magister 15.01.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Witam. Szanowni forumowicze. Zwracam się z prośbą o radę dotyczącą konstrukcji dachu. Obecna konstrukcja to typowa konstrukcja krokwiowo jętkowa o rozstawie murłat 7,6m, czyli: Dach dwuspadowy kąt 42stopnie, konstrukcji krokwiowo-jętkowej. Przekrój jętek i krokwi 8x16. Krokwie z jętkami łączone na śruby i dodatkowo zabite gwoździami (2, 3 sztuki na złącze, za-kulone na końcach). Krokwie łączone z murłatą gwoździem krokwiakiem wbitym prostopadle do krokwi, dodatkowo z obu stron krokwi zabite gwoździe pod kątem zamykające złącze. oczywiście krokiew podcięta 3cm tworząc zamek. Na szczycie krokwi łączą się na "zaciosy" (tzn jedna krokwia wchodzi w drugą) krokwie na łączeniu w szczycie zbite gwoździami i zakulone. na takim dachu położono łaty i kontr łaty pod blacho dachówkę. No i oczywiście blacho dachówka. Może istotna jest też długość okapów, które w tym monecie wynoszą od ściany poziomo 110 ( po dociepleniu będzie 95 cm) od środka krokwi będzie to 125 cm. Wymiary te są zgodne z projektem Wątpliwości: wszystko było by fajnie gdyby nie fakt, że nie dano jednej z belek - mianowicie belki kalenicowej stojącej na dwóch słupach w środku domu. Belka przechodziła przez całą długość domu, wspierała się na krańcach o ściany szczytowe a w środku podparta dwoma słupami. Powodem było to że niby konstrukcja dachu jest lżejsza to i nie musi być taka masywna a ta bela była okropnie duża i ciężka stąd był problem z jej zamontowaniem. Teraz jak trochę powiało mam wątpliwości czy nie jest potrzebna ta belka . Stąd pytanie do was co myślicie 1. powinna być czy jest zbędna. 2. Jeśli jest potrzebna to czy teraz da się ją domontować ? 3. Jeśli da się domontować to czy powinienem to zrobić . Pozdrawiam. Ps. Teraz nauczony doświadczeniem zrobił bym inaczej (wszystkie bele + dachówka) ale pewnych rzeczy nie da się już cofnąć i trzeba z tym żyć, dlatego prośba o dobre rady lub merytoryczną dyskusję. Edytowane 15 Stycznia 2012 przez magister Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 15.01.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Belka była w projekcie? Była - to czemu jej nie wykonano? Elementy konstrukcyjne nie są przyjmowane z przysłowiowego ssania palca tylko z wykonanych obliczeń na podstawie przyjętego schematu statycznego, usuwając belkę zmieniasz schemat statyczny całego układu konstrukcyjnego powodując całkowicie inne siły (przeważnie większe) w krokwiach na które nie były obliczane. ps. Kierownik Budowy wie? Podpisał wykonanie więźby "zgodnie z projektem"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magister 15.01.2012 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Belka była w projekcie? Była - to czemu jej nie wykonano? Odp. Bo podobno była trudność w jej wykonaniu (długość, ciężar, nie wiem nie znam się..) Elementy konstrukcyjne nie są przyjmowane z przysłowiowego ssania palca tylko z wykonanych obliczeń na podstawie przyjętego schematu statycznego, usuwając belkę zmieniasz schemat statyczny całego układu konstrukcyjnego powodując całkowicie inne siły (przeważnie większe) w krokwiach na które nie były obliczane. Odp. Załączam obliczenia wytrzymałościowe konstrukcji, w celu oceny jaki wpływ ma nie zastosowanie belki, TU ps. Kierownik Budowy wie? Podpisał wykonanie więźby "zgodnie z projektem"? Odp. Wie. Dodatkowo twierdzi, że rozmawiał z projektantem, który podobno również nie miał nic przeciw. PS. Jak pisałem wyżej szukanie winnych mi nie pomoże, o czym pisałem wyżej. Szukanie przyczyn też nie bo przyczyna jest jedna i znana niedoświadczony inwestor, pozostawiony bez pomocy na pastwę wiedzy różnego typu fachowców. Pytania powstają bo każdy chce mieszkać w bezpiecznym miejscu i móc spać w nocy. Pozatym jak widzę inne budowy to każdy ma oprócz murłat co najmniej dwie dodatkowe belki leżące na jętkach Edytowane 15 Stycznia 2012 przez magister literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.01.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Belka zbędna. Lepiej dać płatwie. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 15.01.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 zamiast duzej kalenicowej lepiej dwie platwie o mniejszym przekroju oczywiscie podparte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magister 15.01.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Mistrzu i andrzeju, dzięki za info. Jeśli proponowane płatwie miały by wyglądać tak: , to Płatwie w moim przypadku to nie najlepszy pomysł z uwagi na dwa kominy w miejscu w którym te płatwie mogły by przechodzić. Jeden komin na jednaj płatwi, drugi na drugiej. Stąd pewnie projektant przewidział zamiast nich płatew. Dodatkowo stolce w innym miejscu niż projekt przewiduje to problem stropu, który w tych innych miejscach nie jest dostosowany do większej siły docisku. Ludzie często budują jeszcze płatwie nie podparte tyllko położone na jętkach, np. tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?58879-komentarze-do-dziennika-%C5%9Bwiercza&p=1806361&viewfull=1#post1806361 zdjęcie: Ale nie wiem co to jest i po co to się robi skoro to tylko dodtkowo wociąża dach. (PS to nie moje zdjęcia) Ciekawy też jest jeden problem mianowicie czy płatew jedna czy dwie to i tak podparte, ale czy to jest na obecnym etapie wykonalne, wiadomo jak się buduje więźbę to się kładzie jedną bele na drugą i jedna się na drugiej wspiera własnym ciężarem ale jak trzeba jedną podłożyć to czuję problem bo albo trzeba jakieś podkładki stosować żeby wstrzelić się idealnie w wysokość która jest obecnie, albo bardzo dokładnie wykonać tę doróbkę co uważam za niewykonalne - tylko regulacja podkładkami albo podkładką (stopą) pod słup. A tak wogóle to po co są te płatwie - moja jedna lub te dwie proponwane jakie zadanie spełniają ? Edytowane 15 Stycznia 2012 przez magister Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.01.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Elementy konstrukcyjne nie są przyjmowane z przysłowiowego ssania palca tylko z wykonanych obliczeń na podstawie przyjętego schematu statycznego, usuwając belkę zmieniasz schemat statyczny całego układu konstrukcyjnego powodując całkowicie inne siły (przeważnie większe) w krokwiach na które nie były obliczane. W jaki poób ta belka zmienia schemat statyczny dachu ? Jak na projektanta/budowlańca dziwna opinia, bardzo. Belka kalniecowa w wielu przypadkach jest dawana aby ułatwić montaż więźby. Krokwie opieraja się jedna o drugą. Co zaniepokoiło Ci w czasie wiatru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 15.01.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 W jaki poób ta belka zmienia schemat statyczny dachu ? Jak na projektanta/budowlańca dziwna opinia, bardzo. W normalny - usunięcie punktu podparcia zawsze skutkuje zmianą schematu i otrzymanych wyników. Ale co tam - jak KB i Projektant sie pod tym podpisuje to szkoda czasu na takie "drobnostki" to ich projekcik i ich odpowiedzialność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.01.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 W normalny - usunięcie punktu podparcia zawsze skutkuje zmianą schematu i otrzymanych wyników. Ale konkretnie co usuniecie zmienia dla krowi - pojedynczej ? W schemacie w pracy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magister 15.01.2012 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Co zaniepokoiło Ci w czasie wiatru ? Wiesz, byłem na budowie, zamontowałem markery gipsowe powiązane z konstrukcją więźby i ścian. Podczas wiatru w zasadzie nic się nie dzieje, na razie więźba przetrwała. Markery popękały wprawdzie te położone w środku długości jętek, marker na krokwi przy murłacie nie tknięty ale wiatr nie powoduje istotnych wachnięć konstrukcji. Jak włożę palca :-] pomiędzy jętkę a ściankę działową to czuć delikatne drgania konstrukcji , no ale to musi powiać i to wydaje mi się normalne.Co mnie zatem zaniepokoiło ?, W sumie to nic, się jeszcze nie wydarzyło porostu myślę o tej belce - że usztywnia również ścianę szczytową (bo teraz stoi sama sobie) może dociska te krokwie żeby wiatr nie zabrał dachu. Cholera wie.Odpowiedzialność to jest tylko moja niestety, a KB i PR i ekipie to nie wierze i stąd ten post., bo wierzyć można tylko sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 15.01.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Świadomie zmieniono rodzaj więźby na gorszy.Ręce i wszystko opada na widok takiego postępowania.Nie rady tu trzeba a bata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.01.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Sciana szczytowa powinna być zakończona wieńcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magister 16.01.2012 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 jajmar Sciana szczytowa powinna być zakończona wieńcem Wieniec obwodowy zachodzi na ściany szczytowe 1m, potem są dwie pary drzwi na balkon nad którymi jest nadproże. Pomiędzy drzwiami jest ścianka działowa poprzecznie do ściany szczytowej. Więc trochę wieńca jest. Rozumiem że chodzi ci o wieniec po szczycie połączony ze ścianką kolankową ? - Teraz wiem, że to w sumie dobre rozwiązanie, tylko dlaczego nie umieszcza się go w projektach??? Lub jako pierwszy posta na forum pt: technika wykonywania ścian szczytowych. Pozatym nie widziałem jeszcze takiego domu, nawet na zdjęciach w sieci wszystkie jakie widac mają ścianki szczytowe samodzielnie stosjące - np to zdjęcie które zamieściłem . docent56 Świadomie zmieniono rodzaj więźby na gorszy.Ręce i wszystko opada na widok takiego postępowania.Nie rady tu trzeba a bata. No to własnie jeśli tak jest w istocie to chciałem naprawić błąd, jesli się da.... .. ale w literaturze są też dachy krokwiowe tylko lub krokwiowo jętkowe (nawet na przedział szerokości się łapie), krokwiowo jętkowo płatwiowy jest przy stosunkowo dużych odlegościach krokwi. Dlatego tweż chciałem podyskutować z fachowcami. A może ktoś z was podjął by się korekty dachu, jesli jesteście wykonawcami.... Mimo wszystko dziękuje za odzew.... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 17.01.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Proszę o projekt na maila i aktualne zdjęca pokazujące problem [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magister 24.02.2012 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Witam.Maila wysłałem ( oczywiście w styczniu) czekam na odpowiedź. A w wolnej chwili czy ktoś mógłby odpowiedzieć w jaki sposób wykonuje się mocowanie belki kalenicowej ze ściną ?Oczywiście wiem że pewnie nie jest to sztywne połączenie tylko ruchome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 24.02.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Ta belka kalenicowa nie wisi sobie tak w powietrzu i kwitnie, pod belką miały być dwa słupy. Teraz nie ma belki i słupów . Moim zdaniem należy ją tam zamocować nawet jeśli pokrycie jest lekkie. W projekcie nie ma nic o rezygnacji z belki kalenicowej. Proponuje wyciąć zamki pod płatew w tzw. powietrzu ,nabić ala kleszcze prowadzące na krokwie, wykuć w szczytach i wprowadzić tą belkę od szczytowej ściany przy pomocy dźwigu. Sorki że nie odpisałem ale przeoczyłem tego maila . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magister 24.02.2012 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Dzięki, no z dźwigiem to lekka przesada.....Zresztą nikt nie zrobi belki 13 metrowej długości bo nie ma takich traków, belka była by z dwóch części złożona a te części już myślę że da się wsunąć na jętki.Dwa pytania:1. Jak powinno wyglądać połączenie belki i ściany szczytowej. Z luzem czy zabetonować na ścisk i dać podkładkę z izolacji.2. Jakie zadanie spełnia ta belka, poza tym że stanowi zajebi... ciężar dla konstrukcji dachu i stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.02.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 ... zajebi... ciężar dla konstrukcji dachu i stropu. Znaczy jaki? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 24.02.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 " z dźwigiem to lekka przesada....." Nie, tak będzie najtaniej "Zresztą nikt nie zrobi belki 13 metrowej długości bo nie ma takich traków, belka była by z dwóch części złożona a te części już myślę że da się wsunąć na jętki." Najdłuższe jakie mocowałem to były 16m.dłuższe to też nie problem. "1. Jak powinno wyglądać połączenie belki i ściany szczytowej. Z luzem czy zabetonować na ścisk i dać podkładkę z izolacji." stopa betonowa a najlepiej pełny wieniec szczytowy "2. Jakie zadanie spełnia ta belka, poza tym że stanowi zajebi... ciężar dla konstrukcji dachu i stropu." Właśnie twój strop jest tak zaprojektowany aby to obciązenie przyjąć,w zasadzie mury pod stropem odbiorą ten ciężar. Za kilkanaście lat będziesz robił remont bo blacha się znudzi albo folia zacznie się łuszczyć i wtedy co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 24.02.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 1 Płatew ma się wspierać na ścianach szczytowych i na słupach. Jeśli płatew ma być z dwóch części, łączenie na słupie.2 Płatew kalenicowa ma odciążyć ścianki kolankowe. Żeby po prostu nie wypchało ich, co wiąże się z ugięciem się krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts