Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZIELONA Projekt indywidualny k. Wrocławia

Moorela

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hejka Moorelko!

Rety, się głodna zrobiłam :rolleyes:

Od Ewy przyszłam :lol2:

1) poszukuję sklepu z kolorowymi materiałami tapicerowanymi

A jaka półka cenowa?

2) czy ktoś przemalowywał meble sosnowe na inny kolor?

Ja! Ja! :lol2:

Za Kamilcią poproszę o szczegóły.

Kamilcia, Narendil, no cudownie, że wpadłyście z odsieczą!! :D Szukałam po internecie "jak przemalować meble sosnowe", ale trochę dużo wersji, nie wiem, czego się trzymać. Sprawa wygląda tak: mam komodę, 2 szafki małe i ramę łóżka sosnowe, czymś pomalowane oryginalnie (nie wiem, jakiś lakier). Na nowe meble mnie nie stać, muszę dziewczynkom wstawić w nowym domu to co mam.

Dla starszej rama łóżka na biało + jedna szafeczka na czerwono.

Dla młodszej komoda na biało + druga szafeczka na miętowo.

DSC09619.JPG DSC09622.JPG

Co ja mam z tym zrobić? Zeszlifować na początek czy co? Bratowa ma jakąś szlifierkę.

Będę wdzięczna za rady :hug:

Narendil, w kwestii tapicerki, chodzi o obicie fotela, ewentualnie 2 foteli dla dziewczyn, więc nie jest tego dużo.

Edytowane przez Moorela

Marzenko,

Byłam grzecznie w dzienniku, który stał się miesięcznikiem :p. Cieszę się z Twoich postępów. Barierka jest świetna. Sprawia, żem coraz pewniejsza swojej. Dlaczego teraz byś jej nie malowała? Ten kolor nie pasuje, czy chodzi ci o tamten bardziej surowy look?

Cegła na ścianie mniam :). Pisałaś gdzieś wcześniej, że Twój P. nie chce za dużo cegły i myślałam, że na schodach poprzestaniecie, a tu druga taka piękna cieszy moje oczy :). Jak wiesz, u mnie cegły planuję dużo, również białą, którą widziałaś w gabinecie. Wiem, że dla niektórych może się to wydawać za dużo, ale ja traktuję to bardziej jako element spójności :D.

Cegiełki w kotłowni wyglądają świetnie. Patrząc na Twój zlew w kotłowni, zaczęłam się zastanawiać dlaczego u mnie zrobiłam małą umywalkę... aaa bo będą tam jeszcze "inne atrakcje", którymi niebawem się pochwalę :D.

Cieszę się, że jesteś zadowolona z płytek :). A mozaikę błyszczącą już pokazywałaś?

Tkanin nie podrzucę, bo nie znam, ale jak Narendilka do Ciebie zajrzała, to na pewno coś znajdzie :D.

Meble malowało kilka dziewczyn na FM. Niestety 3 o których wiem są już mało aktywne na FM, więc Cię nawet nie odsyłam :(. AniaS79 chyba nie szlifowała tylko malowała jakimś podkładem z Fluggera, ale nie wiem jakie i czym pokryte były jej meble.

Właśnie chodzi o ten surowy look barierkowy... chociaż pewnie tyle bym się nasłuchała naokoło, że wolę nawet nie myśleć ;)

Cegły dużo, ale P. stwierdził, że cegła jest praktyczna. Ba! Nawet zastanawiamy się, czy nie zrobić w wiatrołapie pod wieszakami na kurtki kolejnej ściany, no to już byłby szał ciał :)

Powiedz no mi, czy Ty się zdecydowałaś już na jakąś barierkę? Bo już się zgubiłam u Ciebie wśród tych ochó i achów ;) Jakaś wersja od Pestki była dzielona z Basią74, tak? Właśnie tak czekam, aż Kamilcia i Narendil do mnie wrócą, kurde, żeby się nie rozmyśliły... :popcorn:

Nas namawiają na 2 barany:D - musimy jeszcze rozpytać o różnice w strukturze.

Ania, jedź i zobacz na własne oczy. Dla mnie w zasadzie dużej różnicy nie było, Pan zarzucił jakimś tekstem, że te na tych 2mm "to już bardziej kurz widać". Ja się spieszyłam wtedy bardzo, byliśmy z dzieciarnią, starsza zgłaszała Panu obsługującemu co rusz, że przy stoliku dla dzieci jest mało kredek, w zasadzie tylko jedna zielona kredka, więc to było na zasadzie "dobra, niech będzie 1,5 mm" ;)

Opiszę Ci, jak ja robię.

Kamilcia swoje dorzuci i będziesz miała full informacji :)

Mebel przecieram papierem ściernym, tak żeby powłoka zyskała lepszą przyczepność.

Idealnie pewnie byłoby zedrzeć cały lakier (na krzesłach tak robiłam), ale to :mad:

Na wyczyszczony mebel nakładam podkład Fluggera. Nie jest wymagany, ale w moim odczuciu zwiększa trwałość farby.

Potem farba :) Tyle warstw aż będziesz zadowolona. Tylko daj każdej warstwie dobrze wyschnąć.

Po pierwszej warstwie czasem przecieram mebel lekko papierem ściernym, żeby wyrównać chropowatą powierzchnię (ale to chyba zależy od farby jaką się maluje, ostatnio się szarpnęłam na Benjamina Moora i tego efektu nie było).

Na koniec można mebel polakierować.

Jest tylko ryzyko, że lakier po jakimś czasie lekko zżółknie, co na białych meblach może dać nieciekawy efekt :(

Z reguły meble maluję wałkiem. Pędzelek tylko do kawałków, gdzie wałek się nie zmieści ;)

Pomogłam?

Sklepy z tkaninami to znam takie:

http://www.tkaniny.net

http://styl-sklep.pl/tkaniny_obiciowe,169,0.html

Na Allegro też można trafić.

I polecam angielskiego ebaya.

Amerykański też jest świetny, tylko tam wysyłka w mało fajnej cenie :(

A jakich konkretnie tych tkanin szukasz? Mają być gładkie? We wzorki?

Masz sprecyzowany kolor?

Edytowane przez narendil

Witam się:)

Przeskoczyłam z wątku Ewy :). Barierka świetna. Widzę, że masz te same dylematy co ja. Kolor - tylko ja jestem jeszcze przed malowaniem. Tez zastanawiam się między białym , grafitowym i czarnym. No i tez mam już dziurki (a nawet i samą nakładkę) pod drewnianą nakładkę. Czarny i grafit trochę mnie ciągnie ale chyba jestem za mało odważna. Zresztą boje się troszkę takiego efektuz10194694X.jpg ale tu już wyglada fajnie1274491883_95362300_1-Zdjecia--schody-balustrady-porecze-1274491883.jpg

Pozdrawiam

Ania, jedź i zobacz na własne oczy. Dla mnie w zasadzie dużej różnicy nie było, Pan zarzucił jakimś tekstem, że te na tych 2mm "to już bardziej kurz widać". Ja się spieszyłam wtedy bardzo, byliśmy z dzieciarnią, starsza zgłaszała Panu obsługującemu co rusz, że przy stoliku dla dzieci jest mało kredek, w zasadzie tylko jedna zielona kredka, więc to było na zasadzie "dobra, niech będzie 1,5 mm" ;)

Moorela, jak ja dobrze znam te klimaty ... :-)

Już trzecia osoba mi mówi, że grubsze ziarno to szybsze brudzenie się elewacji - muszę to koniecznie sprawdzić!!!! Rany, gdyby nie to forum i WY, to byśmy zieloni przyjęli wszystko, co by nam wcisnęli wykonawcy!!!!

aaaaa, co do zakupów z dziećmi, znam to.......

Ja zwłaszcza uwielbiam ryk na cały sklep: maaaaamoooooo, bo ja chcę kuuuuuupę:D - przepraszam co wrażliwsze osoby za ten tekst:lol2:

Właśnie chodzi o ten surowy look barierkowy... chociaż pewnie tyle bym się nasłuchała naokoło, że wolę nawet nie myśleć ;)

Mówisz, że się przejmujesz? A co z hasłem "wolnoć Tomku w swoim domku"? :D

Teraz to jestem jeszcze taka mądra, ale nie wiem jaki będzie poziom stresu gdy będę prezentowała gościom i familii mój pięknej urody deskowany sufit bez tynku :lol2:

Cegły dużo, ale P. stwierdził, że cegła jest praktyczna. Ba! Nawet zastanawiamy się, czy nie zrobić w wiatrołapie pod wieszakami na kurtki kolejnej ściany, no to już byłby szał ciał :)

Ja jestem na tak :D

Powiedz no mi, czy Ty się zdecydowałaś już na jakąś barierkę? Bo już się zgubiłam u Ciebie wśród tych ochó i achów ;) Jakaś wersja od Pestki była dzielona z Basią74, tak? Właśnie tak czekam, aż Kamilcia i Narendil do mnie wrócą, kurde, żeby się nie rozmyśliły... :popcorn:

Zdecydowałam się na taką jak masz Ty - to znaczy w tym stylu, bo co wylezie to jeszcze nie wiem :).

Wersja Pestki dla mnie i dla Basi to te inspiracje:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=183342&d=1365536029

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=183340&d=1365539497http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=183341&d=1365536035