Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka na strop teriva porotherm

Recommended Posts

A jaki Ty masz ten strop Teriva czy porotherm??

To dwa różne stropy.

Nie wiadomo jaki masz rozstw belek, trzeba zajrzeć do projektu. Zresztą na styro musisz dać wylewkę u mnie np. jest 4 cm ale styro tylko 3 cm,. ale to kwestja indywidualna zależna od projektu.Jak styro masz 10 cm więc wylewka też musi mieś stosowną grubość lub ją zbroić by trzeba. Ale jeszcze kwestja nośności stropu się kłania.

Chyba powinnaś to z KierBudem skonsultować a jak ten nie da rady to z architektem który robił lub adaptował projekt.

No w końcu znalazłem kogoś kto ma strop z POROTHERMU, jak ja. U mnie rozstaw belek jest co 50 cm, nad domem strop grubości 19 cm a nad garażem 23 cm. na to 3 cm styro i 3 cm. wylewki. Tak będzie w kwietniu jak to wybudujemy.

U mnie na całej powierzchni ma grubość 23 cm. Żebym miał rozstaw belek co 50 cm to bym się nie martwił:) Najbardziej obawiam się duzej powierzchni stropu niepodpartego scianami nosnymi nad salonem. To ponad 40 m2. I czy jak otynkuje sufit najpierw to czy po wylaniu wylewki na stropie nie popeka.

U mnie na całej powierzchni ma grubość 23 cm. Żebym miał rozstaw belek co 50 cm to bym się nie martwił:) Najbardziej obawiam się duzej powierzchni stropu niepodpartego scianami nosnymi nad salonem. To ponad 40 m2. I czy jak otynkuje sufit najpierw to czy po wylaniu wylewki na stropie nie popeka.

Stary nie pękaj!!!! U mnie tego tarasu wyszło 51m2 ( 5m szeroko prawie 12 m długo z pewnym skosem tam gdzie wyjście na taras).

Te ugięcia to architekt tak powinien policzyć żeby było dobrze. A te pękanie na belkach, czy raczej na pustakach stropowych to występuje gdy nie dasz żeber rozdzielczych z zagiętym drutem jeden góra drugi dół, podobno to ma minimalizować czy wręcz uniemożliwiać klawiszowanie stropu, tak mi zaprojektował projektant, zresztą na forum też widziałem tego typu wypowiedzi, że wówczas powinno być dobrze.

mam strop gęsto-żebrowy teriva 60cm rozstaw belek, na którym mam 10cm styropianu i 10cm jastrychu, w stropie żebra rozdzielcze, zbrojenie przy-podporowe, stemplowanie z dodatnim ugięciem itp zabiegi zgodnie ze sztuką, nic nie pęka, nic nie siada, nic się nie rysuje, najdłuższa belka ma 6m

PS jako wypełnienie mam pustaki betonowe a nie PTH ale to kompletnie nic nie zmienia, bo te elementy nie przenoszą obciążeń

Jasrtych wylewałeś już po zdjęciu podpór ma się rozumieć tak?

• 2 months później...

Jeżeli Ci to jeszcze pomoże, to mam dokładnie taki strop - 19/50 nad domem, 23/50 nad garażem. Na stropie styro akustyczne + 5 cm miksokreta. Nie ma absolutnie żadnych problemów z klawiszowaniem albo pekaniem tynków, nie szpachlowałem pustaków ale pamiętaj: podstawa to wyparcie stropu zgodnie z instrukcją techniczną. Bez tego masz 90% szans, że tynk będzie pękał. Druga sprawa to opuszczenie wieńca względem belek jeżeli ściana materiał ma małą nośność - porotherm, gazobeton 400 itp. Bez opuszczenia wieńca masz spore szanse na pękanie ścian w miejscu gdzie belka leży na murze, ponieważ tam będzie obciążenie punktowe którego te materiały nie potrafią przenieść. Jeżeli cegła pełna albo silikat - opuszczenie wieńca możesz sobie darować.

Pozdrawiam

Edytowane przez psulek