Moorela 03.05.2012 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Odnośnie styropianu na dole - jeszcze nie jesteśmy na tym etapie, ale raczej tak (10+10 na zakładkę), chyba, że zaraz mnie przekonasz, żeby zrobić inaczej Nie mamy też decyzji odnośnie podłogówki (wciąż czekamy na OZC od Asolta, miał nam też podpowiedzieć rozwiązania odnośnie ogrzewania), pierwsze założenie było takie, że wszędzie miały być grzejniki, potem zaczęliśmy się skłaniać ku podłogówce na całości, ale z racji tego drewna w salonie, przy którym tak się upieramy, nie wiem, czy nie pójdziemy podłogówkę wszędzie oprócz salonu... A tak w ogóle, na górze planowaliśmy styropian akustyczny 5cm i w związku z nową sytuacją jest pytanie, czy te dodatkowe 5cm też musi być akustyczne, czy wystarczy zwykły eps100? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 03.05.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Nie wiem co do akustycznego - asolt powinien Wam pomóc. My na górze daliśmy zwykły EPS (taki sam jak na dole) Co zaś do podłogówki - jeśli mogę coś doradzić. Sens ma albo pójście w podłogówkę na całości albo wcale. Najgorszy rodzaj instalacji to mieszany (bo wtedy musicie i tak mieć mocniejszy kocioł pod grzejniki wyskotemperaturowe, a do podłogówki... mieszać najpierw ogrzaną wodę z zimną wodą przy pomocy mieszacza). Chyba że zrobicie przewymiarowane grzejniki niskotemperaturowe, ale wtedy jeśli to salon to pewnie musiałyby być ogromne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.05.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Marzena - właśnie jestem na świeżo po układaniu styropianu na obu kondygnacjach, na poddaszu daliśmy akustyczny i już żałuję: jakiś on jest taki miękki, spinki od podłogówki ledwie się w nim trzymają, ma spore ugięcie (w sensie ugnie się pod wylewką) i nie wiem, czy efekt - w sensie wyciszenia - będzie wart zachodu. tyle, że ten styro jest ciut tańszy niż inne podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 05.05.2012 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Tatarak, no coś Ty? I co, czyli nie warto? Rozumiem, że akustyczny daliscie tylko na piętro? Ile cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.05.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Akustyczne zdaje się są EPS50. Ja pamiętam że kiedyś czytaliśmy o akustycznym i ogólnie wrażenia były że jednak nie warto w normalnym domu. Więcej słychać przez klatkę schodową i podcięte drzwi, niż przed strop (ale mogę gadać bzdury, bo wlałem w siebie butelkę wina ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.05.2012 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Więcej słychać przez klatkę schodową i podcięte drzwi, niż przed strop (ale mogę gadać bzdury, bo wlałem w siebie butelkę wina ) dobrze mówisz salik - wino Ci sluży:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 05.05.2012 23:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 (ale mogę gadać bzdury, bo wlałem w siebie butelkę wina ) Ten to pozyje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.05.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Marzena - 5 cm, tylko na poddaszu. ja też chcę wina! a my tylko piwo i piwo - jak to budowlańcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 07.05.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Wspołczuję problemów ze schodami, ale gratuluję postępów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gola86 07.05.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Wow ! Pędzicie jak burza z piorunami Dom nabiera charakteru. Pięknie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mila_Wroc 07.05.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Dziękuję wszystkim To żeby było sprawiedliwie: starsza córka Zuza, 3 lata i 4 mies. młodsza córka Marta, 6 dni Oba pączki fajne i w ogóle do matki nie podobne... Spóźnione ale szczere gratulacje! Niech Martusia da Ci się pięknie wysypiać! Rośnijcie zdrowo! ..a teraz idę nadrabiać zaległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 08.05.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 No super się już domostwo prezentuje faktycznie więźba już nadaje takiego domowego charakteru A jaka dachówka będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 08.05.2012 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dachówka będzie płaska, Nelskamp Nibra G10, w kolorze stara czerń angobowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 08.05.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Gratuluję więźby! Ale z tymi łatami to się raczej nie uda U nas było podobnie i dachowcy powiedzieli że pod ciężką dachówkę ceramiczną, musi być na końcu krokiew poza murem (przy 20cm ocieplenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 08.05.2012 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Nie wiem, czy dobrze p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.05.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 to ile czasu minelo od wkopania łopaty do więźby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 08.05.2012 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 W styczniu były ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 08.05.2012 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Gratuluję więźby! Ale z tymi łatami to się raczej nie uda U nas było podobnie i dachowcy powiedzieli że pod ciężką dachówkę ceramiczną, musi być na końcu krokiew poza murem (przy 20cm ocieplenia). Salik, jeszcze pytanie bo nie łapię; u nas 2 alternatywne rozwiązania to były krokwie albo na szczytach, albo po wewnętrznej stronie ścian szczytowych + łaty (jak w dzienniku). Ale nie było rozwiązania o którym piszesz, czyli krokwie poza murem. Przy rozwiązaniu o którym piszesz, nie ma przecież możliwości spięcia tych zewnętrznych krokwi jętkami, a można tak robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 08.05.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dlaczego nie możesz spiąć krokwi poza murem jętkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 08.05.2012 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dlaczego nie możesz spiąć krokwi poza murem jętkami? Ale potem chowasz to w ociepleniu czy to widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts