AMF 15.05.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 (edytowane) AMF to tylko praktyczne i pamięciowe skojarzenie. Kiedyś musiałam wpisać - na szybko - login i tak już zostało. Tataraczku a co do taj zadaniowości, coś może w tym jest, gdyż jestem raczej "ścisłowcem" niż humanistą. Oczywiście, że się nie obraziłam, tym bardziej, że nie jestem jedyną osobą na FM, której czasowo "zmieniono płeć". Edytowane 15 Maja 2012 przez AMF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 15.05.2012 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Bo mi zabrakło polskiego "a" na końcu. Proszę pozmieniac sobie loginy na AMFa, TATARAKa, itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMF 15.05.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Super propozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 17.05.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 MoorelA co do wnętrz - spróbuj sobie wyobrazić, co będziesz robic w każdym pomieszczeniu, jak będziesz się po nich przemieszczać, gdzie dasz łózko (na razie nie wchodząc w szczegóły jakie łóżko) itd. ja ustaliłam elektrykę tym sposobem. no i p. Mietek bardzo pomógł Co do dachu bezokapowego - czyli w drugiej wersji, jak dasz 20 cm styro to będzie okap 3 cm? przecież tam są jeszcze jakieś obróbki, rynny, itp. my mamy też obróbki z blachy na szczytach, tak więc nawet jeśli powstanie okap na 2- 3 cm to nie powinno stnowić problemu. ten Twój dachowiec to robił kiedyś już dach bezokapowy, że ma takie problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 18.05.2012 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Tatarak, namieszałam... Okap będzie 18 cm albo 30 cm po dołożeniu dodatkowej dachówki. 18 cm trochę mało, 30 cm - wyjdzie spory okap. Nibra jest dosyć duża i każda jedna dachówka to spory skok. Dachowiec - czego to on nie robił!! .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 21.05.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 co do bramy garażowej- wiem że sprzedający barmę odradzają bramy w ciemnych kolorach od strony południowej bo odkształcenia i coś tam coś tam:) ale tak naprawde to połowa ludzi musiałaby mieć wtedy bramy białe, kremowe albo jeszcze inny jasny kolor. Bo ciemne kolory to nie tylko antracyt ale też ciemny braz, dąb bagienny, orzech etc. A wiele ludi ma wjazd od strony południowej. Jeśli tak naprawdę chcesz antracytową bramę to pewnym rozwiązaniem byłoby zamówienie bramy z przetłoczeniem (czyli nie idealny gładki panel bez "pasków":)) w razie ewentualnych "zniekształceń" będa one mniej widoczne:)A tak poza tym czy z szarości to tylko antracyt?jeszcze jeszcze dużo posrednich szarości całkiem ładnych i zawsze jesaniejszych niż antracyt:)Co do winchesteru natomiast- swego czasu sama się nad nim zastanawiałam i firma robiąca nam okna powiedziala że wykona drzwi aluminiowe w okleinie winchester (nie wiem czy ma sens podawanie Ci nazwy firmy bo mieszkam trochę kmod Ciebie ale jakby co to nie ma problemu) Drzwi drewniane też ewentualnie mogliby dobrać jak najbliższy winchesterowiA to już moja subiekywna opinia- na twoim miejscu wziełabym okna wichester a drzwi zewnętrzne i bramę garażową antracyt. Srebrna brama pasuje jak pięść do oka według mnie:) Swoja drogą to mają być okna drewniane czy PCV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.05.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Moorela, to jest niemożliwe, żeby się nie dało tej dachówki bardziej ścisnąć! pogadaj - choćby informacyjnie - z innym dekarzem. np z panem Cięciwą - układał dachówkę u Gosi1611 i fajnie wyszło - temi oczami widziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 21.05.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Tatarak - Nibra G10 jest jedną z większych (jeśli nie największą) dachówką ceramiczną...Moorela - układali cały rządek na łatach, czy liczyli na papierze?Jeśli to drugie, to powiedz niech pokombinują z zamkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 21.05.2012 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Koktajl, dzieki za oddanie głosu, mój P. też obstaje przy wersji antracytowej, mnie jakoś bliższy był winchester, choć generalnie w tej sprawie już wiem, że nic nie wiem... z tymi bramami może powinnam po prostu na wycieczkę objazdowa się wybrać i popytać przypadkowych ludzi, jak im się sprawdzają te ciemne bramy? Tatarak, ano właśnie Salik dobrze mówi, że Nibra G10 ma wymiary 30x50 i chyba faktycznie cwaniak fachowiec nie sciemnia i jednak możliwości ułożenia są częściowo ograniczone Salik, ułożyl jeden rzadek, ułożyl... Chyba stanie na tej wersji 18cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.05.