mandzago 15.01.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Witam!Czy jest możliwość wylania na strop typu teriva Porotherm 19/62.5 z 5 cm warstwą nadbetonu po ociepleniu 10 cm styropianu wylewki o grubości 5 cm? Z góry dziękuję za odpowiedzi:) Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandzago 17.01.2012 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 za trudne pytanie;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 17.01.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 chcesz zrobić takstropstyropianbeton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 17.01.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 A jaki Ty masz ten strop Teriva czy porotherm??To dwa różne stropy. Nie wiadomo jaki masz rozstw belek, trzeba zajrzeć do projektu. Zresztą na styro musisz dać wylewkę u mnie np. jest 4 cm ale styro tylko 3 cm,. ale to kwestja indywidualna zależna od projektu.Jak styro masz 10 cm więc wylewka też musi mieś stosowną grubość lub ją zbroić by trzeba. Ale jeszcze kwestja nośności stropu się kłania. Chyba powinnaś to z KierBudem skonsultować a jak ten nie da rady to z architektem który robił lub adaptował projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandzago 18.01.2012 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Strop jest gęstożebrowy firmy POROTHERM. Rozstaw belek to 62.5 cm. chce dać 10 cm styro i zalać to 5 cm wylewki betonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 18.01.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 No w końcu znalazłem kogoś kto ma strop z POROTHERMU, jak ja. U mnie rozstaw belek jest co 50 cm, nad domem strop grubości 19 cm a nad garażem 23 cm. na to 3 cm styro i 3 cm. wylewki. Tak będzie w kwietniu jak to wybudujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.01.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 minimalna grubość wylewki to 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 18.01.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 minimalna grubość wylewki to 5 cm. 4 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandzago 19.01.2012 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 No w końcu znalazłem kogoś kto ma strop z POROTHERMU, jak ja. U mnie rozstaw belek jest co 50 cm, nad domem strop grubości 19 cm a nad garażem 23 cm. na to 3 cm styro i 3 cm. wylewki. Tak będzie w kwietniu jak to wybudujemy. U mnie na całej powierzchni ma grubość 23 cm. Żebym miał rozstaw belek co 50 cm to bym się nie martwił Najbardziej obawiam się duzej powierzchni stropu niepodpartego scianami nosnymi nad salonem. To ponad 40 m2. I czy jak otynkuje sufit najpierw to czy po wylaniu wylewki na stropie nie popeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 19.01.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 U mnie na całej powierzchni ma grubość 23 cm. Żebym miał rozstaw belek co 50 cm to bym się nie martwił Najbardziej obawiam się duzej powierzchni stropu niepodpartego scianami nosnymi nad salonem. To ponad 40 m2. I czy jak otynkuje sufit najpierw to czy po wylaniu wylewki na stropie nie popeka. Stary nie pękaj!!!! U mnie tego tarasu wyszło 51m2 ( 5m szeroko prawie 12 m długo z pewnym skosem tam gdzie wyjście na taras). Te ugięcia to architekt tak powinien policzyć żeby było dobrze. A te pękanie na belkach, czy raczej na pustakach stropowych to występuje gdy nie dasz żeber rozdzielczych z zagiętym drutem jeden góra drugi dół, podobno to ma minimalizować czy wręcz uniemożliwiać klawiszowanie stropu, tak mi zaprojektował projektant, zresztą na forum też widziałem tego typu wypowiedzi, że wówczas powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandzago 19.01.2012 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Tam gdzie belki były dłuższe niż 4 metry wszedzie są dane żebra rozdzielcze, wiec powinno być ok:) Planuje poradzić się architekta adaptującego projekt żeby mieć 100% pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 21.01.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Gdzieś czytałem że przed nałożeniem tynku na sufit trzeba zaszpachlować wszystkie szpary między belkami i pustakami stropowymi i że też dodatkowo niweluje pękanie. Dotyczy to każdego stropu gęstożebrowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandzago 21.01.2012 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 mam strop gęsto-żebrowy teriva 60cm rozstaw belek, na którym mam 10cm styropianu i 10cm jastrychu, w stropie żebra rozdzielcze, zbrojenie przy-podporowe, stemplowanie z dodatnim ugięciem itp zabiegi zgodnie ze sztuką, nic nie pęka, nic nie siada, nic się nie rysuje, najdłuższa belka ma 6m PS jako wypełnienie mam pustaki betonowe a nie PTH ale to kompletnie nic nie zmienia, bo te elementy nie przenoszą obciążeń Jasrtych wylewałeś już po zdjęciu podpór ma się rozumieć tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 21.01.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Noo... i gra muzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 26.03.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) Jeżeli Ci to jeszcze pomoże, to mam dokładnie taki strop - 19/50 nad domem, 23/50 nad garażem. Na stropie styro akustyczne + 5 cm miksokreta. Nie ma absolutnie żadnych problemów z klawiszowaniem albo pekaniem tynków, nie szpachlowałem pustaków ale pamiętaj: podstawa to wyparcie stropu zgodnie z instrukcją techniczną. Bez tego masz 90% szans, że tynk będzie pękał. Druga sprawa to opuszczenie wieńca względem belek jeżeli ściana materiał ma małą nośność - porotherm, gazobeton 400 itp. Bez opuszczenia wieńca masz spore szanse na pękanie ścian w miejscu gdzie belka leży na murze, ponieważ tam będzie obciążenie punktowe którego te materiały nie potrafią przenieść. Jeżeli cegła pełna albo silikat - opuszczenie wieńca możesz sobie darować. Pozdrawiam Edytowane 26 Marca 2012 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.03.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Porotherm ma rożną wytrzymałość na ściskanie np przy bloczkach klasy 15 na kleju dryfix wynosi ona 3,3 MPa , co jest porównywalne z betonem komorkowym 600 - 3 MPa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 27.03.2012 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Co nie zmienia faktu, że wieniec przy tych materiałach ma być opuszczony, żeby równomiernie rozłożyć obciążenie na pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Chyba że użyjesz gotowych kształtek U i L do wieńca np. stropexu ( polecam ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts