Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZIELONA Projekt indywidualny k. Wrocławia

Moorela

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u nas stolarz odradzał 60-tki w dużych/wysokich cargach, też wg niego byłoby to za ciężkie.

co do okapu to jesli musiałby być wolnowiszący to bardziej widzą mi się takie w kształt litery T-jak wyżej Beata Weronika w pierwszym zdjęciu pokazała. Tub nie lubię, ale to moje osobiste zdanie.

kuchnia bardzij podobami sie z ukrytym okapem :yes: jest kilka modeli na rynku , nawet Ikea ma jakiś taki , tutaj tez kilka modeli

co do wielkoci szafek to miałam takie 90x 42 z ikei podnoszone do góryp rzez kilka lat i nic sie im nie działo, chyba poprostu trzeba zastosować dobre zawiasy dostosowane do takich szafek

Magda tez ma taki okap

Edytowane przez ivy17

Spirea, u Ciebie prace już trwają na elewacji? Ciekawa jestem Twojego koloru. W sumie wczoraj się zorientowałam, że jako jedyni w najbliższej okolicy mamy biało-szary dom, same żółtki i łososie na około. Jeszcze raz dziękuję za namiar na program. Na fali entuzjazmu planuję rozliczyć faktury za remont mieszkania sprzed 6 lat ;)

Moorela, my jeszcze nie zaczęliśmy. Pan zapowiada się za 2-3 tygodnie. Też nie ponaglamy mocno, bo najpierw musimy zamontować barierki, a dopiero w weekend klepnęliśmy projekt.

U nas na osiedlu, jest jeden biały domej i wyraźnie się wyróżnia. Reszta w żółciach, zieleniach, łososiach. W naszym przypadku i tak kolor elewacji nie ma znaczenia, bo jako nieliczni nie mamy balkonu i kolumienek. A przez brak okapu siłą rzeczy rzucamy się w oczy.

Sharlotka, na 250m2 kupiliśmy 28 wiader po 25 kg, ekipa zużyła 25 wiader. Czyli wychodzi 625 kg, to jest 2,5 kg/m2, ale pamiętaj, że ja mam drobniejsze ziarno i to może ma wpływ?

Bacardi, rozmawiałam wczoraj z Panem Piotrem i pytałam, dlaczego nie chciał u Was robić elewacji i powiedział, że za daleko :D wyobrażasz sobie?

Rere, przeprowadzka planowana na wakacje, mam nadzieję, że jakoś pójdzie bo na razie jesteśmy w lesie... Pamiętam, że namawiałaś mnie na drewno w elewacji zaraz, jak zaczęłam dziennik (tak zresztą mieliśmy w projekcie), jakoś sobie odpuściliśmy to drewno, teraz widzę, że fajnie by przełamało tę moją kulę śnieżną ;)

Mila, Balterio to chyba całkiem przyzwoita firma jeśli chodzi o panele, choć ekspertem nie jestem. W każdym razie na pewno wszystko trzeba oglądać na żywo, bo np. na dół do gościnnego kupiłam Tarketta, którego polecała mi Kaka, a którego niby od razu odrzuciłam po oglądnięciu w necie, bo wydawał mi się za żółty.

Spirea, ja ostatnio w pracy nie mogłam koleżance wytłumaczyć, że nie mam podbitki :) aż mi biedna potem wysłała maila ze zdjęciem co to jest podbitka, bo myślała, że nie kumam czaczy... Aaaaa! Czy u Was prace stolarskie wykonywał Pan Jerzy K.??

Dziewczyny, z tą kuchnią to strasznie mam namieszane w głowie; po pierwsze muszę się do kogoś wcisnąć do domu kto ma wiszące szafki 60cm i sprawdzić, czy otwierając je, nie wybiję sobie np. zębów. I pytanie czy otwierać do góry czy na bok. Nie wiem... muszę znaleźć chwilę i najlepiej uwisić się ponownie na Magdzie34.

Z okapem jest tak. Mamy wentylację mechaniczną i zdecydowaliśmy, że kupimy pochłaniacz z filtrem węglowym, nie mamy żadnego odprowadzenia na zewnątrz itd. także to musi być pochłaniacz a nie okap sensu stricte ;) Opcje są następujące:

- albo zostajemy przy tej szafce czwarte, kupujemy pochłaniacz, ale jak rozumiem, to nie może być taki wysuwany pochłaniacz bo wtedy jak go wysunę, to nie będę widziała co się dzieje na płycie po oczy będę miała nad okapem i druga kwestia czy starczy miejsca pod takim okapem, żeby np. swobodnie podnieść garnek? Nawet na tej inspirce Beaty okap jest trochę wyżej niż szafki...

kuchnia1.jpg

- albo kupujemy tubę, które początkowo też mi się nie podobały, ale ostatnio widziałam u kolezanki i fajnie to wyglądało;

- albo faktycznie pochłaniacz w kształcie litery T.

Muszę przejrzeć Wasze propozycje i coś porysować... No w każdym razie dziękuję za tak duży odzew i pomoc.

Beata, dzięki za fajna inspirke :-)

Już sobie trochę temat uporzadkowalam, widzę że okap podszafkowy można spokojnie zlicowac na równo w poziomie z wiszacymi szafkami, trzeba tylko ciut wyżej szafki powiesić i problem z głowy, nawet mój brat tak ma!! Jakoś wcześniej nie zwracalam na to uwagi.

Drakula, czyli Ty masz wiszące szafki 90x60? Ale Ty jeszcze nie masz kuchni, chyba że przegapilam.

Dziewczyny jakie macie szafki wiszące, o jakich wymiarach?

Morello,

thanks za info dot. tynku/ elewacji:hug:

STRASZNIE ładny i symetryczny planujesz układ kuchni - nie rezygnuj z niego!

Tylko faktycznie okap podszafkowy powinien być zlicowany z resztą szafek i będzie bomba.

Ja mam wiszące dwie 60-tki i mniejsze szafki, 40-tki itp.

Wszystko działa od lat bez zarzutu.

Różnica faktycznie kosmetyczna!

Jak rozumiem, sami zamawiacie cały materiał i rozliczacie VAT z US?

Nas paru wykonawców namawiało na full opcję u nich: robocizna i materiał, ale porównaliśmy ceny przy samodzielnym zamówieniu materiałów + zwrot VAT i jest ogromna różnica (prawie 8 tysięcy!!!), więc na pewno wszystko zamówimy sami.

Mogę zapytać, jakie u Was są przeciętne stawki za robociznę netto? U nas około 35-40 zł.

Dzięki kochana dziewczyno!!!!!!!!!:hug:

Wiesz, że to dzięki Tobie zaoszczędzimy tyle pieniędzy??????????? :yes:

Dobrze, że mi napisałaś: nie idźcie tą drogą - tj. nie dajcie się wmanewrować w usługę " robocizna z materiałem".

Nadal jestem w szoku, JAKA to jest różnica!!!!!

ja płacę za strukturę 18 zł. Styro i klej miałam robiony już wcześniej i nie pamiętam jaka stawka, zresztą to 2 lata temu było.

Styropian zamawiałam sama po pomijając kwestię zwrotu vat, to i tak wychodziło mi taniej, niż proponował wykonawca. Klej i siatkę kupował on.

Sharlotka, nie wiem, czy to taka "kosmetyczna" zmiana :) Jest sporo rzeczy, które za tę kasę mogłabym kupić do domu, ale na tynku nie chcę oszczędzać. SIlikon już i tak jest bardzo dobry, ale u mnie jest problem z kurzem (dom między polami, przy nieutwardzonej drodze). Liczę, że to NQG zadziała. Chociaż szczególnie akcentują, że ten tynk ma trwałość koloru, co jest bardziej istotne przy intensywnej barwie elewacji.

Spireo,

oczywiście, że 800 zł nie leży na ulicy i po pierwsze trzeba zarobić tą kwotę, by można przeznaczyć ją na inne rzeczy - ale w porównaniu do kosztu całej elewacji to niewielki wzrost, o to mi chodziło- zwłaszcza, jeśli idzie o lepsze właściwości preparatu. Mam nadzieję, że nie zostałam odebrana jako szastająca kasą wariatka, dla której taka różnica nie ma znaczenia:lol2: - ma, oczywiście!

Moorela,

moja szwagierka ma 60x90 szafki otwierane na bok - wszystko się trzyma. Ja planuję 60x60 i stolarz nie mrugnął na tę wersję [może to akurat źle o nim świadczy ;-)].

a robisz fronty w okleinie czy lakier? ja chcę matowe [no półmat] ale skłaniam się do lakieru, mimo że droooższyyy...

pozdrawiam:-)

ps. jeżeli chodzi o okap to głosuję za podszafkową minimalistyczną wersją :) a jaką odległość od blatu zakładasz jako minimum?