Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZIELONA Projekt indywidualny k. Wrocławia

Moorela

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znajomi kupili parę rzeczy w Czaczu i też nowe (z jakichś wyprzedaży łazienkowych). Akurat od rodziców mam blisko, to muszę się wybrać.

Moorela, wybraliście ostateczny tynk? Z tego, co kojarzę będziecie kończyć w przyszłym roku, ale może wiecie, jakiej firmy będziecie brać.

U nas baterie na górze też Kludi (New Waves +Dual Shower System), na dole Hansgrohe (Talis Classic)- całość wyszła ok. 5300.

Gdzie kupiłaś ten gres techniczny. Muszę kupić w końcu coś do garażu i szukam szarego.

Amglad, zawsze jak Cię widzę w czyimś wątku to kojarzysz mi się z teściami, którzy wczasują się w Ustce w ośrodku Politechniki ;) Fajnie, że wpadłaś, dziękuję za pochwałę, mam nadzieję, że teraz się trochę rozruszamy i prace nabiorą tempa.

Spirea, w kwestii tynku, jesteśmy już umówieni na maj (ponoć to najlepsza pora na kładzenie struktury - nie za gorąco, nie za zimno). Pójdziemy chyba w Caparola, bo już zaczęliśmy tym systemem. Jakiś biały z szarym/grafitem będzie.

Kludi new waves to moje niespełnione marzenie, nie mam pojęcia jak Ci wyszło 5,3 tysia przy tych bateriach, ja się sporo naszukałam i przy wzięciu "kompletu" to całej łazienki to wychodziły jakieś kosmiczne kwoty :( w każdym razie wiem, że Ty je masz i sobie czasem podglądam i do nich wzdycham ;)

Gres kupiliśmy w Castoramie, teraz jest promocja na ten jasny kolor (ok. 17 zł za m2), a Stargres jest ponoć całkiem niezły i jest już zaimpregnowany. Był jeszcze drugi kolor - grafitowy, zdecydowanie ładniejszy, ale zwyciężyła argumentacja mojego P. o widocznym piachu, itp. ;)

Sharlotka, jakie umywalki wybrałaś?

Jeszcze w kwestii tego Czacza, to w sumie byłam tam raz, 7 lat temu z moją bratową i P. W zasadzie wyjazd był nieudany, bo pojechaliśmy z zamiarem zakupu mebli kolonialnych (u nas wtedy mocno na topie, w Czaczu jak na lekarstwo). Ale generalnie klimat Czaczu przerósł moje wszelkie wyobrażenia, forma, w jakiej to się odbywa, wchodzenie od domu do domu, ilość tego wszystkiego, po odwiedzeniu 5 miejsc miałam serdecznie dość, bo nie mam natury poszukiwacza skarbów w żadnym znaczeniu, denerwował mnie tłok, itd. ;) choć naprawdę można znaleźć tam wyjątkowe rzeczy i po tych 7 latach podejmę jeszcze jedną próbę, już tylko z bratową, bo P. nie zapisał się na wycieczkę :)

PS. Aaaaa przepraszam!! W czaczu nakupowałam całe stado ram i ramek do renowacji!

PS. Nasz "skarb" nie chce zamarznąć :(

Edytowane przez Moorela

Moorela, baterie umywalkowe i do bidetu kupiłam w promocji w Max Fliz. DO wanny (ale bez słuchawki) na allegro - była ostatnią sztuką. Niskie ceny wynikały z tego (tak mi powiedziano chyba w Max Fliz), że Kludi procesował się z Hansgrohe, które uznało, że New Waves jest za bardzo podobne do Axor Starck. Kludi ponoć przegrało i musiało wycofać z produkcji i ze sprzedaży New Waves. Dlatego Ci, co mieli te baterie na stanie musieli się ich pozbyć (pewnie jakieś zapisy w umowach nakazywały tego). Obniżka była spora, bo bateria kosztowała chyba 450 zł, a cena producenta to było coś ok. 2 tys. Kludi dalej produkuje New Waves,ale te ramiona są już bardziej rozłożone na bok. Mnie osobiście bardziej podoba się to stare New Waves, bo Axor ma jakoś dziwnie wydłużoną wylewkę. Po mnie, na allegro, chyba jeszcze Salik i Wojgoc kupili te baterie. Miałam fuksa, bo naprawdę są piękne, bardzo solidne i wygodne w użyciu, mimo, że mają dwa pokrętła a nie mieszacz.

Też myslałam o Caparolu, ale obawiam się tych problemów z kolorem, jak u Tatarak. Elewator (też od Tatarak) poleca Sto, ale tu już wskakujemy na wysoki poziom cen. U nas jest kurz (pola, polna droga z kałużami lub pyłem) i muszę znaleźć tynk, który będzie łatwo się czyścił (bo chciałabym jednak jasną elewację).

Co do gresu, to zrobiliście słusznie (doświadczenia z podłogi na parterze).

To muszę uderzyć do Castoramy.

pozdrawiam i trzymam kciuki.

A blachy będą wyglądać klimatycznie :) Fajny pomysł.

ja kupilem New Waves na wyprzedazy w Maxflizz - bateria umywalkowa z termostatem plus bidetowa z termostatem za 750zł. wannowa z termostatem 990zł.

jesli jestes zainteresowana, to w części tej eksluzywniejszej, gdzie są sauny i kabiny prysznicowe,szukaj wystawionych umywalek z zamontowanymi bateriami i malą karteczką z ceną - ostatnio pytalem się mojej Pani w Maxflizz to mieli jeszcze 3 komplety tych umywalkowych.

gres ten co Ty wybrałaś tez kupowałem w Maxflizz - mieli 5 róznych kolorów w cenie od 16,90 do 22,90/m2

To wszystko jasne, bo new waves w regularnej cenie jednak jest drogi i koniec.

Dzięki Wojgoc, teraz już po ptokach, bo zamówiłam, poza tym chciałam wziąć jedną serię do całej łazienki, stanęło na kludi bozz do dolnej i kludi o-cean, też jest fajna ;) dotarło do mnie,że będę musiała iść na kilka kompromisów w trakcie budowy i to jeden z nich ;) ostatecznie i tak przestanę na to zwracać uwagę.

Dziewczyny, z kolorami w Caparolu to bym radziła, żeby zaznaczyć w hurtowni, że mają być farbowane fabrycznie lub że mają byamć bazy z jednej partii produkcyjnej/z taką samą datą produkcji. I powinno być dobrze. Niestety - przekonałam się, że nawet handlowcy nie potrafą pokazać, który z kodów na wiaderku odnosi się do nr partii, więc trzeba być czujnym. Inna rzecz, że mnie wkońcu koszty poprawek ponieśli wspólnie wykonawca i hurtownia, a producent się wypiął i zawsze będę mieć o to żal.

Spirea, Ty masz zmywarkę Whirlpool? dosusza zmywanie?

Moorelko fajny gresik :) Wiesz ja to taka glupia bylam rok temu ze jak zobaczylam gres po 40 zl to szybko kupilam bo wydawalo mi sie ze to okazja :lol2:( do garazu oczywiscie) W tamtym okresie "siedzialam"w innych dziennikach gdzie ceny wykonczeniowki tez byly inne;) Teraz jestem juz ciut madrzejsza i wiem ze mozna kupic fajne a tansze zamienniki (dzieki Wam :hug:) i ciesze sie ze trafilam do Twojego dziennika :yes:

Jak wiekszosc nie mam wora pieniedzy wiec musze ostroznie gospodarowac kaska. Rozumiem ze baterie Kludi to rownie dobra firma jak Hansgrohe a ciut tansza?