Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach ,papa termozgrzewalna

jaro353

Recommended Posts

Witam wszystkich ,mam taki mały a może duży problem mam dom przykryty zwykłą papą przyklejona na lepik ten dach ma juz chyba z 30 lat .Chciałbym go przykryc papą termozgrzewalną tylko tak naprawde nigdy tego nie robiłem i nawet nie wiem jaką pape kupic a ofert jest dużo począwszy od 8 zł nawet do 24 zł za m kwadratowy . W zwiazku z tym miałbym pytanie czy mógłby mi ktoś doradzić czy pomóc ,czy mogę papę termozgrzewalna przykleic na te starą no i jaką papę kupić .Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedź

Nalezy zaczac od tego, ile warstw starej papy jest na dachu i w jakim jest ona stanie.

Jesli jest juz 5 lub wiecej warstw , sa wyczuwalne pecherze powietrzne pomiedzy warstwami, zawilgocenia itp. sugerował bym zrywanie starej papy.

To niestety czasami pociaga za soba koniecznosc wykonania nowych obrobek, oraz - jesli to stropodach - naprawe wylewki.

Jesli jednak papa ma sie dobrze -generalnie mozna na nią kleić nowa warstwe.

Bylo by poprawnie zagruntować najpierw dach specjalnym środkiem, ewentualnie ułożyć papę perforowana jako podkład.

Papa wierzchniego krycia - coz - zalezy od zasobnosci finansowej.Rynek oferuje szeroka gamę pap.

Generalnie w naszych warunkach klimatycznych preferowane sa papy z plastyfikatorem SBS o gramaturze wkładki zbrojącej 200 - 250g/m2 ( lub wadze całkowitej 4,0 do 5,0 kg/m2).Roznie producenci opisują swoje produkty.

Proponuje zapytac w hurtowni o pape w tym przedziale.

Oczywiscie sa papy o nizszych parametrach. a co za tym idzie tansze.Maja mniejsza wytrzymalosc na zrywanie, co nalezy brac pod uwage, jesli na dachu widac rysy spowodowane ruchami budynku czy samego dachu.

Sugerował bym jednak nie sięgać w przypadku budynku prywatnego na niższa półkę jakościowa.

Pozdrawiam

Zleć tą pracę dekarzowi a pozbędziesz się kłopotu. Dekarz oceni dach, fachowo doradzi, załatwi materiał odpowiedniej jakości w odpowiedniej ilości, wystawi fakturę z VAT 8% i da gwarancję. Życzę rozsądnych wyborów. Pozdrawiam.

Zleć tą pracę dekarzowi a pozbędziesz się kłopotu. Dekarz oceni dach, fachowo doradzi, załatwi materiał odpowiedniej jakości w odpowiedniej ilości, wystawi fakturę z VAT 8% i da gwarancję. Życzę rozsądnych wyborów. Pozdrawiam.

Ile przecietnie fachowcy dają gwarancji na dach wykonane prace zamontowania papy termo, nowe deskowanie podkład i nawierzchnia na poliestrze?

Edytowane przez nypel2

zalerzy jakie opierzenia jak laminowane to15lat spokojne

mi nie chodzi o gwarancje na materiał, tylko robocizne. Wykonanie położenia papy termozgrzewalnej, przedtem podkład z papy, deskowanie i położenie więźby. Ile firma powinna dać gwarancji na szczelność dachu, i stabilność konstrukcji