Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dylemat szambo albo oczyszczalnia pomoc??

megapol_mg

Recommended Posts

Witam . Mam nietypowy problem , Zaczynam na wiosnę budowę domu. Mam dylemat nie wiem czy budować szambo( myślę o betonowym) czy lepiej szambo ekologiczne z drenażem .

A to mój dylemat

Orientujecie się może gdzie mogę dostać informacje o planowanej budowie kanalizacji??

( tzn w mojej ulicy jest ale 300 m wcześniej się kończy kanalizacja i ja nie mam możliwośći jak na razie )

Czy takie informację o dalszej rozbudowie kanalizacji dostanę w Urzędzie Miasta , czy może Miejskim Zakładzie Wód i Kanalizacji czy może Wojewódzki urząd dróg i mostów o planach dalszej kanalizacji ( jakby się okazało że planują to wtedy betonowe szambo i już )

Czy może lepiej ekologiczne lepsze i w nosie mieć Miasto:)

Czekam na odpowiedź

Pozdrawiam Michał

Czytałem w warunkach zabudowy mam tylko tak: "odprowadzanie ścieków przewidziano we własnym zakresie"

tak więc mogę wybrać albo szambo zwykłe albo ekologiczne( właśnie mam się określić bo biuro projektowe od budynku chce to wiedzieć )

A czemu pisałeś że jak będę miał przydomową oczyszczalnię ścieków ekologicznę to będę musiał się i tak podłączyć????

Nie orientujesz się gdzie mogę dowiedzieć się o planach o dalszą rozbudowę kanalizacji w ulicy , gdzie o to wystaąpić ???

POZDRAWIAM

Czytałem w warunkach zabudowy mam tylko tak: "odprowadzanie ścieków przewidziano we własnym zakresie"

tak więc mogę wybrać albo szambo zwykłe albo ekologiczne( właśnie mam się określić bo biuro projektowe od budynku chce to wiedzieć )

A czemu pisałeś że jak będę miał przydomową oczyszczalnię ścieków ekologicznę to będę musiał się i tak podłączyć????

Nie orientujesz się gdzie mogę dowiedzieć się o planach o dalszą rozbudowę kanalizacji w ulicy , gdzie o to wystaąpić ???

POZDRAWIAM

To masz swietna gmine/miasto, ze takie laskawe dla inwestora warunki zabudowy Ci dala. Czesto jest tak, ze daja Ci warunki zabudowy w ktorych jest napisane, ze musisz sie podlaczyc do kanalizacji. A jak jej brakuje 200m do Ciebie to Ci nieformalnei kaza za wlasna kase siec rozbudowac (co jest formalnie niezgodne z prawem).

Albo pisza, ze maja jakies tam plany budowy kanalizacji, wiec nie zezwalaja na oczyszczalnie, tylko do czasu wybudpowania kanalizacji masz miec tymczasowe szambo. To ze tymczasowe oznacza czasem 20lat, to drobiazg.

Moim zdaniem nigdzie sie nie dowiesz, kiedy kanalizacja bedzie rozbudowywana. Pewnosc kiedy to sie stanie bedziesz mial jak gmina oglosi przetarg na budowe tejze. Do tego czasu to sa puste obietnice politykow. Tym bardziej obiecujace im akurat blizej do wyborw ;-) Tzn mozesz chodzic pytac, ale z mojego doswiadczenia wynika, ze to co uslyszysz, to najczesciej sa wlasnie pobozne zyczenia. Chyba, ze jest juz blisko takiej inwestycji i sa na to zarezerowane pieniadze w buddzecie itd, itp.

Jak zrobisz szambo, a kiedys podciagna blizej kanalizacje, to moga CI nakazc sie do niej podalczyc. Jak zrobisz oczyszczalnie takiego obowiazku nie bedziesz mial.

NIe ma czegos takiego jak szambo i szambo ekologiczne. Szambo to szambo. Jest szczelne. Ktos to potem wybiera i zawozi do zlewni/oczyszczalni.

A oczyszczalnia to oczyszczalnia. Powinna byc tak zaprojektowana i zbudowana, zeby przy danych warunkach gruntowych odprowadzala do gruntu na tyle oczyszczone scieki, zeby nie stanowily zagrozenia dla srodowiska. Czyli de-facto w mniejszej sklai robila to co gminna/miejska oczyszczalnia.

marcin

Witaj,

o informację na temat planów budowy kanalizacji pytaj w przedsiębiorstwie komunalnym, który działa w Twoim rejonie. Zadaj pytanie na piśmie i dostaniesz odpowiedź na piśmie.

Zapis w Warunkach zabudowy daje Ci możliwość wyboru, możesz wybudować bezodpływowy osadnik (tzw. szambo), możesz wybudować POŚ. Zastanawiasz się nad POŚ z drenażem, a ja Ci proponuję, żebyś zastanowił się nad oczyszczalnią biologiczną. Rozeznaj tylko sprawę odprowadzenia oczyszczonych ścieków na Twojej działce.

Jeśli zdecydujesz się na osadnik bezodpływowy, to musisz zdawać sobie sprawę z wysokich kosztów obsługi, a w przypadku wybudowania kanalizacji będziesz musiał się do niej podłączyć.

W przypadku budowy POŚ biologicznej nie mogą Cię zmusić w przyszłości do przyłączenia się do kanalizacji. Jednak gdybyś zdecydował się na POŚ z drenażem, to w przyszłości mogą zaostrzyć się przepisy (tak jest już w Niemczech) i być może będziesz zmuszony do przyłączenia do kanalizacji jak już powstanie.

Powodzenia!

W przypadku budowy POŚ biologicznej nie mogą Cię zmusić w przyszłości do przyłączenia się do kanalizacji. Jednak gdybyś zdecydował się na POŚ z drenażem, to w przyszłości mogą zaostrzyć się przepisy (tak jest już w Niemczech) i być może będziesz zmuszony do przyłączenia do kanalizacji jak już powstanie.

Powodzenia!

Prawo nie dziala wstecz.

Wydaje mi sie ze jak zbudujesz POŚ drenazowy teraz w momencie gdy nie ma przepisow nakazujacych podlaczenie do kanalizacji, to Cie nie moga zmusic do podlaczenia po ewentualnym zaostrzeniu przepisow.

Jesli jednak przepisy zostana zaostrzone, i po tym fakcie zbudujesz POŚ drenazowy, to jak zbuduja kanalizacje, pewnie Cie mogli przymusic do podlaczenia.

To troche jakby gmina zmienila plan zagospodarowania i np kazala kazdemu kto ma dom parterowy dobudowac pietro.

NIe. Jak budowales i wolno bylo parterowy i to taki zostanie pomimo zmiany planu.

marcin

Marcin,

napisałem, że "być może", a swoje przypuszczenie opieram na założeniu, że po zaostrzeniu przepisów w przyszłości oczyszczalnie z drenażem nie będą spełniać norm. Nowe nie będą więc mogły być już montowane, a użytkownicy starszych, w przypadku, gdy będą w zasięgu sieci kanalizacyjnej mogą zostać w jakiś sposób zmuszeni do podłączenia do kanalizacji lub takiego rozwiązania, które będzie spełniało normy (np. POŚ biologiczna). To są oczywiście moje dywagacje na ten temat.

Marcin,

napisałem, że "być może", a swoje przypuszczenie opieram na założeniu, że po zaostrzeniu przepisów w przyszłości oczyszczalnie z drenażem nie będą spełniać norm. Nowe nie będą więc mogły być już montowane, a użytkownicy starszych, w przypadku, gdy będą w zasięgu sieci kanalizacyjnej mogą zostać w jakiś sposób zmuszeni do podłączenia do kanalizacji lub takiego rozwiązania, które będzie spełniało normy (np. POŚ biologiczna). To są oczywiście moje dywagacje na ten temat.

No wiem co napisales.

Ja tylko pokladam w watpliosc Twoje dywagacje. Uwazam, ze nie beda tego mogli zrobic (kazac podlaczyc sie do kanalizcji). Zgoda, nie bedzie mozna montowac nowych dreanzowych, ale jak juz taka masz, to Cie moga pocalowac.

Inny przyklad: pewnie z polowa samochodow co to jezdzi po Polsce nie moglaby byc dzisiaj sprzedana jako nowe, bo nie spelnia norm zanieczyszczen. Co nie znaczy ze Cie ktos przymusza zeby je zlomowac i kupowac nowe, bardziej ekologiczne.

Tak samo, nikt nie kaze "docieplac" starych domow, ktore nie spelniaja dzisiajszych norm izolacyjnosci dla domow nowych. OWszem moga przekonywac, doplatami kusic, ale zmusic razej nie moga.

marcin

Prawo nie dziala wstecz.

Zazwyczaj nie, ale są wyjątki.

... co prawda, nie u nas.

Z tego, co usłyszałem od znajomych, w Niemczech nakazano wymianę istniejących drenażówek na biologiczne. Jest na to kilka lat czasu.

A więc jest precedens w Unii, a ponieważ nasz ustawodawca jest mało przewidywalny, to nie zakładałbym się, jak to u nas będzie.

Czy ktoś jeszcze słyszał o tym nakazie w Niemczech?

Ale u nas jest podobnie np z eternitem. Mamy co prawda długi okres na pozbycie sie azbestu za dachów bo do 2032 roku, ale nakaz zdjęcia jest. Nie zdziwię się jak i w tym przypadku z kilka lub kilkanaście lat będzie podobnie
No tak, tyle ze eternit jest w jakis udowodniony sposob szkodliwy. A tu mowimy o nakazie wymiany na oczyszczalnie bardziej ekologiczna. Co blizej sie ma moim zdaniem do mojego przyklady z nakazem wymiany samochodu na nowy, badz nakazie docieplania domow.

Niemcy se moga wymieniac, bo ich na to stac. Pewnie na wymiane doplaty jakies dostana.

Przy czym faktycznie zawsze mozna sie czepic faktu, ze nie mozna stwierdzic, czy drenazowka odpowiednio w rzeczonym dreanzu scieki doczyszcza. Mozna by tez nalozyc na wlascicieli obowiazek wykazywania sie jakoscia sciekow oddawanych do gruntu. Co jak wiadomo, w drenazowkach byloby ciezkie do wykonania i w konsekwencji rownaloby sie wymianie badz kanalizacji. Podejrzewam, ze jakbym wykazal, ze zmojej drenazowki w odpowiednim gruncie wychodzi super czysta woda, to kazdy sad by mnie wybronil z takiego "nakazu wymiany".

marcin

A czy warunki gruntowe i wielkość działki pozwalają na zastosowanie drenażu? Jeżeli nie, to trzeba myśleć o oczyszczalni biologicznej (złoże biologiczne albo bioreaktor z osadem) i odprowadzeniu poprzez drenaż , studnię chłonną lub do rowu, cieku wodnego lup tp. Przy oczyszczalni z drenażem warto pamiętać o tym, że żywotność drenażu to 10 - 15 lat. Po tym czasie trzeba wymienić złoże żwirowe, bo po prostu się zapcha. Jeżeli wtedy będzie możliwość podłączenia do kanalizacji, to warto będzie to zrobić zamiast regenerować złoże.

• 3 weeks później...
A przy okazji zapytam... korzystał ktoś może z dofinansowania do POŚ? Gdzieś mi się ostatnio obiło o uszy, że jest takie dofinansowanie, ale tylko dla biologicznych oczyszczalni. Znając życie pewnie będzie obowiązywać zasada jaka gmina taki obyczaj, ale z ciekawości chyba sie do nich przespaceruję. Dofinansowanie ma wynosić chyba 45% jak dla kolektorów słonecznych, ale w tym przypadku nie trzeba brać kredytu.