quethas 15.01.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Witam serdecznie. Jestem wielce niezadowolony z efektu jaki dają w moim domu anemostaty nawiewne, standardowe cylinderki rozbijające ciepłe powietrze na boki pod sufitem, co jest kompletnym nieporozumieniem (do wentylacji owszem ale do ciepłego powietrza? :/). Przy odkręconych cylinderkach daje to efekt, no ale jak to wygląda haha. Spotkałem na rynku Dysze dalekiego zasięgu J-NS niestety nie wiem jak to się ma w praktyce. Na chłopski rozum powinny się sprawdzić znacznie lepiej, struga ciepłego powietrza leci w dół, do tego mamy regulacje kierunku. Ktoś stosował? Stosuje? A może znacie jakieś inne rozwiązania tego problemu... Dysze dalekiego zasięgu J-NShttp://img39.imageshack.us/img39/9050/55286382.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaca71 16.01.2012 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Znam takie dysze ale z zupełnie odwrotnego zastosowania. Klimatyzacja w wysokiej hali gdzie pod sufitem jest gruba warstwa gorącego powietrza ponad 35C. Celem tych dysz jest przebicie się przez te warstwy strumienia zimnego powietrza bez straty temperatury. Dysze te świetnie sobie z tym radzą, ale strumień ten jest nieprzyjemny dla ludzi. Raczej nie da się posiedzieć na "celowniku" tych dysz. Podejrzewam ze w przypadku ogrzewania efekt może być podobny - miejscowe przypiekanie np. na karku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts