Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZIELONA Projekt indywidualny k. Wrocławia

Moorela

Recommended Posts

Wiesz co Tatarak, to słychać gołym uchem, nawet jeśli nie masz wykształcenia muzycznego ;) Nam facet otworzył po kolei 3 bramy i była różnica. W sumie to nie są jakieś znaczące różnice, że np. przy jednej trzęsie Ci się wystawka w witrynie, itd. My mamy naszą sypialnię nad garażem i w sumie trochę się tym sugerowaliśmy, ale naprawdę nie ma co przesadzać.

czysty marketing - czy podlączenie tej samej bramy do innego napedu spowoduje brak trzęsącej się witrynki??? Normstahl nie produkuje "swoich" napedów

bardziej bym zwracał na spasowanie paneli bramy i ich wypełnienie, grubość, wielkość i z czego są uszczelki

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o! no myślałby kto, że Ty taki niedomyślny....

mógłbyś raczej napisać: "a te spoiny poziome między pustakami to nie są ciut za szerokie? na zdjęciu wygląda, że mają ponad 1 cm. może spytaj murarzy, czy pustaki są krzywe, czy mają inne powody, żeby tak murować".

dostrzegasz subtelną różnicę między takim sformułowanie, a tym, co napisałeś? ;)

dobra, pojadęż :) strukturę to już wiem, że chcę gładką, ale np okleina czy lakier? co lepsze i dlaczego? jakas automatyka tam wchodzi w grę... brrrr

dzięki za maila :)

Na lakierze podobno bardziej widać zadrapania "jak Pani dziecko wjedzie rowerkiem na czołówkę"... no i kwestia dopasowania do elewacji. Choć my, mimo wszystko wybraliśmy gładką w lakierze... Taka nam pasowała.

Kaśka73, serdeczne dzięki.

Obecnie mam przyklepaną ofertę na bramę Normstahl Eurostyle z montażem i całym możliwym wyposażeniem w kolorze RAL

9007 (rozmiar bramy 3000 x 2250), za cenę 6 tyś. brutto (po wielkich negocjacjach).

Aaaaale oczywiście poproszę o namiar, co by zobaczyć ile te negocjacje są warte, bo jeszcze nic nie podpisałam :)

Tatarak, mogę Ci podać namiar też na mojego dealera bram, mają Normstahla, Wiśniowskiego i Horrmana na miejscu, można pooglądać, zobaczyć różnice, pootwierać i pozamykać pilotem ;) od razu Ci się pewne rzeczy wyklarują. Nie wiem, czemu zamykasz komórki na temat bram, bo przy dachu, płaskich daszkach, kominie, itd., które roztrzaskałaś, brama garażowa to jak bułka z masłem. Ja jestem w tym Normstahlu zakochana na amenek.

Czy tak ceny poszły w górę czy bierzesz jakieś mega dodatki? Za mojego Normstahla Eurostyle 5000x2250 płaciłam 7300 zł.

Czy tak ceny poszły w górę czy bierzesz jakieś mega dodatki? Za mojego Normstahla Eurostyle 5000x2250 płaciłam 7300 zł.

Ceny na pewno poszły w górę, w styczniu b.r., robiłam wycenę w 4 miejscach i 6 tyś. było najniższą ofertą :/ I wcale nie mam ekstra dodatków: zwykła prosta brama Eurostyle, w RAL7016, automatyczny rygiel, bez wodotrysków. Ale jest nadzieja, bo Kaśka podała mi namiary na swojego sprzedawcę i jeszcze podrążę temat.

Spirea, ty masz bramę o szerokości 5000? Coś mi się wydawało, że macie 4000. Zadowoleni jesteście?

I jeszcze prośba, pamiętam, że montowaliście ją po etapie SSO, czy to dobry moment? Nie poniszczyła się?

Moorela, montowaliśmy przy zamykaniu całego budynku. Przez dłuższy czas było wszystko ok, ale niestety jedna ekipa gniotła nam panel w jednym miejscu. W tym samym czasie pracowały trzy, za rękę nikogo nie złapaliśmy, więc winnego nie ma. Pod tym kątem wolałabym poczekać z montażem. Z drugiej strony, to przy otworze na 5m byłoby pewnie ciężko odpowiednio zabezpieczyć, aby można było otworzyć bramę. Wszelkie dostawy były rozładowywane w garażu.

Moorela, montowaliśmy przy zamykaniu całego budynku. Przez dłuższy czas było wszystko ok, ale niestety jedna ekipa gniotła nam panel w jednym miejscu. W tym samym czasie pracowały trzy, za rękę nikogo nie złapaliśmy, więc winnego nie ma. Pod tym kątem wolałabym poczekać z montażem. Z drugiej strony, to przy otworze na 5m byłoby pewnie ciężko odpowiednio zabezpieczyć, aby można było otworzyć bramę. Wszelkie dostawy były rozładowywane w garażu.

No właśnie, i tak źle i tak niedobrze. My chyba zrobimy podobnie jak Wy, przy zamykaniu budynku wstawimy bramę, niby 3m niedużo, ale też coś trzeba byłoby tam alternatywnie sklecić. Ok, dzięki za informacje!

mozna zabic płytamo OSB i zrobic prowizoryczne wejście - koszt materiału to max 150zł razem z zawiasami i skoblem.

lub pozbijać z desek szalunkowych

Ale koszt 150 zł to już koszt całej bramy 300 cm x 225 cm? Mało... Myślałam, że to pójdzie w setki. Tylko jeszcze kwestia wentylacji i schnięcia budynku: w tym roku planujemy zamknąć budynek oknami, drzwi budowlane no i ta brama (docelowa lub tymczasowa nieistotne). Potem chcemy sobie pomału dzióbać w środku instalacje, a dopiero na wiosnę robić elewację i wykańczać. I teraz pytanie: czy lepiej, żeby budynek na zimę raczej szczelniej zamknąć i ogrzewać i wietrzyć na zmianę, czy może raczej wpuścić tam trochę wiatru, niech sobie hula, żeby przewiew był naturalny? W pierwszym przypadku lepsza brama docelowa, w drugim - tymczasowa...

Moorela - nie żebym chciała śmietankę spijać, ale ta rada o skontaktowaniu się z bramiarzem od Kaśki, to nie była moja? ;)

Myśmy na zimę zrobili bramę tymczasową - a dokładnie to ją elektrycy zbili z desek, które zostały po szalunkach. Przy dobrej pogodzie nie przeszkadzała pracować we wnętrzach ani elektrykom, ani hydraulikowi.

A tak w ogóle, to Wy w takim tempie do czerwca będziecie mieć dach i do października możecie mieć wszystkie instalacje i tynki wewn.! :) a w zimie robić ocieplenie poddaszy i kafelki. nie myśleliście o takim scenariuszu?

Moorela - nie żebym chciała śmietankę spijać, ale ta rada o skontaktowaniu się z bramiarzem od Kaśki, to nie była moja? ;)

Kurza twarz, faktycznie!! :) Biję się w pierś! :)

A tak w ogóle, to Wy w takim tempie do czerwca będziecie mieć dach i do października możecie mieć wszystkie instalacje i tynki wewn.! :) a w zimie robić ocieplenie poddaszy i kafelki. nie myśleliście o takim scenariuszu?

Ja po cichu liczę na taki scenariusz, ale wolę głośno nie mówić. Jak wyjdziemy z SSO, to wpadają rodzime ekipy i wtedy generalnie świat ma sie stać piękniejszy. Tylko nad jednym się zastanawiamy, czy to nie za szybko będzie? Przecież to się musi wywietrzyć, wyschnąć. Jeśli tynki na jesień, a elewacja na wiosnę, ściany dadzą radę "wyoddychać" na zewnątrz przez zimę? No i trzeba byłoby to dogrzewać chyba delikatnie... :confused: