Moorela 06.04.2012 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Zdrowych i spokojnych Świąt życzy Moorela Dziękuję wszystkim za życzenia Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez Moorela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gola86 11.04.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Masz rację - lepiej żeby strop był dobrze skontrolowany bo jak się zaleje to już nie ma odwrotu. Nasi budowlańcy opowiadali nam historię pewnej budowy (ale to nie oni budowali) gdzie zapomniano dać żebra rozdzielcze nad dużym salonem i po pół roku środek stropu obniżył się o 10 cm. Kierownik budowy chyba tylko na papierku oglądał ułożenie stropu bo podpisał się pod tym i teraz awantura. Wybrnęli z tego podkładając jakieś zbrojone płyty, ale kosztem jest sporo obniżony sufit w salonie. Tego bym chyba na swojej budowie nie darowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 11.04.2012 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Masz rację - lepiej żeby strop był dobrze skontrolowany bo jak się zaleje to już nie ma odwrotu. Nasi budowlańcy opowiadali nam historię pewnej budowy (ale to nie oni budowali) gdzie zapomniano dać żebra rozdzielcze nad dużym salonem i po pół roku środek stropu obniżył się o 10 cm. Kierownik budowy chyba tylko na papierku oglądał ułożenie stropu bo podpisał się pod tym i teraz awantura. Wybrnęli z tego podkładając jakieś zbrojone płyty, ale kosztem jest sporo obniżony sufit w salonie. Tego bym chyba na swojej budowie nie darowała. To ładnie :/ A jak u Was sprawa stropu? Uwzględnią Wam reklamację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gola86 11.04.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Mam nadzieję, że uwzględnią. Kierowca który przywoził pustaki mówił, że to "normalne" że część zawsze jest połamana :/ i u nich reklamacje to standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 11.04.2012 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Mam nadzieję, że uwzględnią. Kierowca który przywoził pustaki mówił, że to "normalne" że część zawsze jest połamana :/ i u nich reklamacje to standard. Kurde, to świetny standard... Może przejrzyjcie wszystkie palety po kolei, popękane pustaki odkładajcie na paletę obok i do reklamacji... Chociaż może lepiej zgłosić tę reklamację przed rozpakowaniem palet? Gola, a jaki strop kupiliście ostatecznie? Terrivę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 11.04.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) hejprzyszłam sobie pooglądać strop i tak patrzę i myślę ja to już gdzieś widziałam???? i wiem !!! jesteśmy "sąsiadkami" Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Kaśka73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 11.04.2012 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 hej przyszłam sobie pooglądać strop i tak patrzę i myślę ja to już gdzieś widziałam???? i wiem !!! jesteśmy "sąsiadkami" buduję się od rzecznej w lewo Żartujesz!!!!! Bosssssko!! Rozumiem, że namierzyłaś mnie w trakcie spaceru świątecznego? Kaśka, napisz na priva, gdzie dokładnie jesteście? ale się cieszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 11.04.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Wow!!! ale wasz strop wydaje się ogromny na tej fotce ile ma m kw.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 11.04.2012 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Wow!!! ale wasz strop wydaje się ogromny na tej fotce ile ma m kw.? Właśnie też odniosłam takie wrażenie, że wielki, nie? Ale ona wcale taki wielki nie jest, standardowy, rzekłabym 100 m2. To chyba te wystające poza bryłę garaż i kuchnia tak go wydłużają. A co tam w Werbence? Dawno nie dostałam żadnego powiadomienia o nowym wpisie w dzienniku? Coś ekipa osłabła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gola86 11.04.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Kurde, to świetny standard... Może przejrzyjcie wszystkie palety po kolei, popękane pustaki odkładajcie na paletę obok i do reklamacji... Chociaż może lepiej zgłosić tę reklamację przed rozpakowaniem palet? Gola, a jaki strop kupiliście ostatecznie? Terrivę? Mąż przyniósł mi wieści, że przywieźli dzisiaj belki więc pewnie już coś układają i palety są rozpakowane. Zaraz tam pojadę więc zobaczę co i jak. Zrobiłam wczoraj na wszelki wypadek zdjęcia tych uszkodzonych pustaków na paletach więc może będzie to jakiś dowód. Zobaczymy. Tak, kupiliśmy Terrivę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.04.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Przypomniały mi się własne rozterki okienne... też mamy wysoką kolankową. ostatecznie stanęło na roto designo r45 - wg OZC będzie nam nimi uciekać 1/4 czy 1/5 ciepła (ale to głównie dlatego, że 4 z 5 są na połaci północnej), a biorąc pod uwagę, że w sumie to wcale dużo nie będzie uciekać (chociaż tak wygląda), to myślę, ze wybór był optymalny. za "cieplejsze" musialabym dołożyć prawie drugie tyle, więc sorki nam doradzono, żeby do łazienki i pralni dać nieco węższe okna - na 74 cm (w pokojach są na 94 cm) - z zewnątrz tej różnicy nie widać (bo wysokość jest taka sama), a pralnia i łaizenka i tak są małe, więc takie okna jest wystarczająco doświetlają, natomiast różnica cenowa była dość ładna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 11.04.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 A my odwrotnie - w pokojach mamy węższe, a w łazience szersze Natomiast tak jak pisze Tatarak, ważne jest żeby wszystkie okna na jednaj połaci miały tę samą wysokość i najlepiej żeby były zamontowane na tej samej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.04.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 a ta wysokość to jest minimum jedna pełna dachówka od krawędzi okapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 11.04.2012 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Tatarak, właśnie odpytuję wybrańców o okna dachowe i Ciebie też miałam zagaić, jakie ostatecznie okna wybraliście, więc od razu dziękuję za informację. My mamy 3 okna na połaci płd i 1 na płn, to się pocieszam, bo do tych droższych naprawdę nie mam ochoty dopłacać, tym bardziej, że "ja domu pasywnego nie buduję", tylko wpadłam w jakąś wkrętkę energooszczędną i samo wychodzi. Wszystkie okna mam równe (78x118). Salik to chyba jakieś centrum dowodzenia w łazience buduje, a bo to wanna duża miała być, a to okno większe, co Ty chłopie planujesz w tej łazience? ... BTW, na co powinnam zwrócić uwagę przy montażu okien dachowych? Jakieś punkty wrażliwe? A propos dachu jeszcze, ten mój dachowiec, po wstępnym zauroczeniu wydał mi się dość pyskaty i będę musiała Was pomolestować na dniach, na co zwracać uwagę przy dachu bezokapowych, a Salika dodatkowo, czy Nibra ma jakieś przykre niespodzianki przy kładzeniu, bo muszę temat rozpracować. Tatarak, zaczynam myśleć, czy nie zrobić elewacji takiej jak u Ciebie (co w sumie jest spójne z moim projektem, czyli biały domek z ciemną czapką). A właśnie!! Czy Twój zrobił już wizualizacje elewacji? Hę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.04.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Zrobił dwie elewacje, ale do "uzytku prywatnego" w każdym razie aktualnie rozważamy, żeby bryła garażu była jasnoszara, a brama biała - tak jak bryła domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 11.04.2012 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Zrobił dwie elewacje, ale do "uzytku prywatnego" w każdym razie aktualnie rozważamy, żeby bryła garażu była jasnoszara, a brama biała - tak jak bryła domu... No i użytkuje je prywatnie? Mi się pomysł czapeczki generalnie podoba. Natomiast nie podobają mi się już zupełnie te 3 wersje, o których pierwotnie myślałam (w dzienniku). Coś mi się szprosik odwidział... Ech, jeszcze daleko, ale niech się w główce układa. Na razie muszę się skupić na tym dachu, choć coś motywacji nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 11.04.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Nibra raczej niespodzianek nie powinna dawać.Zwróć uwagę żeby nie cięli dachówek na dachu.Co do okien - jeśli weźmiesz roto z kołnierzami WD, to upewnij się że wykonawca już takie montował.Jeśli nie, to wezwij dodatkowo do montażu doradcę technicznego Roto.Poza tym klasyczne rzeczy - czyli np. pilnowanie wywinięcia membrany, aby nie podciekało.Podobnie z dachem bezokapowym - nie wiem którą wersję realizacji wybierzesz, ale grunt to dobrze zrobiona obróbka, aby nie zaciekało za elewację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.04.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 oboje użytkujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 11.04.2012 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Podobnie z dachem bezokapowym - nie wiem którą wersję realizacji wybierzesz" A jakie są wersje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 11.04.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Na przykład Spirea ma trochę inaczej zrobiony dach niż my (w miejscu 'bezokapowym'). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts