Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZIELONA Projekt indywidualny k. Wrocławia

Moorela

Recommended Posts

Cześć Gola86,

cieszę się, że zaglądasz.

Ja kocham projekty Z-tki i sami mieliśmy budować Z117 :), ale architekt, który miał nam adaptować tak nas zamotał, że wyszliśmy z przekonaniem, że projekt indywidualny to jedyne, co nas może uszczęśliwić, a czego efekty teraz można wyczytać ;)

Także będę do Ciebie też zaglądać napewno i trzymam kciuki!!

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moorela, nie wiem, na czym polega dokładnie kłopot z kominem, ale może odpowiadałaby Wam taka gotowa nasada, jaką my mamy na dachu? w dzienniku są gdzieś fotki :)

Tataraku, widziałam u Ciebie te nasadę, ładna nasada, ładna.

Tylko właśnie nie znam tematu zupełnie - czy to się kupuje na wymiar, czy jakieś gotowe nasady są? I jak to się montuje - to jest coś w rodzaju "obudowy" wyciągniętego ponad dach komina, czy zastępuje w 100% tę część wybudowaną nad dach? I Ile to w ogóle kosztuje?

:bash:

No i czy "Pani zadowolona" z tego rozwiazania?

nasady są gotowe, produkuje firma Jeremias, ma w ofercie hurtownia Hurtwent (tylko trzeba kupować "na firmę") (jak chcesz dam Ci namiary, z kim tam gadać), cena zależy od zestawu (czy z daszkiem etc.), czy malowany itp. wiem od Ellaj, że wychodzi taniej, niż gdyby zamówić u dekarza. oczywiście trzeba ją dać sensownemu dachowcowi do zamontowania. zobaczymy jeszcze, jak będzie z wmontowaniem w to rury od kozy, ale póki co "pani zadowolona" :D przyślij mi maila na pw, to podeślę Ci ulotkę producenta.

hej wyczytałam że marzy Ci się brama z normstahla mogę Ci polecić hurtownie w której ja kupiłam:)

Kaśka73, serdeczne dzięki.

Obecnie mam przyklepaną ofertę na bramę Normstahl Eurostyle z montażem i całym możliwym wyposażeniem w kolorze RAL

9007 (rozmiar bramy 3000 x 2250), za cenę 6 tyś. brutto (po wielkich negocjacjach).

Aaaaale oczywiście poproszę o namiar, co by zobaczyć ile te negocjacje są warte, bo jeszcze nic nie podpisałam :)

Tatarak, mogę Ci podać namiar też na mojego dealera bram, mają Normstahla, Wiśniowskiego i Horrmana na miejscu, można pooglądać, zobaczyć różnice, pootwierać i pozamykać pilotem ;) od razu Ci się pewne rzeczy wyklarują. Nie wiem, czemu zamykasz komórki na temat bram, bo przy dachu, płaskich daszkach, kominie, itd., które roztrzaskałaś, brama garażowa to jak bułka z masłem. Ja jestem w tym Normstahlu zakochana na amenek.

Wow ! Ale cudny widok ! :) Bardzo szybko uwinęli się z murowaniem parteru. U nas też jest jazda z nadprożami, ale tak niestety jest w projekcie (nad oknem tarasowym idzie jakaś belka i musi być niższe niż pozostałe okna :/). Fajnie, że u Was poprawili co spaprali :)

Widzę, że pogoda sprzyja. U nas niestety ciągle pada na zmianę z deszczem i stoimy już od 2 dni.

Wojgoc, jeszcze nie... Moorela, nie wiem, dlaczego - po prostu są takie rzeczy, przy których moje jestestwo krzyczy i ucieka przed torturą, na razie na pewno należą do nich elektryka (wziełam polecanego wykonawcę i nie wnikałam) oraz brama :( jak w ubiegłym roku na targach oglądaliśmy te normstale, to mi ludzie na stoisku coś tłumaczyli... przeniknęły przeze mnie te wiadomości, jak promieniowanie kosmiczne - bez śladu :( dla dawaj namiary, może mąż to ogarnie.

jesli ktoś ma rózne bramy w swojej ofercie i w jednym miejscu mozna je sobie porównywac, nie wiedząc czy przedstawione bramy są podobnej konfiguracji to dla mnie jest jasne, ze 80% klientów wybierze Normstahla, który w porownaniu z wisniowskim bez otwierania prezentuje sie zdecydowanie lepiej - trudno porównywać Mercedesa do Fiata

natomiast jako producent bram rozwiazalbym wspólpracę z takim handlowcem.

jesli ktoś ma rózne bramy w swojej ofercie i w jednym miejscu mozna je sobie porównywac, nie wiedząc czy przedstawione bramy są podobnej konfiguracji to dla mnie jest jasne, ze 80% klientów wybierze Normstahla, który w porownaniu z wisniowskim bez otwierania prezentuje sie zdecydowanie lepiej - trudno porównywać Mercedesa do Fiata

natomiast jako producent bram rozwiazalbym wspólpracę z takim handlowcem.

Ale jednak są konkretne różnice pomiędzy producentami, a oglądnięcie w jednym miejscu różnych bram oszczędza czasu i jeżdżenia (sposób ryglowania, "głośność" bramy, zabezpieczenia przed dziećmi, itd. itd. nawet podstawową paletę barw mają inną i strukturę paneli). Nam polecano Wiśniowskiego, zdecydowaliśmy się jednak na coś innego. Na szczęście nie muszę się wczuwać w rolę producenta, bo jestem klientem i zaplecze mnie nie interesuje. Poza tym wystawka u sprzedawcy to jedno, warto przejechać się i zobaczyć kilka bram na żywo w konkretnych domach, przy konkretnych elewacjach i wielkościach bram.

Ale jednak są konkretne różnice pomiędzy producentami, a oglądnięcie w jednym miejscu różnych bram oszczędza czasu i jeżdżenia (sposób ryglowania, "głośność" bramy, zabezpieczenia przed dziećmi, itd. itd. nawet podstawową paletę barw mają inną i strukturę paneli). Nam polecano Wiśniowskiego, zdecydowaliśmy się jednak na coś innego. Na szczęście nie muszę się wczuwać w rolę producenta, bo jestem klientem i zaplecze mnie nie interesuje. Poza tym wystawka u sprzedawcy to jedno, warto przejechać się i zobaczyć kilka bram na żywo w konkretnych domach, przy konkretnych elewacjach i wielkościach bram.

o glosnosci bramy glownie decyduje zakupiony napęd, uzyte rolki, rodzaj prowadnic i akustyka pomieszczenia jakim jest garaż - tego ostatniego niestety nie stworzysz nigdzie indziej.

to Twój dom i Twoje mostki jakie wystepują w takich miejscach.

jesli ekipa nie umie inaczej murowac to kup im paczke styro o gr.1cm - bedą mieli wzornik grubości.

chyba, ze pustaki sa krzywe i temu tak to wygląda a nie inaczej

Pustaki nie są krzywe. A z fugą nie ma wg mnie dramatu. Kilka osób widziało to na żywo i twierdzą, że jest ok.

I masz rację, to mój dom, moje mostki i moja ekipa, którą wybrałam stosownie do naszych możliwości. Budujemy, ale nie chcę się dać zwariować. Nie planuję zadręczać się przez czas trwania budowy i doprowadzić siebie do wrzodów żołądka. Co się da, wyłapiemy, co nie, trudno. To jest chyba różnica w moim i Twoim podejściu do budowania i być może życia ogólnie. I w granicach tolerancji, które każdy ma inne.

Jeśli jesteś w stanie, to napisz mi proszę, jaka będzie różnica w stratach ciepła między fugą 1 cm i 1,5 cm przy ociepleniu styro 20 cm, w sumie to może być ciekawe...

peace :cool:

Edytowane przez Moorela

o glosnosci bramy glownie decyduje zakupiony napęd, uzyte rolki, rodzaj prowadnic i akustyka pomieszczenia jakim jest garaż - tego ostatniego niestety nie stworzysz nigdzie indziej.

Przy takiej samej akustyce pomieszczenia (bo garaż jest jeden i ten sam) o głośności decydują właśnie napęd, rolki i prowadnice, które są właściwe dla danego producenta i różne pomiędzy producentami.