Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbrojenie ?aw_przyrz?d do "zakr?cania" drutu

Gość pit_5000

Recommended Posts

Gość pit_5000

widziałem kiedyś przyrząd i specjalnie do niego przystosowane druciki z oczkami, służące do wiązania prętów zbrojeniowych ze strzemionami, zastępowało to tzw. drut wiązałkowy + obcęgi

czy ktoś spotkał się z tym w Polsce? i jak to się nazywa ten przyrząd?

Możesz opisać szerzej gdzie takie coś widziałeś? i ile kosztwał ten drut z oczkami

Najlepszy jest kawałek pręta z nierdzewki wyprofilowany do twojej ręki

pojedz na budowe gdzie kręcą zbrojenie i wybierz sobie za 50 zł najbardziej wypracowany kluczyk od zbrojaża

ja też widziałem taki pistolet na kołki do wstrzeliwania i łaczena blachy z np teownikiem ale ile to kosztuje ohoho i więcej

widziałem kiedyś przyrząd i specjalnie do niego przystosowane druciki z oczkami, służące do wiązania prętów zbrojeniowych ze strzemionami, zastępowało to tzw. drut wiązałkowy + obcęgi

czy ktoś spotkał się z tym w Polsce? i jak to się nazywa ten przyrząd?

Czesc.Ten "przyrząd" jest tak prosty,,że kazdy zbrojarz na budowie pokaże Ci jak go wykonać z kawałka gwazdzia.

Gość pit_5000

:( niestety to nie jest żaden gwóźdź ani pręt ale coś w rodzaju "bąka" którym bawią się dzieci, tzn. pociągając do góry i w dół zakręca końcówki drucika, które na dodatek mają oczka na swoich dwóch końcach

przyrzad widziałem w niemczech

Pracowałem kiedyś czymś takim prze 2 m-ce jako "zbrojarz" jeszcze w Czechach. Po ichniemu nazywało sie to "Toczak" - i pracowało sie tym bardzo fajnie. Drewniana rączka z umieszczonym w niej obrotowo prętem wygietym w haczyk na końcu. Praca szła jak burza - i pewnie teraz sobie taki zrobię jak będę fundamenty "kręcił". (bo w żadnym sklepie budowlanym czegoś takiego nie widziałem).

Pozdrawiam

Gość Bio-niezalogowany
:( niestety to nie jest żaden gwóźdź ani pręt ale coś w rodzaju "bąka" którym bawią się dzieci, tzn. pociągając do góry i w dół zakręca końcówki drucika, które na dodatek mają oczka na swoich dwóch końcach

przyrzad widziałem w niemczech

No widzisz.Nie istotne jak to wyglada.Ważny jest skutek.Tutaj nie potrzeba nic,tylko kawałek drutu,bez zadnych oczek.Drutem,a raczej drucik wiązałkowy(cienki wypalony drut-wypalony=miekki)obejmujesz pręty(węzeł) które mają być zwiazane ,dwa ruchy reką i nastepny wezeł możesz robić.Idzie jak burza.Mam kuzyna w Grecji który pracuje jako zbrojarz.Mówi,że nic nie zastąpi kreciołka z gwożdzia.Ale jedni................:)

Gość Bio-niezalogowany
Pracowałem kiedyś czymś takim prze 2 m-ce jako "zbrojarz" jeszcze w Czechach. Po ichniemu nazywało sie to "Toczak" - i pracowało sie tym bardzo fajnie. Drewniana rączka z umieszczonym w niej obrotowo prętem wygietym w haczyk na końcu. Praca szła jak burza - i pewnie teraz sobie taki zrobię jak będę fundamenty "kręcił". (bo w żadnym sklepie budowlanym czegoś takiego nie widziałem).

Pozdrawiam

Z drewnianą raczką to już wersja ekskluzywna Q :)

Pit ile jestes w stanie zapłacić jadę na Słowacje rozeznam temat jak to jest taka rewelacja to postaram sie zprowadzić kilkaset sztuk poza akcyzą ale muszę wiedzieć ile można zapłacić żeby nie przepłacić no wiesz biznes je bisnes :wink:

Tobie za poddanie tematu pierwsze egzempalarz dam GRATIS pod warunkiem ze sprzedam 1o szt :lol:

czekam na oferty kręciołka

RYDZU może jakiś rysuneczek tego przyrządziku :D

Proszę bardzo :)

Chociaz talenty moje sa techniczne a nie plastyczne to chyba widac o co chodzi. Ta cześć brązowa to rączka drewniana, a szare to element metalowy obsadzony w drewnie obrotowo. Kręci sie tym wyśmienicie.

http://www.rydze.internetdsl.pl/grafika/toczak.jpg

Pozdrawiam

Rydzu... Jest to dokładnie ten kawałek pręta fi6 odpowiednio wyprofilowany, pozakręcany i zaostrony na końcu o którym pisałem troszkę wyżej... :p :p :p :p jedyna róznica to drewniany uchwyt.

Czyli żadnej nowinki "technicznej" z Zachodu (południa) nie ma...

Pozdrawiam

He he jak bym zobaczyl takie cudo u majstra to bym pomyslal, ze to plastyk, badz artysta, ale na pewno nie budowlaniec. Kawal drutu za to upiekszony na maxa. Jednym slowem przerost formy nad trescia. :lol: :wink:

Poza tym to pierwsze wykrzywienie bardziej przeszkadza niz pomaga

He he jak bym zobaczyl takie cudo u majstra to bym pomyslal, ze to plastyk, badz artysta, ale na pewno nie budowlaniec. Kawal drutu za to upiekszony na maxa. Jednym slowem przerost formy nad trescia. :lol: :wink:

Okragla raczka bedzie ci sie slizgala w grubej, brudnej rekawicy

Poza tym to pierwsze wykrzywienie bardziej przeszkadza niz pomaga

Ostatnie tez moim zdaniem powinno byc pod katem prostym ( latwiej wtedy wyciagnac klucz z oczka.

Kawal drutu jest jednak ,, debesciakiem,,

Rydzu... Jest to dokładnie ten kawałek pręta fi6 odpowiednio wyprofilowany, pozakręcany i zaostrony na końcu o którym pisałem troszkę wyżej... :p :p :p :p jedyna róznica to drewniany uchwyt.

Czyli żadnej nowinki "technicznej" z Zachodu (południa) nie ma...

Pozdrawiam

Nowinki nie ma - bo i co tu nowego można wymyslić - ale pracowałem zwykłym drutem i pracowałem tym. Zapewniam, że różnica w komforcie pracy jest znaczna i najlepiej wyczuwalna po kilku dniach ciągłej pracy.

Pozdrawiam