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 U nas na budowie był raz cieśla (z castingu), który mówił,że w ogóle to projekt domu powinien być robiony pod konkretną dachówkę, wtedy dach wyjdzie w sam raz ale tak na poważnie, to u nas był kłopot z tym wygryzkiem od południa, bo wymiarowo wychodziło, że zmieści się tam równo x i 1/2 dachówki - ale cieśle poprzesuwali jakoś na zamkach i wyszło bardzo dobrze, a mieli do zgubienia/zyskania te pół dachówki na stosunkowo małym odcinku, więc nie chce mi się wierzyć, że nie można zgubić 10 cm (z tych 30) na całej połaci - k'mon! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 22.05.2012 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Tatarak, a może to jest kwestia dachówki? Patrzę teraz na specyfikację techniczną i faktycznie w Nibrze G10 przy pozycji "powierzchnia krycia" na wysokości jest podane +/- 1cm, a przy szerokości jest podana wartość "na sztywno" :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.05.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 pewnie wszystko zależy od zamków, ale co Ci szkodzi spytać o zdanie innego dekarza? bo zauważ, że jeśli zostawisz sobie okap 18 cm, to nie znaczy, że zmieścisz 18 cm ocieplenia - trzeba wziąć poprawkę na grubość klejów i tynku (ja liczę w sumie ok 1,5 cm), dachówka krańcowa jest tak wyprofilowana, że musi wystawać trochę za styro (to zależy od modelu, obejrzyj swoją), być może ściany nie są idealnie równe i ostatecznie wejdzie tylko 15 cm ocieplenia albo nawet mniej? jpamiętam, że my przy 20 cm ociepleniu prosiliśmy o wypuszczenie dachu na 23 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 22.05.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Byliśmy dziś na budowie spotkać się z dachowcem i wygląda to tak: Nibra G10 jest dachówką krzywą, to powszechnie wiadomo. Jak jest podociskana, to wyglada nieźle, zwłaszcza z daleka Zamki na dachówce można trochę popuścić (dosłownie parę milimetrów), ale wtedy bardziej widać tą krzywiznę :/ - widziałam na własne oczy. Na dzień dzisiejszy okapu mamy po 20 cm z każdej strony, co pewnie przełoży się na ocieplenie ok. 18cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 25.05.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 mnie przyłącze błyskawicznie załatwił p. Mietek K. - znany na grupie wrocławskiej elektryk debeściak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 25.05.2012 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Poproszę o namiar na priva na legendarnego Mietka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 25.05.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 503 330 488 - i możesz się na mnie powołać. tylko nie pytaj, ile bierze za punkt, bo ja nawet nie wiem, ile mam punktów. p. Mietek ma własny tajemniczy system wyceniania instalacji ale chyba jest spox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 25.05.2012 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Dzięki, dzięki, ja tylko potrzebuję, żeby Pan Mietek zrobił mi przyłącze na działkę (prąd budowlany), bo od punktów to ja mam elektryka w rodzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.05.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Co Ci powiem, to Ci powiem, ale Ci powiem, bo wcześniej zapomniałam, że drzwi wejściowe to będziesz mieć cudnej urody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.06.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 fotka rozbrajająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.06.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 za mało danych, napisz jakie kuchnie mniej więcej Ci się podobają, to może coś mam u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts