Andrzej Wilhelmi 22.01.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 ad. 1. Nie polecam bo to osłabienia krokwi szczególnie przy dużym okapie.ad.2. Najlepsze rozwiązanie, gwarantuje dobrą wentylację połaci.ad. 3. Dobre rozwiązanie, umożliwia ulokowanie większej grubości izolacji cieplnej pomiędzy krokwiami.ad.4. Słabe rozwiązanie, niepotrzebnie podraża koszt łat do tego brak płynnego przejścia z płaszczyzny krokwi na nadbitkę. Mogą w tym miejscu wystąpić zastoiny i zaburzenia przepływu powietrza.18 mm w zupełności wystarczy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 24.01.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Dziękuję za konkretną i rzeczową odpowiedź. Nie ukrywam że liczyłem m.in na Pana wypowiedź.Sam jeszcze się zastanawiam pomiędzy opcją 2 i 3.Nurtuje mnie jedna rzecz, dlaczego opcja nr 2 jest lepsza? Wydaje mi się że w miejscu przejścia z płaszczyzny krokwi na nadbitkę lepiej spisze się opcja 3 ponieważ przejście jest "gładkie". W opcji 2 wydaje mi się że mogą wystąpić zastoiny o których mowa była odnośnie propozycji 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.01.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Przy profesjonalnym wykonaniu bez obaw. Łagodne przejście powinno nastąpić pomiędzy kolejnymi łatami. Dla mnie najważniejsza jest wentylacja. Tak jak pisałem 3 rozwiązanie dobre nadbicie krokwi należy wykonać deską nadbitkową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciu 03.03.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Witam Panie Andrzeju, Mam do Pana prośbę o ocenę rozwiązania proponowanego przez mojego wykonawcę.Nadbitka będzie miała grubość 20mm, natomiast jako kontrłata będzie zastosowana łata o grubości 40x50 mm.Różnica będzie 20mm. Czy taka szczelina wystarczy do wentylowania połaci o długości krokwi ~10m? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.03.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Radę zastosować na dachu kontrłatę o wymiarach 5x5 a na nadbitce kontłatę 3x5. Sugerowałbym również zastosowanie dachówek wentylacyjnych w dwóch rzędach: jeden na połowie połaci drugi w czwartym rzędzie od kalenicy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts