Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZIELONA Projekt indywidualny k. Wrocławia

Moorela

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, bardzo nam się ten gres podoba. Zdjęcie do końca nie oddaje koloru. Dodatkowo nie jest to płytka całkiem matowa, ani błyszcząca jak na przykład poler, ale z drugiej strony lekko odbija światło (co widać na zdjęciu) Dla mnie efekt super.

To zdjęcie jest po pierwszym lekkim myciu, aby usunąć pył. Teraz podłoga jest zabezpieczona tekturą w rolce. Ale powinnam mieć jeszcze jakieś inne zdjęcie. Wrzucę wieczorem.

Pozdrawiam

Ka*sia

Moorela, apropos malowania ścian. IMO gruntowanei to wymóg producentów farb jesli chcesz mieć na nią gwarancję. Pierwsze słysze że się nie gruntuje. też mamy tynki cem-wap i wszystko (oprócz łazienek) zagruntowane, Śnieżką bez rozcieńczania.

Płytki ładne, ale wyglądają drogo :)

Ale Śnieżką gruntem, czy Śnieżką farbą? Cytuję tynkarzy "Nie smarować gruntem, tylko przetrzeć papierem ściernym i pomalować najtańszą białą Śnieżką".

A płytki wcale nie drogie jak na gres, tak myślę, 98 zł/m2. Ja mam mało tych metrów, bo gres będzie tylko w kuchni i korytarzu :)

Ale Śnieżką gruntem, czy Śnieżką farbą? Cytuję tynkarzy "Nie smarować gruntem, tylko przetrzeć papierem ściernym i pomalować najtańszą białą Śnieżką".

z zamieszczonych w dzienniku zdjęć widac bylo zacieranie mechaniczne - to po co papier scierny???:o

a szkoly co do gruntowania są dwie:rolleyes: - widac chlopaki byli na jakimś nowym szkoleniu, ze teaz radzą nie gruntować:)

Z tym papierem ściernym chodzi o to, że po wyschnięciu te tynki tak delikatnie się "sypią", jak się przejedzie ręką, to ona jest lekko oblepiona piaskiem i ta szybka przecierka papierem ma na celu ściągnięcie tego piaseczku.

to ciekawostka - mamy takie same tynki i u mnie nic sie nie sypało.

poczekaj aż calkowicie Ci odparują - idzie ładna pogoda, to otwieraj okna by je przewietrzać

to ciekawostka - mamy takie same tynki i u mnie nic sie nie sypało.

poczekaj aż calkowicie Ci odparują - idzie ładna pogoda, to otwieraj okna by je przewietrzać

Tynkarze powiedzieli, że tynki które kładli u Ciebie, a te u mnie, to już 2 inne bajki, zmienił się niby trochę materiał przez ten czas.

Nasze tynki cem - wap są gładziutkie i się nic a nic nie sypią, żaden ślad nie zostaje na dłoni po przejechaniu po ścianie - ale też mamy je zagruntować, tylko tylko i wyłącznie gruntem zalecanym przed producenta konkretnej farby - nie można na własną rękę "mieszać" gruntu i farby wg uznania, bo zostaną plamy, albo farba będzie się łuszczyć.