Moorela 05.10.2012 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Chyba tak, napiszę do nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 05.10.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Nie widziałam na żywo tych kibelków, które wrzuciałaś w dzienniku. Może któryś też nie jest śnieżno biały:rolleyes: Bo ten Wojtka to bialutki jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 05.10.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Kiepska sprawa z tymi daszkami, u nas będzie chyba 30-40m2 dachu odwróconego nad garażem i wykuszem, zaczynam się martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 05.10.2012 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Bacardi, a uwzględniałeś to chociaż w kosztorysie? U mnie też właśnie kuchnia jest wysunięta z bryły, garaż i wykusz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 05.10.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 No właśnie nie bardzo, choć co prawda mamy założony pewien bufor na takie wydatki...Ale jak na złość ostatnio bank się dowiedział, że zrobiliśmy sporą część tego co mieliśmy skredytować i mamy małe przepychanki. Bufor może się przez to nieco skurczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 05.10.2012 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Poważnie? Co to za bank? Dziwne... My też wyprzedzaliśmy z robotami przed każdą transzą, ale to było dla banku na plus, że zaawansowanie prac zdecydowanie pozwala wypłacić kolejną transzę. Nie rozumiem. Raz przyznana kwota kredytu zapisana umową nie powinna się zmieniać. Macie już podpisaną umowę kredytową z bankiem? Czy tylko wstępną decyzję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 05.10.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 No właśnie problem jest taki, że to wstępna decyzja... składaliśmy do 3 banków i jeden wymagał opłaty za obcy operat, więc zostawiliśmy go sobie na koniec. Jak już posprawdzaliśmy wszystkie koszty okołokredytowe w każdym banku i zdecydowaliśmy się opłacić, to przyjechali sprawdzić zgodność i wyszło że już mamy zrobione zero... Z innym bankiem 2tyg woziliśmy się bo brakowało im pieczątek starostwa na stronach z adaptacją projektu (na przekreśleniach projektu jak to pani analityk ujęła)... w sumie to nasz doradca się woził, bo ja powiedziałem aby im przekazał, że albo sami z urzędami będą walczyć albo niech się wypchają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 05.10.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Moorela wannę chcę sprzedać (ale nie to że muszę bo jest śliczna) ze względu na rozmiar - jak do niej weszłam ;) to mi się wydała taka jakaś mała, w porównaniu z ta która mam w obecnym mieszkaniu. Moja większa łazienka do tej pory wydawała mi się nie za duża dlatego myślałam że wanna 160 będzie w sam raz - a tu się okazuje że mogłaby być nawet i 180cm i stad mi przyszła ta sprzedaż. Bacardi a sprawdzaliście w ING - ja miałam u nich kredyt załatwiony dosłownie w 3 dni. Po przejściach z BGŻ -gdzie w zębach kazali nosić co trochę jakieś świstki i ponad miesięcznym oczekiwaniu na decyzję wstępna w ING doznałam szoku jak cały temat załatwiliśmy w 72 godziny. Z transzami tez nie mieliśmy problemu - w jednym dniu złożony podpis na drugi dzień transza na koncie. Do tego aby dostać transzę wystarczyło tylko fotki z kolejnych etapów załączyć samemu przez e-mail i wejść do banku złożyć podpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 05.10.2012 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Też mamy kredyt w ING i potwierdzam wersję Tutli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 05.10.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Niestety ale staramy się o kredyt RNS, więc lista banków ograniczona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 05.10.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Moorelko, Widzę, że Ty na serio zapałałaś miłością do "mojej płytki" . Ja się oczywiście nie dziwię Też NIGDY, PRZENIGDY pomysł obłożenia kominka gresem nie wpadłby mi do głowy . Najpierw planowałam beton architektoniczny. W moim dzienniku wtedy ktoś napisał o tym że ma takie rozwiązanie i czyszczenie tego betonu jest kłopotliwe (okopcenie). To był pierwszy impuls, że muszę przemyśleć temat. Potem przypadkiem odbierając inne gresy trafiłam na te Provenzy i wpadłam po uszy . Kupiłam bez zastanowienia, na oślep, nie mając jeszcze nawet pomysłu, gdzie je położę (kominek był ostatnim miejscem o jakim bym wtedy pomyślała). Tak bardzo mi się podobały, że MUSIAŁAM je mieć . Wróciłam do domu i zaczęłam szukać czegoś na ich temat w sieci. Wtedy znalazłam katalog i inspirację, która i Ciebie poruszyła . Dalszy ciąg znasz - pojechałam dokupić więcej, bo oto mój kominek stał się bardzo wyraźny w moich wizjach . A czy możesz pokazać Twoje miejsce na kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 05.10.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 (edytowane) a ja od daszku będę pisać co prawda raczej srednio pomgę bo mam cały dach płaski a zatem technika zrobienia go od daszków płaskich nieco się różni ale to co mi się od razu rzuciło w oczy to: 1) będziecie dawać membranę EPDM czy PCV?( EPDM to np membrana Firestone a PCV to Sika- EPDM jest droższy niż PCV-wiec może juz tutaj można znależć jakies oszczedności?) no chyba ze wykonawca mówi EPDM a pod tą nazwe wrzuca wszystko (my mamy Sike) 2)co do żwiru- my osobiście go nie mamy-jesli chcecie go dac to wtedy membrana jest droższa- jesli go nie ma to jest tańsza (znowu oszczedności?) ja nawet szczerze to nie chciałam go- juz sobie wyobrazałam jak leca jakies liscie albo inne paskudztwa i beda wymieszane z tym zwirem i krew mnie bedzie zalewac jak to bede widziec-u nas jedno okno wychodzi na dach z garażu a tak wezme odkurzacz(!!) czy miotłę i sprzatne 3)tu jest propozycja tylko aboslutnie nie wiem czy wchodzi u was w grę no i niestety nie jest oszczednosciowa- w miejscach gdzie są rury spustowe mamy ogrzewany dach zeby nie powyrywało nam rur- czy u was tez są rynny i rury spustowe wkoło tych daszków? 4) z czego będziecie robić spadki? Edytowane 5 Października 2012 przez koktajl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 05.10.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 ja u siebie mam coś takiego w projekcie na dachu nad garażem - warstwa żwiru min. 8cm frakcji 16/32- hydroizolacja - VARNAMO EPDM Greenseal- kliny styropianowe ze spadkiem 1,5%- polistyren ekstrudoway ROOFMATE LG 15cm- paroizolacja z folii TENOARM klejona na zakład- płyta żelbetowa- styropian dach-podłoga 5cm wg systemu Trelleborg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 06.10.2012 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Moorelko, Widzę, że Ty na serio zapałałaś miłością do "mojej płytki" . Ja się oczywiście nie dziwię Też NIGDY, PRZENIGDY pomysł obłożenia kominka gresem nie wpadłby mi do głowy . Najpierw planowałam beton architektoniczny. W moim dzienniku wtedy ktoś napisał o tym że ma takie rozwiązanie i czyszczenie tego betonu jest kłopotliwe (okopcenie). To był pierwszy impuls, że muszę przemyśleć temat. Potem przypadkiem odbierając inne gresy trafiłam na te Provenzy i wpadłam po uszy . Kupiłam bez zastanowienia, na oślep, nie mając jeszcze nawet pomysłu, gdzie je położę (kominek był ostatnim miejscem o jakim bym wtedy pomyślała). Tak bardzo mi się podobały, że MUSIAŁAM je mieć . Wróciłam do domu i zaczęłam szukać czegoś na ich temat w sieci. Wtedy znalazłam katalog i inspirację, która i Ciebie poruszyła . Dalszy ciąg znasz - pojechałam dokupić więcej, bo oto mój kominek stał się bardzo wyraźny w moich wizjach . Julianno, może moje pytanie jest idiotyczne, ale NIE WIEM, dlatego pytam: czy na kominek nadają się każde płytki? Nie muszą spełniać jakichś ostrzejszych norm dot. wytrzymałości na temperaturę itp? Rozwiej moją ciekawość, bo też zaczęłam planować prosty, ascetyczny kominek wykończony gresem, ale zanim się rozpędzę z marzeniami, warto byłoby to wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 06.10.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Tak sobie weszlam na forum ogolnym na dziennik Waszej budowy i stwierdzilam, ze bedzie milo przywitac sie i cos napisac.. Piekny ten Wasz domek, ma takie swoje rodzinne ciepelko. Niestety nie jestem w stanie przeczytac o wszystkim w dzienniku i komentarzach-brak czasu ze wzgl na dzieci i to ze musze do pracy sie szykowac ale galeria super, no i to Wasze tempo budowy, wow. Gratuluje rowniez zostania Rodzicami po raz drugi u nas tez sie urodzila druga corcia podczas budowania... Pozdrawiam i pozwole sobie do Was zagladac i obserwowac postepy budowlane..a moze juz wykonczeniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 06.10.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Julianno, może moje pytanie jest idiotyczne, ale NIE WIEM, dlatego pytam: czy na kominek nadają się każde płytki? Nie muszą spełniać jakichś ostrzejszych norm dot. wytrzymałości na temperaturę itp? Rozwiej moją ciekawość, bo też zaczęłam planować prosty, ascetyczny kominek wykończony gresem, ale zanim się rozpędzę z marzeniami, warto byłoby to wiedzieć. Sharlotko, Ja też nie wiem jak to jest z innymi płytkami i jakie są wymogi O swoje provenzy jestem spokojna . Mój komin jest z trzech stron murowany, tylko od frontu będzie zabudowa k-g. Jeden z fachowców kominkowych, który się u mnie pojawił spisał sobie nazwę moich płytek by sprawdzić ich parametry. Wysyłając wycenę nie wspomniał o przeciwwskazaniach . No i wreszcie sama inspiracja z katalogu provenzy, na której jest otwarte palenisko sugeruje, że płytki się nadają . Aaa... właśnie sobie uświadomiłam, że wczoraj byłam w pięknym nowo - wybudowanym domku mojej Przyjaciółki. Ma fantastyczny kominek dwustronny z obu stron obłożony ciemnym gresem . Chyba bardziej istotny jest tu klej do płytek niż same płytki (?), ale nie chcę się wymądrzać, bo naprawdę pojęcia nie mam . Może zapytaj na wątku kominkowym? Będziesz miała pewniejszą informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 06.10.2012 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Moorelko, ... A czy możesz pokazać Twoje miejsce na kominek? Julianno, byłam dziś na budowie i porobiłam zdjęcia mojej wnęki kominkowej, jak wybiorę jakieś sensowne ujęcia + wycinek rzutu z projektu to wrzucę Miłość do Provenzy, choć podcinana kosztorysem, nadal kwitnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 06.10.2012 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Bacardi, my w projekcie też mieliśmy rozpisane warstwy daszków płaskich, problem jest głównie w tym, że jeden jest użytkowy i w tym, że nie ma za wiele firm, które chcą się podjąć wykonania całości i na całość Ci dać gwarancję. Szukanie pojedynczych ekip do poszczególnych warstw skończyło się porażką, tzn. nikt nas nie przekonał do tego jak zaczyna się kalkulować te poszczególne warstwy przez metry to nagle koszty jakość szybko przyrastają. Nie chcę Cię straszyć, może faktycznie demonizuję trochę temat , chyba po prostu mam go dość Koktajl, dzięki za wskazówki, przemagluję jeszcze wykonawcę w tych kwestiach.Warstwę spadkową już mamy na stropie z wylewki.W sumie ja też nie chcę mieć gnijących liści Jeśli nie żwir, to co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 06.10.2012 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Mmelisa, witam serdecznie i zapraszam częściej! Piękny dom Ci rośnie Komentarze również mile widziane, nie tylko obserwacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 06.10.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Dziekuje U mnie domek juz prawie gotowy, jedynie okien dachowych brak i wykonczenia wnetrz...tzn polozenie gresu czy tez parkietu i pomalowanie scian ale najbardziej to sie obawiam wyposazenia wnetrz ehh.. tak sobie siedze na necie wieczorkami i szperam, zagladam do dziennikow i podziwiam...a z drugiej strony zazdroszcze tym co juz sa po... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts