Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZIELONA Projekt indywidualny k. Wrocławia

Moorela

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koleżanko nie chcę cię martwić ale z tego co tutaj widzę to mamy tu po prostu festiwal błędów wykonawczych. Po pierwsze moim zdaniem fundamenty masz za płytko. Wrocław ma 0,8 m przemarzania i na takiej minimalnej głębokości powinien się znaleźć spód ławy. Zbrojenie układane na ziemi bezpośrednio - powinno być podparte w ten sposób że wszędzie otulina betonu ma minimum 50 mm. W twoim przypadku nawet 80 mm bo nie masz chudego betonu. Zbrojenie będzie korodować. Dno fundamentu powinno być przynajmniej wyścielone od spodu folią aby mleczko cementowe z mieszanki betonowej nie uciekało w grunt. Dodatkowo zero jakiegoś wibratora aby ten beton jakoś zagęścić. Dziwnie wygląda ta twoja ekipa - zero widze pojęcia o budowie. O KB nie wspomnę bo jeżeli jest tak ze nie masz go tylko na papierze to chyba powinnaś go podać do sądu i PINBu jednocześnie. Powodzenia

Rozumiem że robiłaś badania i bardzo dobrze. Jaki miałaś grunt?? Z tego co widzę to chyba to glina która jest gruntem wysadzinowym i nie powinno się posadawiać płyciej niż strefa przemarzania tj w twoim przypadku 80 cm. Co do podpierania cegłami to powiedzmy ciekawe rozwiązanie. Ja bym tak napewno nie zrobił. Nie dali folii na dno więc mieszanka miaszała się z gruntem. Nie wibrowali z tego co widzę więc beton może mieć pory powietrzne które niejako obniżają jego właściwości. Nie chcę ci na końcu budowy marudzić o jej początku ale nie polecaj tej ekipy która to wykonywała nikomu. Wiem co mówię jestem mgr inż. po konstrukcjach budowlanych i inżynierskich i poprostu patrzeć nie mogę na tę partyzantkę jaką wam serwują tego typu wykonawcy

Moorela, dach i okna i całość wyszły bardzo ładnie :) Mam nadzieję, że uda się usunąć te wszystkie usterki w dachu. Pozdrawiam

Dzięki Spirea szczególnie Tobie, muszę przyznać, że czytałam Twój dziennik w tym zakresie chyba z pięć razy i robiłam notatki na co zwracać uwagę. Bardzo mi pomogło Twoje podsumowanie o dachach bezokapowych. Choć są błędy w dachu, to przynajmniej wiem gdzie i wiemy co z tym zrobić dalej.

Koleżanko nie chcę cię martwić ale z tego co tutaj widzę to mamy tu po prostu festiwal błędów wykonawczych. Po pierwsze moim zdaniem fundamenty masz za płytko. Wrocław ma 0,8 m przemarzania i na takiej minimalnej głębokości powinien się znaleźć spód ławy. Zbrojenie układane na ziemi bezpośrednio - powinno być podparte w ten sposób że wszędzie otulina betonu ma minimum 50 mm. W twoim przypadku nawet 80 mm bo nie masz chudego betonu. Zbrojenie będzie korodować. Dno fundamentu powinno być przynajmniej wyścielone od spodu folią aby mleczko cementowe z mieszanki betonowej nie uciekało w grunt. Dodatkowo zero jakiegoś wibratora aby ten beton jakoś zagęścić. Dziwnie wygląda ta twoja ekipa - zero widze pojęcia o budowie. O KB nie wspomnę bo jeżeli jest tak ze nie masz go tylko na papierze to chyba powinnaś go podać do sądu i PINBu jednocześnie. Powodzenia

Dzięki konioo za opinię i pozdrawiam

Miałam robione badania gruntu i projekt uwzględnia te badania. Zbrojenie ław przez zalaniem było podparte na cegłach, więc chyba nawet wyżej niż 8 cm.

Dzięki konioo za opinię i pozdrawiam Miałam robione badania gruntu i projekt uwzględnia te badania. Zbrojenie ław przez zalaniem było podparte na cegłach, więc chyba nawet wyżej niż 8 cm.
nie chcę Cię martwić, ale nie wolno opierać zbrojeń na cegłach, jak już to na podkładach z betonu, kawałkach bloczków betonowych lub zwykłych kamieniach. tako rzecz poradnik majstra budowlanego.

nie chcę Cię martwić, ale nie wolno opierać zbrojeń na cegłach, jak już to na podkładach z betonu, kawałkach bloczków betonowych lub zwykłych kamieniach. tako rzecz poradnik majstra budowlanego.

Napisałam na ceglach nie mając konkretnie cegły na myśli, to raczej kamienie były, cegły majster w życiu by nie "poświęcił". Ze szczerego pola nazbieral cos i tyle, po tym, jak KierBud 5 minut przed zalaniem betonem go nawrócił...

Edytowane przez Moorela

ad kuchnia - nie chcesz pociągnąć blatu "narożnie" pod to okno obok lodówki? było wygodniej wystawiać rzeczy z niej, a poza tym to miejsce i tak pozostanie niewykorzystane.pociągnęłabym też do końca górne szafki na tej ścianie nad płytą - nawet jeśli będzie się z nich niewygodnie korzystac, to zawsze można schować w nich coś, co wyciągasz 2 razy do roku, a całość by składniej wyglądała, chyba.

ja mam poza tym obsesję, że idąc od lewej w prawo, muszę mieć ciąg lodówka - zlew - płyta, więc dla mnie ten układ jest "na odwrót", ale to już moje dziwactwo ;)