mnowak355 16.01.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 WitamSzukałem i nigdzie nie mogę znaleźć normy określającej dopuszczalną odchyłkę (KRZYWIZNĘ) profila okiennego z PCV. Jak ktoś się z tym spotkał lub wie jaka jest dopuszczalna odchyłka proszę o wiadomość.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 16.01.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 witam szukałem i nigdzie nie mogę znaleźć normy określającej dopuszczalną odchyłkę (krzywiznę) profila okiennego z pcv pn-en 12608:2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 16.01.2012 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Nie mogę znaleźć bezpłatnego pliku z tą normą, wie ktoś gdzie tego szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 16.01.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Nie mogę znaleźć bezpłatnego pliku z tą normą, wie ktoś gdzie tego szukać? Normy się kupuje Panie kolego. Sądzę, że pliku z normą nie znajdzie. Myślę, że na Pańskie potrzeby wystarczy to: FENESTRA CURVA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 17.01.2012 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 WitamNie wiedziałem że to "tajemna" kosztowna":rolleyes: wiedza. To co w podesłanym linku w zupełności wystarczy. Pozdrawiam i bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 18.01.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 nie ma normy na "krzywizny okien PVC" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 18.01.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 A przytoczona norma z odchylkami wymiarowymi - w linku Finestra Curva - jest juz nieaktualna od pieciu lat. Nie obowiazuje po prostu.Twierdzenie ze okna nie moga miec zadnych krzywizn jest brednia [letko mowiac] ani zadnych odchylek.Natura okien PVC jest juz taka ze zawsze beda lekko wygiete. Szczegolnie jak je nagrzeje slonce.Przyjmuje sie z praktyki dopuszczalne ugiecia ok 3 mm [dla pionowych ram drzwi balkonowych]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 18.01.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 nie ma normy na "krzywizny okien PVC" W rzeczy samej, nie ma. Ale Pan pytał o " dopuszczalną odchyłkę (KRZYWIZNĘ) profila okiennego z PCV" zatem 12608 w sam raz A przytoczona norma z odchylkami wymiarowymi - w linku Finestra Curva - jest juz nieaktualna od pieciu lat. Nie obowiazuje po prostu. Tyz prowda. Zastąpiła ją 14351-1:2006, w której ni słówka o odchyłkach nie ma. Warto jednak zauważyć, że pod pewnym warunkiem nawet norma wycofana może być wykorzystana w bieżącej praktyce. Nie wiem do czego te informacje pytającemu, ale jeśli "mleko się jeszcze nie wylało", to dlaczego by z niej nie skorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 18.01.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 12608 - jak mnie pamiec nie zawodzi to na profile PVC.Stosowana jest w produkcji profili. Dotyczy jedynie profili PVC i kontroli produkcji.Pomiary sa na jednometrowych profilach polozonych plaskoPomiar jest w srodku - szczelinomierzem.jak pamietam to dopuszczalna wielkosc ugiecia wynosi .............. [nie pamietam]Stara norma na okna - ta z wymiarami jest niewazna. Nie mozna jej stosowac.Sa inne metody okreslania dopuszczalnych ugiec ram okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 19.01.2012 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 WitamKoledzy dziękuję za odpowiedzi i owocną polemikę. W moim przypadku nie zmienia to nic. Profile okienne (futryny jak i ramy okienne) mam wygięte dokładnie tak samo w takim samym kierunku Na dwumetrowej łacie na środku mam ok 1cm szczeliny więc myślę że trochę za dużo. Boję się że w pewnym momencie szyba może przestać chcieć dalej się odkształcać, bo puki co jest wygięta do krzywizny ramy w której jest zamontowana. nadmienię że okna są dwukolorowe, myślę że mogła być jakaś wadliwa parta profili. Może po nałożeniu folii nie ostygły lub folia była nakładana w zbyt wysokiej temp. Nie wiem nie chcę w to wnikać zapytam producenta czy taka odchyłka to norma i jak w takiej sytuacji sie postępuje.Jeszcze raz dziękuję i pozdawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 19.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 1 cm ugiecia to zdecydowanie za duzo.To moze znaczyc ze nie ma usztywnien lub sa za slabe.jaki to system okien.Mogly sie przegrzac od nagrzewania slonecznego - ale zeby az tyle to niemozliweMoze byc zle folia polozona - na zimne profile.Jakeis fotki pliz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 19.01.2012 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Profil Awangarde 7000Nie wydaje mi się że się odkształciły. Podejrzewam że krzywe zostały zamontowane bo na kotwach nie widać żadnego ruchu. Nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić przy montażu "prostość" profili okiennych. mam od kilkunastu lat inne plasiki i chyba rok temu pierwszy raz były smarowane i są ok. a tu taki zonkJak zrobię jakieś fotki to wrzucę, może nawet jutro. Chciałem zapytać o opinię bo ma przyjechać serwisant żebym miał jakiekolwiek pojęcie o temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 20.01.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 jak to jest Avantgarde to moze nie miec usztywnien lub usztywnienia z blachy 1 mmAlbo tez cienkie scianki profili.Tloczny jest niemal w klasie C - najnizszej a grubosc scianek wynosi 2 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 22.01.2012 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 WitamJeśli jest tak jak piszesz to nie zmienia to chyba faktu że okna (profile) powinny być jednak bardziej proste niż moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 22.01.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 cos tam jest "nie teges" - jakis knot - moze nie byc otworow odprezajacych i ramy sie przegrzalygdzie to jest ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts