Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polska norma dot. okien PCV

Recommended Posts

A przytoczona norma z odchylkami wymiarowymi - w linku Finestra Curva - jest juz nieaktualna od pieciu lat. Nie obowiazuje po prostu.

Twierdzenie ze okna nie moga miec zadnych krzywizn jest brednia [letko mowiac] ani zadnych odchylek.

Natura okien PVC jest juz taka ze zawsze beda lekko wygiete. Szczegolnie jak je nagrzeje slonce.

Przyjmuje sie z praktyki dopuszczalne ugiecia ok 3 mm [dla pionowych ram drzwi balkonowych].

nie ma normy na "krzywizny okien PVC"

W rzeczy samej, nie ma. Ale Pan pytał o " dopuszczalną odchyłkę (KRZYWIZNĘ) profila okiennego z PCV" zatem 12608 w sam raz

A przytoczona norma z odchylkami wymiarowymi - w linku Finestra Curva - jest juz nieaktualna od pieciu lat. Nie obowiazuje po prostu.

Tyz prowda. Zastąpiła ją 14351-1:2006, w której ni słówka o odchyłkach nie ma. Warto jednak zauważyć, że pod pewnym warunkiem nawet norma wycofana może być wykorzystana w bieżącej praktyce. Nie wiem do czego te informacje pytającemu, ale jeśli "mleko się jeszcze nie wylało", to dlaczego by z niej nie skorzystać?

12608 - jak mnie pamiec nie zawodzi to na profile PVC.

Stosowana jest w produkcji profili. Dotyczy jedynie profili PVC i kontroli produkcji.

Pomiary sa na jednometrowych profilach polozonych plasko

Pomiar jest w srodku - szczelinomierzem.

jak pamietam to dopuszczalna wielkosc ugiecia wynosi .............. [nie pamietam]

Stara norma na okna - ta z wymiarami jest niewazna. Nie mozna jej stosowac.

Sa inne metody okreslania dopuszczalnych ugiec ram okien.

Witam

Koledzy dziękuję za odpowiedzi i owocną polemikę. W moim przypadku nie zmienia to nic. Profile okienne (futryny jak i ramy okienne) mam wygięte dokładnie tak samo w takim samym kierunku Na dwumetrowej łacie na środku mam ok 1cm szczeliny więc myślę że trochę za dużo. Boję się że w pewnym momencie szyba może przestać chcieć dalej się odkształcać, bo puki co jest wygięta do krzywizny ramy w której jest zamontowana. nadmienię że okna są dwukolorowe, myślę że mogła być jakaś wadliwa parta profili. Może po nałożeniu folii nie ostygły lub folia była nakładana w zbyt wysokiej temp. Nie wiem nie chcę w to wnikać zapytam producenta czy taka odchyłka to norma i jak w takiej sytuacji sie postępuje.

Jeszcze raz dziękuję i pozdawaim

Profil Awangarde 7000

Nie wydaje mi się że się odkształciły. Podejrzewam że krzywe zostały zamontowane bo na kotwach nie widać żadnego ruchu. Nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić przy montażu "prostość" profili okiennych. mam od kilkunastu lat inne plasiki i chyba rok temu pierwszy raz były smarowane i są ok. a tu taki zonk

Jak zrobię jakieś fotki to wrzucę, może nawet jutro.

Chciałem zapytać o opinię bo ma przyjechać serwisant żebym miał jakiekolwiek pojęcie o temacie.