305/0a2baf57253ba2c0m.jpg

Do tej wizualki wstawiłam najwęższą umywalke jaka znalazłam (i jaka oferował mi program :))- taka: http://www.lazienkaplus.pl/pl/miska-wc-wiszaca-biala-roca-hall-a346627000,1013,89,i.html . Ma ona 47 cm

Umywalkę i pralkę przykryłam wspólnym blatem. Między drzwiami a pralką jest miejsce na kosz na bieliznę.

Tylko w tej chwili masz piecyk centralnie nad umywalka,zamiast lustra;(. Jeśli postawimy pralkę pod piecykiem powinno być dobrze.Przewody doprowadzające i odprowadzające wodę z pralki można kupować w dowolnych długościach,więc nie ma potrzeby zmiany instalacji.Podoba mi się powyższa aranżacja. Do niej jednak warto by było zastosować najkrótsza miskę wisząca,aby nie wchodzić na nią od razu z drzwi. :

http://www.cersanit.com.pl/katalog.php?mod=prod&id=4733&dzial1=486&nr_dz_gl=1&lang=pl

Ja własnie sie pogubiłam - gdzie ten piecyk jest? Na górze, po prawej strony wanny? Zrozumiałam, ze przy pralce - stad propozycja z umywalką pod ścianą (dzieki temu jest wiecej miejsca wokół pralki, a do niej trzeba sie przychylic, tudziez wypiąć co nieco :) Poza tym pralka jest wtedy bliżej kosza na brudna bielizne.

Ale z pralką od strony ściany też raczej nie bedzie tragedii.