Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZIELONA Projekt indywidualny k. Wrocławia

Moorela

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O dzisiaj fota w komentarzach, a nie w dzienniku :D. Ładny ten gres :yes:

Ja nie mam takiej miarki w oku jak Wojtek. A na co wskazują te strzałki? O co chodzi? Płytka jest nierówna?

My ciągle łamiemy się nad czymś w jednym kawałku, ale garaż będziemy robić na samym końcu. Poza tym to jedno z nielicznych miejsc gdzie niewiele mam do gadania :lol2:

Ja nie mam takiej miarki w oku jak Wojtek. A na co wskazują te strzałki? O co chodzi? Płytka jest nierówna?

płytka ma swoją kalibrację - strzalka pokazuje, w którym kierunku ukladać aby kalibracja była w jednym kierunku.

nie zachowanie kierunku ukladania wg strzalki, powoduje, ze plytki optycznie są nierówne.

wojgoc widzisz różnicę na zdjęciach tej jakości czy to pytanie zaczepne ? ;)

A jeszcze przypomniało mi się apropo caparola. Mam znajomych z niemiec działających w budowlance i pytałem ich się co sądzą o caparolu bo wg informacji z forum to u nas numer 1. Mieli trochę zdziwione miny i stwierdzili, że jeśli chodzi o jakość to u nich liczy się przede wszystkim STO.

Bacardi, jakieś półtora roku temu czytałam forum o tynkach i kolejność podawania przez osobę, która swego czasu na forum doradzała w tynkach to Dryvit, Sto, Caparol. Cenowo Dryvit bardzo odskakuje. Podobno między Sto a Caparol aż takiej różnicy nie ma. Jednak Caparol dlatego był najczęściej wymieniany, bo jest to ponoć dobry (nie wiem, czy najlepszy) stosunek jakości do ceny.

Moorel, mój elewator podawał mi ceny Sto. Muszę tylko znaleźć tę kartkę....

Moorela, Caparol jest to chyba czołówka, więc nie zawracaj sobie głowy. Dopilnuj tylko kwestii tego barwienia, o którym wspominała Tatarak.

Tatarak, po doświadczeniach u Ciebie Pan elewator zaznaczył, że przy Caparolu nie bierze odpowiedzialności za kolor. Nie ma bowiem możliwości wymieszania wszystkich wiader w jednym pojemniku.

Pytałaś o zmywarkę - zwykle stawiam na noc i rano jest suche. Jak otwieram zaraz po zakończeniu, to naczynia są wilgotne. Myję głównie na jednym programie.

Mam tynk Caparola, bardzo jasny szary, bodajże Graphit 15. Z kolorem wszystko ok. Mieszany na Nowym Dworze.

Odnośnie cięcia kafli na mniejsze - musisz uważać na fugę. W mieszkaniu mieliśmy cięte wodą płytki rektyfikowane z 30x60 na 10x15. Musiały być oryginalnie poskładane, gdyź cięcie wodą daje ostry kant a oryginalny bok płytki, pomimo rektyfikowanej, był jednak lekko zfrezowany. Pomieszanie ich dało opłakany efekt. Podejrzewam, że przy płytkach tradycyjnych, moźe to się jeszcze bardziej rzucać w oczy.

Moorela, gresik garazowy cudny, mam podobny w garażu, tylko 60x60, kupiony jako resztki

co do skojarzeń.... nie wiem, czy najlepiej Ci się kojarzę, jeśli myslisz o tesciach :p;););)

a ten osrodek polibudy jest fajny, w pieknym miejscu no i zaraz obok jest całkiem niezły kort tenisowy, jedyny do używania w ustce:( dawno dawno temu było duzo kortów, teraz to miasto zeszło na psy - same plastikowe budy z pamiatkami za 5 zeta z chin prosto i budki ze starą rybą na papierowych tackach, smażona na starym oleju albo czyms podobnym....aż oczy bolą jak sie na to patrzy.... dlatego uciekłam z ustki do lasu:cool:

tak czy siak, serdecznie pozdrawiam i podglądam:yes:

Ewa, skarb nie chciał zamarznąć, ani drgnął!! Kolega z pracy mi wytłumaczył, że tam ciągle zachodzą jakieś procesy fermentacji i szanse na zamarznięcie są małe ;) w każdym razie temat skarbu już zamknięty, opiszę w dzienniku :D

Kasia, dzięki za radę, muszę podrążyc temat, bo znajomy (który ma to ciąć) przestrzegał z kolei przed tym, że brzegi będą zaoblone i nie będzie efektu płytki rektyfikowanej (co w naszym przypadku akurat jest ok).

Amglad, obawiam się, że większość miejscowości nadmorskich wygląda jak Ustka, szybciej kupisz kebaba niż dobrą rybę ze smażalni :( przykre to w sumie, choć wydaje mi się, że przyjdą jeszcze lepsze czasy dla Bałtyku i może wrócą po rozum do głowy ;)

Moorela, ten gres do garazu jest szkliwiony czy nieszkliwiony zaimpregnowany? bo też go kupiliśmy w weekend, pan mówił ze zaipregnowany a nasz wykonawca twierdzi ze jak nieszkliwiony impregnowany to się i tak będzie brudził :-( już sama zgłupiałam, nie czuję tej róznicy pomiędzy gresami. Ale to mi przypomniało ze nie dopytałam jaki jest gres który zamówiłam w Max-Flitz do naszej łazienki :-( człowiek w pospiechu zapomnia juz o "drobiazgach" ;-) jak się okaże ze jeszcze trzeba go impregnować to będzie afera :-)

a płytki cegiełkowe tez kupiliśmy w Casto w weekend-do pralni i białe nie szare, ale te szare z żółtymi mogą się pięknie komponować.

Spirea, niech ten elewator nie cuduje, bo nie musi wymieszać całego tynku razem, a tylko całość tynku na jedną ścianę - ale to i tak kłopot, bo oznacza, że musieliby mieć kastę na np 8 wiader tynku (u Ciebie są duże ściany) i nie bardzo wyobrażam sobie mieszanie tego normalną ręczną mieszarką :( to już łatwiej dopilnować hurtownię albo kupić mieszany fabrycznie.