Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZIELONA Projekt indywidualny k. Wrocławia

Moorela

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moorelko, nie odpowiedziałam Ci u siebie -jako mi wyleciało. u nas stolarz podawał że miedzy lakierem a mdf w okleinie jest około 100% rózinyc-lakier ok.400 zł/m2 a okleina/folia - 200 zł/m2. Tak jak pisałam - w kuchni i w łazienkach biorę lakier półmat, ale stolarz nie jest drogi i koszt kuchni wyjdzie porównywalny z Ikea. w pralni i szafy w pokojach - okleina.

daj znać co wymyslisz z blatem.

Czuszka, o jakim panelu z IKEA piszesz?? U mnie farba raczej odpada ze względu na męża i towarzyszące audytorium (moi rodzice ;)).

Tutli, stolarz ma dobre intencje, to bardzo dobry znajomy moich rodziców, więc raczej kitu mi nie wciska, to jest raczej kwestia praktycznego podejścia, oczywistym jest, że wygodniej się otwiera mniejsze skrzydło niż większe ;)

Ale płytki pokazałaś... :jawdrop:

Dziewczyny, z szybą i chalapaniem rzuciłam raczej na zasadzie własnej wyobraźni i np. tego, jak teraz zachlapane mam lustro w łazience. Sama szyby nigdy nie miałam, więc nie chcę siać propoagandy ;)

Mimblau, myślę, że z blatem nie będzie problemu, najpierw ustalę te fronty a potem coś się dobierze. Coraz bardziej skłaniam się ku temu, żeby blat i ścianę między szafkami obłożyć czymś podobnym.

W kwestii okapu już skierowaliśmy się w stronę podszafkowego, ale okazuje się, że okap podszafkowy o takiej wydajności jak potrzebujemy to koszt ok. 1300 zł :bash: więc teraz nie wiem co.

Bardzo fajne te panele :yes: Jakiego koloru bedziesz miala schody? Jesli debowe to jestem ciekawa jak wyjdzie polaczenie tych jasnych paneli ze schodami.Jesli mi sie spodoba to moze tez na gorze dam jasne a tylko dol zostawie w tym miodowym kolorze :D

Tez chcialam zamowic sobie pstryczki ale zaczelam przegladac oferte ospela(chcialam ospel As) i zgupialam bo sa rozne nazwy a nie wiem co do czego sluzy wiec musze poprosic o rozpiske elektryka do ktorego nie pajam sympatia :bash:

Chwilę mnie nie było, a tu takie tempo prac :) A więc:

- barierki super. Też po zamontowaniu miałam dylemat czy montować dodatkowy drewniany pochwyt bo bez wyglada fajnie .. ale te dziury na wkręty .. (ja zdecydowałam się na linki stalowe, konstrukcja barierki w czarnym macie)

- cegiełki z Casto fajne

- Elewacja miodzio :)

- okap w kuchni, pomimo wentylacji mechanicznej podłączamy do kanału wentylacyjnego. Wybrałam podszafkowy, ale nie teleskopowy. Kończy się na linii szafek. I tu trzeba uważać na głębokość. Najpierw wybrałam Siemens LB 75564, ale wymaga on głębszych szafek. Po wielu dylematach cenowo-wydajnościowo-głośnościowych, źe tak powiem, postawiłam na Electrolux EFG90750X, ale musiałam jakoś przełknąć ok 1300 pln. Pocieszałam się tylko, że był i tak tańszy niż ten w kształcie T w moim byłym mieszkaniu.

- szafki górne w kuchni mam pod sam sufit, czyli te największe 50x120, montowane na 2-3 zawiasach Bluma. Wykonawca nie miał uwag co do wielkości. Moźe trzeba dodać zawias aby nie opadały?

- jak podobają Ci się poziomo otwierane, spójrz na zawiasy Aventos.

Pozdrawiam

Kasia

Omawiałam ten temat na początku z wykonawcą. O ile pamiętam, należy wyłączyć reku w czasie działania okapu. Mam spotkanie z wykonawcą w tym tygodniu to się jeszcze upewnię.

W kwestii blatów. Szukałam ciemnego blatu. Kamień niestety odpadł ze względu na cenę. Mieliśmy tymczasowo zamontować czarny blat Krono.... I trafilśmy na studio WFM w Domarze. Jest tam bardzo fajny blat.

Niestety nie mam zdjęcia, ale można spojrzeć na stronie:

http://www.wfm-kuchnie.pl/cechy-produktu/wzornictwo

zdjęcie podpisane "Najnowsze trendy wzornicze"

Laminat jest coś na wzór kamienia, ale bardzo subtelny, matowy, w niektórych miejscach ma delikatnie połyskliwe drobinki.

Szukałam podobnego blatu (bo ten jest montowany w kuchniach WFM) i najbardziej zbliżony ma w swojej ofercie Biurostyl.

Czekam teraz na jego montaż. Myślę, że do końca maja powinien być to będę mogła zrobić zdjęcie.

Pozdrawiam

Kasia

Kaka, schody będę miała w kolorze podłogi na dole, czyli dąb naturalny szczotkowany lakierowany na mat. Zamawiałam pare pstryczków Ospel As i w sumie bardziej nam się podobały niż Viko Karre, ale jednak trochę droższe, przy takiej ilości to robi różnicę.

Panele z IKEA raczej odpadają, czekam na próbki betonów, zobaczymy, może mnie olśni.

Kasia, zgadzam się z Tutli, podarowałabym sobie kanał wentylacyjny do okapu przy WM. dyskutowaliśmy ten temat jeszcze w trakcie wyboru wykonawcy rekuperacji z każdą z firm, jednomyślnie odradzali.

Ale przecież tutaj nie chodzi tylko o czas pracy okapu w formie wyciagu tylko, o to że macie wybudowany zwykły kanał przez, który i tak cały czas ucieka powietrze (nawet jeśliu okap nie pracuję) więc cały czas będzie to zaburzało pracę rekuperatora.

Poza tym ja sobie nie wyobrażam np. jakiegoś dłuższego gotowania i na ten czas odcięty dopływ świeżego powietrza w całym domu.

U mnie okap jest zamontowany tylko w formie pochłaniacza z fitrami węglowymi, żadnych kanałów tradycyjnych nie mamy. Poaza tym przecież wystarczy tylko zwiększyć pracę WM na czas gpotowania i to ona wyciagnie elegancko zapachy z kuchni. W końcu po to się montuje w kuchni wyciąg a nie nawiew. Zrobicie sobie kuku takim rozwiązaniem.

Przerobiliśmy tren temat podobnie jak Moorela tylko z producenytami WM i absolutnie nie godzili się na takie rozwiązanie.

Nie wiem w jakich przedziałaś cenowych się obracacie jeśli chodzi o kamień, ale polecam jeszcze sporawdzić ceny kamienia u Furmanka

Fajne wybory AGD..w planach mam ten sam piekarnik , nad mikrofalówką sie zastanawiam czy nie wstawić starej do zamykanej szafki bo jakoś szkoda mi tysiaka na nową :cool: plytę tez będe miala taka lub ta z dwoma polami evolis ...wiec wybory podobne :yes: Mam jednak wrażenie że ty przetestujesz je dużo szybciej niż ja :)

Moorela, sprawdź te okapy Electroluxa. Są o głębokości 30 cm. Mój akurat jest szerszy,do szafki 80 cm, ale też są takie do szafki 60 cm. Takie okapy ma jeszcze Teka i Franke (są też tańsze). Ale Elektrolux wydaje się cichszy.

Ja niestety jestem za panelem ukrytym w zmywarce, sorry. Miałam taką w mieszkanie, teraz mam w domu. I tak włączam ją głównie na noc.

Mikrofalę (jeszcze z mieszkania) umieściłam w spiżarce, która jest zaraz przy kuchni.