Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZIELONA Projekt indywidualny k. Wrocławia

Moorela

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Druga połowa to pojawiła już się jakiś czas temu ;) Zobaczcie kiedy zarejestrowany i jak długo ukrywał się w swoim podglądactwie... ;)

Czy ktoś wie, co powinniśmy zrobić z naszym pseudoogrodem? Obecnie wygląda jak "idź stąd i nie wracaj", jeśli chcemy się wprowadzić w przyszłym roku, to może trzeba coś już zacząć z nim robić? Tylko co? Wyrównać fadromą a potem zlać jakąś chemią, czy zaorać?? Kto się zna na ogrodach? Tatarak? Ja jestem absolutną lewizną w tym temacie...

zna się Elfir, ja mogę podpowiedzieć, co robię u siebie :)

1. sprzątniecie gruzów etc.

2. ściągnięcie wierzchniej warstwy "darni" z chwastów i traw - tak ok. 5 cm

3. rozwiezienie humusu

4. wysianie łubinu i peluszki

w dalszych planach

5. jak poplon zakwitnie - nawieść obornika, rozłożyć i przeorać wszystko razem z tymi łubinami i peluszką

6. dowieźć humusu tam, gdzie to niezbędne

7. zacząć nasadzać rośliny

to zakładając, że w międzyczasie ustalę co i gdzie nasadzać :)

jaką masz ziemię u siebie? wrzuć jakieś fotki, jak to teraz wygląda.

Tatarak, właśnie nie mam zdjęć!! Zrobię przy najbliższej okazji i wrzucę. Etap z obornikiem u nas odpada, na około pełno domów, nie wyobrażam sobie tak nasmrodzić tym biednym ludziom na początku znajomości... ;) Zrobię najpierw te zdjęcia, a potem Cię poproszę o konsultację, ok?

to jak będziesz robić zdjęcia, od razu spróbuj ziemię "pomacać" - czy jest piaszczysta czy raczej gliniasta. weź mokry kawałek do ręki i ściśnij - jak się zrobi kulka, to glina, jak się rozsypie to piach ;) i przyjrzyj się, co tam rośnie w chwastach - czy np pokrzywy, skrzypy, szczaw, koniczyna etc.

co dasz radę, to wyrwij. posprzątaj gruz i inne śmieci. rozplantuj humus. spróbuj może z poplonem. no i przede wszystkim: ZAMÓW PROJEKT OGRODU :) jeśli tylko zmieści Ci się w budżecie. Nie ma co eksperymentować z sadzeniem bez ładu i składu. Ewentualnie wejdź na wątek Elfir i poproś ją o rady, co do zagospodarowania konkretnych kawałków ogrodu.

W sprawie ogrodu to się nie wypowiadam, ale w sprawie łazienki bardzo chętnie;) Moorelko, a może zamiast dwóch oddzielnych umywalek zastosujesz jedną szeroką na 120 cm, np. coś w tym stylu i dasz dwie baterie.:rolleyes:

http://prestizowelazienki.pl/images/upload/1ea029d6318f778f567c6e55fdca4af9_big.jpg

Jakby zrobić w ten sposób: 30 cm blatu, umywalka 120 cm (można znaleźć umywalkę 100 cm) to zostaje jeszcze 90 cm na wannę i nie powinniście mieć problemu z obijaniem się o wannę. :)

Blat można pociągnąć do ściany nad wanną

Edytowane przez Magda 34

Magda, swego czasu była koncepcja 1 umywalki, ale przy układzie 30cm, umywalka 60cm, 30 cm, umywalka 60cm, będzie chyba jednak wygodniej, choć prawda jest też taka, ze nie trafiłam wcześniej na ładną umywalkę a'la "korytko" ;) zakładam, ze dziewczynki będą korzystać z łazienki razem np. rano.

Jaki to model umywalki?

Co w Rewolucji, bo cos zamilkłaostatnio.

Czyli to będzie tylko łazienka Dziewczynek, czy taka wspólna? Moim zdaniem taka duża umywalka dla dwóch osób jest w sam raz. Możesz też dac mniejsze umywalki, np 50 cm.

Akurat te umywalkę, którą tu wkleiłam to catalano, ale z taką długością można znaleźć coś innego i tańszego.

Rewolucja trwa i mamy już nowy sufit.:cool: