Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zastosowałbyś/zmieniłbyś dziś montując PC raz jeszcze - dla rozważających PC

rosomakx4

Recommended Posts

jakos malo ekonomiczne wydaje mi sie inwestowanie ponad 20 tys w wiatrak ktory moze da 2 kilowaty

Specjalnie dla kolegi poszukałem:-)

http://allegro.pl/9kwmax-elektrownia-wiatrowa-enerwin3002-i2076743649.html

Co prawda żeby w pełni wykorzystać zalety takiej elektrowni (czyli również jako źródło prądu dla np pompy) trzeba jeszcze drugie tyle wydać na porządny inwerter i aku, ale jeśli miałaby tylko grzać wodę w instalacji CO lub CWU to w zasadzie całe koszty.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czytałem gdzies na elektrodzie że taki wiatrak przy naszych warunkach wiatrowych da z siebie około 40 % swoich możliwości. Dni w których bedzie dawał całe 3 kWh będzie bardzo mało. Pomysl tylko ile czasu amortyzowałaby sie ta inwestycja. podgrzewanie CWU Pompa dla potrzeb powiedzmy 4 osobowej rodziny to koszt około 400 zł rocznie.

Czytałem gdzies na elektrodzie że taki wiatrak przy naszych warunkach wiatrowych da z siebie około 40 % swoich możliwości. Dni w których bedzie dawał całe 3 kWh będzie bardzo mało. Pomysl tylko ile czasu amortyzowałaby sie ta inwestycja. podgrzewanie CWU Pompa dla potrzeb powiedzmy 4 osobowej rodziny to koszt około 400 zł rocznie.

Nie 40, ale średniorocznie ok 17% (w niektórych rejonach Polski pewnie więcej) z tych 3 kW. Ale ja już to raz tutaj podawałem, przy 17% wydajności to jest ok. 12-13 kWh na dobę. I nie zawsze chodzi tylko o opłacalność ekonomiczną. Dam Ci przykład: jestem teraz w górach i mogę być na necie tylko dlatego, że za dwie stówy kupiłem modem tylko po to aby te 3 - 4 razy w roku mieć łączność ze światem. Kiedy mi się to zwróci??

Edytowane przez HAL9000

Przy odwiertach, gdzie płaciłbym 100zł + vat za 1 metr odwiertu wybrałbym mniejszą.

Chyba jakis logiczny blad w Twoim rozumowaniu sie wkradl. DZ dobiera sie do zapotrzebowania domu na cieplo a nie do pompy. To ze ktos robi wieksze DZ do wiekszej pompy wynika raczej z tego ze potrzebuje wiecej energii (dlatego ma wiekszej mocy urzadzenie i w konsekwencji wieksze DZ). Nie mozesz sobie "regulowac" tego moca urzadzenia, bo ono nie ma wplywu na to ile tej energii faktycznie bedziesz potrzebowal do ogrzania danego domu.

Zanim coś napiszę to spytam, a dlaczego z inwertorem ?

Pompa ciepła z tzw. inwerterem ma kilka zalet :

1. Płynna regulacja zakresu pracy w zakres różnych od wydajności pompy - nominalnej.

2. Niski prąd rozruchu...

3. Mniejsze zużycie prądu.

4. Wydajność dopasowana do zapotrzebowania.

5. Cichsza praca.

Tyle powinno wystarczyć...

Jak by co to mogę więcej..

A najlepiej zestawić z soba dwie pompy o mocy 8kW każda jedna on/off a druga inverterowa i i sprawdzić różnice.

Pozdrawiam

Pompa ciepła z tzw. inwerterem ma kilka zalet :

1. Płynna regulacja zakresu pracy w zakres różnych od wydajności pompy - nominalnej.

2. Niski prąd rozruchu...

3. Mniejsze zużycie prądu.

4. Wydajność dopasowana do zapotrzebowania.

5. Cichsza praca.

Tyle powinno wystarczyć...

Jak by co to mogę więcej..

A najlepiej zestawić z soba dwie pompy o mocy 8kW każda jedna on/off a druga inverterowa i i sprawdzić różnice.

Pozdrawiam

ad.1 Wydaje mi się że zasilając podłogówkę ten argument upada. PCi pracując z pełną mocą, pracuje wydajniej.

ad.2 Racja, ale nie demonizujmy. W PCi o mocy 7kW masz sprężarkę z silnikiem 3f o mocy ok 1,6..1,8kW daje to prąd nominalny rzędu 2,6A na fazę. Prąd rozruchu mniej więcej x3 czyli niecałe 8A na fazę - w przybliżeniu tyle co czajnik elektryczny.

ad.3 W przypadku grzania podłogówki uważam że zdecydowanie nie. Te kWh trzeba budynkowi dostarczyć i tyle. Czy zmniejszając moc PCi dostarczysz więcej kWh? (celowo nie wspominam o COP'ach). Inwerter też trzeba zasilać, a nie ma on 100% sprawności - jak dojdzie do 95% to będzie super.

ad.4 W ogrzewaniu samego powietrza tak, w ogrzewaniu ok 10m3 betonu na podłodze nie.

ad.5 Chyba że masz na myśli sam start lub pracę ze zmniejszoną wydajnością (niższe obroty sprężarki) - tle że gdy grzejesz podłogę, to i tak potrzebujesz 100% mocy przez cały czas pracy.

Grzejąc teraz przez 11..12h na dobę PCi nieinvertorową dostarczam ok 84kWh energii. Przy zmniejszonej mocy (np. PCi invertorowa), żeby taką energię dostarczyć musi pracować dłużej. Mnie moc 7kW wystarcza do ogrzania budynku, ewentualny deficyt mocy pokrywają grzałki (do teraz w sumie 50h przez 3 sezony). Może ja czegoś nie rozumiem, ale to są podstawy termodynamiki.