julianna16 07.10.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Moorelko, wpadam, bo Basia właśnie wrzuciła u mnie link do tańszych Re-Use. Od moich różnią się tym, że nie mają efektu lappato. Jeśli Tobie nie zależy, to cena jest lepsza.https://www.domino.pl/sklep/category...category=28949 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 07.10.2012 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Dzięki Julianna, właśnie widziałam u Szocika Twój namiar, dziękuję, już się tam wklikałam, tylko podpytywałam jeszcze, co to jest ten efekt lappato, bo szczerze mówiąc to nie mam zielonego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 07.10.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) Lappato to powierzchnia lekko błyszcząca - ma taką szkliwioną powierzchnię, która nie jest równomierna. Ułatwia nieco utrzymanie czystości, bo te o powierzchni naturale są bardziej "chropowate".Tutaj to najlepiej widać (u góry).http://desmond.imageshack.us/Himg337/scaled.php?server=337&filename=p6300407.jpg&res=landing Edytowane 7 Października 2012 przez julianna16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.10.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 z tym lepszym utrzymaniem:no: w czystości wersji lappato to ja chetnie popolemizuje:rolleyes: - bo mam odmienne zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 07.10.2012 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) Julianna, wrzucam miejsce na nasz kominek: tu rzut z projektu, dla lepszego wyobrażenia (kominek to taka "półwnęka" między jadalnią i salonem, jest w centralnym miejscu domu) A tu zdjęcie wg obecnego stanu kominek ma stać w miejscu żółtych worów ze śmieciami. Edytowane 7 Października 2012 przez Moorela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 07.10.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Aż prosi się o narożny kominek Nie wiem jak chcesz urządzić salon? Jaki klimat najbardziej Ci odpowiada? Te moje płytki wprowadzają nieco taki surowy klimat. Też chciałabyś pójść w kierunku loftu? Wojtku, jak rozumiem masz płytki z powierzchnią lappato i nie jesteś z nich zadowolony? Jakie to płytki? Ja pisałam o tej konkretnej płytce z Provenzy porównując dwie powierzchnie jednej kolekcji . U mnie będą 3 rodzaje płytek z powierzchnią lappato - wszystkie już kupione . Celowo szukałam takiej powierzchni, bo czytałam wiele opinii właśnie jako płytek łatwiejszych w utrzymaniu, bowiem pośrednich - między matem, a polerem. Powierzchnia lappato jest polerowana nierównomiernie, zatem już wprowadza optycznie lekkie "zmylenie" patrzącego. To takie polerowane przecierki . Odnośnie tych konkretnych z Provenzy Re-Use, to powierzchnia "naturale" jest taka lekko porowata, szorstka. Głębiej wchodzi w taką brud i trudniej jest wyczyścić, bo ścierka nie ma poślizgu. Głupio się czuję to tłumacząc, ale mam nadzieję, że teraz zostanę lepiej zrozumiana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 07.10.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 ja mam gres Porcelanosa (jakis grafit) a drugie z Ceramiki Gres - Storm lub Sandstone. Obydwa się cięzko domywa - własnie z racji tej nierównomiernej struktury. A jak juz coś zaschnie to tylko szczoteczka do zębów i czyścisz póki ręka nie zdrętwieje. Mam też gres szkliwiony, który wystarczy przemyć mopem i wszystko gra. Lappato, póki co, aby się ładnie blyszczał musze wytrzeć do sucha - ale to moze kwestia jeszcze budowy. W każdym bądź razie moja Małż nie chce wiecej lappato:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 07.10.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 O qurcze . Muszę zrobić testy na moich, a może... lepiej nie (nie udźwigniemy zmiany finansowo , bo tych płytek mamy w sumie około 100 m) Jak widać każda płytka to inna historia. U mnie te Provenzy nie będą na podłodze, a na kominie, więc też trochę inaczej będą się brudziły. Na nich najwięcej jest lappato (z tych w mojej kolekcji 3 płytek ). Tak czy siak moje będę mogła sprawdzić niestety dopiero za jakiś czas, ale oczywiście podzielę się wrażeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 08.10.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Cześć Co do kołkowania styropianu - to najlepiej wcale nie kołkować- każdy kołek to jednak mostek termiczny. Nie wiem tylko do jakiej wysokości można się obejść bez kołków - bo to tutaj wysokość budynku decyduje czy dawać kołki czy. Co do parapetów - my zdecydowaliśmy się na granitowe, dostałam rewelacyjna cenę na kamienie w zakładzie kamieniarskim koło Kielc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.10.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 a co oznacza rewelacyjna cena? i jaki granit wybrałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 08.10.2012 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Julianna, Wojtek, a czy to nie jest przypadkiem tak, że komfort czyszczenia płytki zależy od tego, czy jest ona szkliwiona czy nie? Lappato lappatem, ale to chyba od szkliwienia zależy (szkliwione lepiej, nieszkliwione gorzej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 08.10.2012 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Tutli, wykonawca mówił, że niby do 8 metrów się nie kołkuje, przy czym on stosuje technikę, że kołkuje przy otworach okiennych i wybiórczo co ktoryś placek. Na FM gdzieś czytałam z kolei, że kołkowanie tylko na rogach budynku może dać efekt odwrotny do zamierzonego i styro może odpaść. Sama już nie wiem, co z tym kołkowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.10.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Julianna, Wojtek, a czy to nie jest przypadkiem tak, że komfort czyszczenia płytki zależy od tego, czy jest ona szkliwiona czy nie? Lappato lappatem, ale to chyba od szkliwienia zależy (szkliwione lepiej, nieszkliwione gorzej)? dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 08.10.2012 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 no co? nieprawda? ja serio pytam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 08.10.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Odnosnie daszkow- ja nie mam na dachu nic- tzn ostatnia warstwa to membrana przytwierdzona mechanicznie a nie docisnieta zwirem. Podrugie sa membrany na ktorych nie mozna nic robic( my taka mamy bo ja nie mam zadnego tarasu na dachu) a sa takie na ktore mozna dac zwir albo zrobic taras. Co do kleju- my mamy bialego caparola- tynk tez bedzie zrobiony w pozniejszym czasie i dom nie wyglada smutno szaro tylko wyglada prawie jakby byl na nim bialy tynk:) oczywiscie panowie od elewacji starali sie przy jego polozeniu( dwie warstwy i na koniec gabkowali go) klej jest troche drozszy od szarego ale my moze dopiero za rok albo dwa lata bedziemy miec tynk wiec wizualnie na pewno nam sie oplaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 08.10.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 a co oznacza rewelacyjna cena? i jaki granit wybrałaś? rewelacyjna bo różnica między parapetami w moim mieście a w zakładzie Furmanka wyszła prawie 2tyś na wewnętrznych z bianco carrara i zewnętrznych - wyceniałam granit 3cm grubości padang dark, bianco s i new bianco cristal - wszystkie granity były dużo tańsze niż u mnie. Ale jak tak patrze po cenach to mieszkam w mieście chyba najdroższym w Polsce - jak do tej pory to większość materiałów kupowałam po Polsce a nie na miejscu i chyba tak już zostanie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 08.10.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 U mnie zero kołków a jakby chcieli kołkować co kolwiek to bym pogoniła - ale ja mam niski, parterowy budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 09.10.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 (edytowane) Moorela, widzę, że tak lecisz z kolejnymi etapami, że zaraz mnie przegonisz!!! Suuuuper!!!! W zimie będziecie ogrzewać dom? Robić płytki, podłogi itp? My dopiero wiosną. Tj. nie będziemy grzać wiosną, a się wykańczać! Edytowane 9 Października 2012 przez Sharlotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 09.10.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 no co? nieprawda? ja serio pytam! Myślę, że masz rację Nie jestem szczególnie mocno obeznana w temacie, ale chyba odróżniam poler od szkliwienia, a często jest to ze sobą mylone. Podobnie jak lappato jest też mylone z czystym polerem. Tu jak sądzę jest płytka szkliwiona leżąca na płytce polerowanej http://gresy.com.pl/photos/plytki-gres-szkliwiony-palermo-beige-bezowy-60x60-2238779181.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 09.10.2012 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Koktajl, my będziemy mieli niby bardzo dobrą membranę (Mercedes - jak powiedział wykonawca), na kuchni jednak będzie żwir (daszek nieużytkowy), nad garażem (użytkowy) na wierzch położymy legary i deski. Co do elewacji - baranka planujemy rzucić na wiosnę, nie opłaca nam się chyba więc inwestować w biały klej, aczkolwiek rozwiązanie bardzo sprytne Tutli, będziemy kołkować od piętra prawdopodobnie, boję się, że poodpada Sharlotka, planujemy grzać przez zimę tym bardziej, że umowa z gazownią wymaga od nas odbioru paliwa. I wtedy - owszem, owszem - pomału się wykańczać. Wojgoc, oświeć mnie więc proszę z tymi gresami. Julianna, tak też myślałam i naprawdę zaskoczona jestem reakcją Wojtka. Pan z Max Fliza mnie tak wyszkolił wespół w zespół z konsultacjami u innych forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts