lw1977 15.01.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Chętnie doradzę, podpowiem itp - na temat naturalnych kamieni.Zapraszam....( montaż,dobór materiałów, ocena wykonania, impregnacje, itd ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 08.02.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 rozważam zastosowanie kamienia w elewacji, przy czym najbardziej pasowałaby mi taka z kamienia polnego. Ów kamień chcę zastosować na cokół i wokół okien, pozostałą część elewacji ma stanowić deska elewacyjna - pytania: gdzie taki kamień kupić? Ile to musi kosztować? Jaką metodą go zamontować (zważywszy, że pod kamieniem będzie twarda wełna o grubości 150mm)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robson57 08.02.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 ja bym proponował zrobić z piaskowca, a do tego skorzystać z usług fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 08.02.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 tak, fachowca - powiadasz... A gdzie takiego szukać? Jasne, że raczej nie będę tego robił sam, bo nigdy w życiu tego nie robiłem i nie jestem aż taki zdolny, ale doświadczenie uczy, że mądrzej jest najpierw wiedzieć co i jak się powinno robić, by nie paść ofiarą "fachowców", co to dwadzieścia lat już tak robią i zawsze było dobrze, a tak naprawdę kaleczą rzemiosło i czynią krzywdę klientowi, a takich wszak nie brakuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 08.02.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Y: w kwestii kamienia naturalnego - mam ze dwa namiary na takich majstrów od kamienia naturalnego co to elewacje i ogrodzenia i takie różne robili. Pracują głównie w okolicy bliższej i dalszej Krakowa.Z kamieniem polnym mogą być tzw. schody - bo może być dość ciężki jak na ocieplenie, co mono może utrudniać montaż, pytanie jeszcze jak duże. Ci moi montują kamień naturalnym na cemencie zwykle białym, choć zależy to od tego jaki jest odcień kamienia.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta i Wojtek 27.02.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Prośba o wsparcie ...jestem laikiem w tej kwestii ale z dużą chęcią do różnych prac ...mam na działce skarpę i chcę wykonać schody z kamienia coś na podobe tych ze zdjęcia...schody mają być wcięte w skarpe i chyba troszkę większe nachylenie i w związku z tym pytanka...... -czy pod 1 stopniem robić mały fundament ze zbrojeniem - czy te duże kamienie kleić do siebie bokami na suchy beton czy na mokro/czy zwykła mieszanka betonu wystarczy/... ..bo chyba jakaś spoina tam występuje ??? - pewnie te małe kamienie na 1 schodku osadzać na sucho i dopiero kiedy powstanie 2 schodek ??? - całość od dołu chciałem rozpocząć od ubicia gruntu naturalnego, potem ubitej podsypki z pasku a następnie suchego betonu ???? lw1977 ....co doradzisz...a może jakieś porady fachowca...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 06.04.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Kopiesz po obrysie zewnętrznym fundament na głębokość przemarzania. Zbrojenie plus beton na kruszywie. Wnętrze ubijasz i zasypujesz piaskiem/pospółką/gruzem/klińcem. Ubijasz. Krawędzie tych schodów murujesz z kostki 15x17. Fugujesz mokrym betonem. Od razu myjesz bo pszysycha. Stopnice wypełniasz kostką 4x6 na suchym betonie i fugujesz suchym betonem. Płuczesz mgiełką ze szlałchu, ale z czuciem, bo wszystko może rozpłynąć się. Rób częste przerwy w posikiwaniu, wtedy unikniesz katastrofy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamadbud 09.04.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 ja zawodowo zajmuje wszystkim zwiazanym z kamieniem naturalnym ogrodzen przez okładziny elewacji po grille, studnie i skalniaki prosze dzwonic 793-152-425 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.04.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 OK kolego adamadbud to doradź czy lepiej osadzić parapety zewnętrzne granitowe na piankę niskoprężńa czy zaprawę/klej cementowy ( mniej korzystne z racji izolacyjności ) . Drugie pytanie jaki impregnat zalecasz do granitu i jak czesto należy go stosować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 11.04.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Impregnaty starczają max na 2 lata. Zwykle krócej. A klej to np. Sopro do kamienia plus wcześniejsze gruntowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamadbud 11.04.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 parapety granitowe od zewnętrzne radze na kleju najlepiej białym .co do pianki to ja nie polecam ponieważ potrafi się utlenić i zmniejszyć swoją objętość a co za tym idzie mogą powstać małe szczeliny i woda może się dostawać,a izolacja??pianka jest pod ościeżnicą a od pola jest zapewne elewacja ze styropianu 8-12 cm wiec po problemie .impregnacje granitu doradzam użyć środka do nabłyszczenia ,granit nie pije wody wiec nie ma co się martwić o to żeby impregnat się odpowiednio wpił i spełnił swoje zadanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remontiker 25.04.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Witam kolegów mam takie pytanie czy ktoś wie jaki jest koszt wykonania m2 elewacji z kamienia .Dokładna nazwa kamienie w formie płyt z łupka chlorytowo-serycytowego w kształcie "dzikim" .Wielkość płyt wynosi około 20x30 cm. grubość 2~5 cm.wysokość do której będzie kamień około 2 metrów ogólnie około 140 m2.Dostałem propozycje wykonania takiej pracy ale nie mam pojęcia ile za taką pracę cenić więc jak ktoś wie jakie są ceny takich usług to proszę o wypowiedźPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts