Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich

My również planujemy rozpocząć budowę w tym roku mam nadzieje ,że zdążymy z papierami a do Czarnej Kasi z prądem to w Szczecinie wszyscy mają problem.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kurcze ale mam szczescie, nie potrzebuje WZ bo jest tam plan zagospodarowania terenu czy cos takiego sam wypis i wyrys mi starczy :):) czyli jedno z glowy, teraz tylko kupic projek domku!!

a co do pradu to juz mnie pan uswiadomil przez tel ze napewno do lata mi nie podlacza :/ wiec mam sie starac o budowlany a nie docelowy, niech mnie w d... pacaluja nie bede 4tys wydawac na budowlany!!

kurcze ale mam szczescie, nie potrzebuje WZ bo jest tam plan zagospodarowania terenu czy cos takiego sam wypis i wyrys mi starczy :):) czyli jedno z glowy, teraz tylko kupic projek domku!!

!

jezeli w twojej miejscowosci jest Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego to masz jeden klopot mniej :) czyli potrzebujesz wyrys, wypis i ten plan :)

Witam,

Również startujemy z budową w okolicach marca-kwietnia 2012 :) Okolice Pruszkowa. Cały zeszły rok to było brnięcie przez papierzyska, urzędy, stempelki, ale udało się :) Powodzenia dla wszystkich budujących!

Przywitam się i ja:) Jak wszyscy powyżej liczę że wraz z nadchodzącą wiosną rozpoczniemy budowę wymarzonego domku...forum od wielu miesięcy jest moim ulubionym miejscem w sieci:P Co do samej budowy: wszelkie formalności generalnie za nami, generalnie bo pierwsze podejście do złożenie papierków w starostwie niestety nieudane:rolleyes: jakieś formalne błędy (w moim odczuciu wymysły tutejszego starostwa ale cóż:bash:) myślę że w tym tygodniu zostaną złożone i tylko czekać na PNB - niestety u nas dość długo z tego co wiem, dlatego też budowa pewnie raczej późną wiosną albo wczesnym latem. Projekt domu indywidualny, miała być Mirabelka z Archonu (pierwsza miłość:p) z pewnymi zmianami ale z powodu wielu czynników się nie udało, choć z drugiej strony teraz mamy w naszym odczuciu dom idealnie dopasowany do naszych wymagań. Domek ok.190m, z garażem, prosty-klasyczny, z dachem dwuspadowym i jedną lukarną - co do samej bryły wątpliwości nigdy nie było, to jest dom naszych marzeń :) Mamy zakupiony Porotherm, kilka drobnych rzeczy, zadatkowaliśmy stal i na razie tyle. Prądu budowlanego nie bierzemy, będziemy 'pożyczać' z obecnego domu ;), woda z własnej studni wykopanej jesienią (nie mamy możliwości podłączenia do wodociągu), ekipa jest...Na ten rok i na chwilę obecną planujemy SSO/SSZ i już się nie mogę doczekać. Pozdrawiam:bye:

Witajcie :welcome:

Mam nadzieję, że przygarniecie ;)

Na wiosnę planuję rozpocząć budowę małego, prostego domku:

http://www.mgprojekt.com.pl/anatol

Obecnie czekam na PnB. Do działki nie ma jeszcze doprowadzonego prądu, wody, ani gazu ( w razie potrzeby mam uprzejmych sąsiadów). Mam wydane warunki i podpisane umowy przyłączeniowe dot. gazu i prądu, ale z budową przyłączy trzeba czekać na ocieplenie.

Jeśli w lutym dostanę PnB to ruszam po kredyt i zaczynam marzec/ kwiecień :wiggle:

A jak rozwiązujecie problem z wodą. Ja mam hydrant 15 m od granicy działki ale z niego wodąciągi nie chcą się zgodzić na pobór wody, bo podobno wtedy nie będą mogli policzyć ubytków z sieci. Paradoks, tylko ją ukraść z tego hydrantu zostaje, raczej nie będę ryzykował. I teraz trzeba ją przywieźć w jakimś baniaku, ale skąd, gdzie załatwić (wypożyczyć) taki baniak? Wodę do mnie podciągną na jesieni ... do tego czasu to już będzie dom stał, o ile wodę załatwię.

Witam wszystkich

My również chcemy startować z budową jak tylko pogoda pozwoli, wszelkie papierki pozwolenia i przyłącza mamy już załatwione. Nasz domek to "Dom w lilakach" PDG z Archona. Niestety jak czytam wasze wpisy to się obawiam że damy radę, jak narazie mamy stal na fundamenty, a własciwie płytę fundamentową i kierownika budowy :D gdzie tam reszta. A po drodze czeka nas jeszcze wesele 9 czerwca taka kumulacja wszystko naraz;)

Trzymam kciuki za wszystkich startujących i sprzyjającej pogody życzę Wam i Nam :)

Witam!

Banka sprawdż sobie te MPZP przed zakupem proejktu. Tak aby mieć pewność co do kąta dachu, a czasem kształtu i koloru. W różnych rejonach są różne wymagania. Aby uniknąć zmian w projekcie, które czasem bywają niemożliwe lub nieopłacalne.

Pozdrawiam!

Cześć wszystkim:) Mam nadzieję, że będziemy się wspierać w doli (która przeważy) o niedoli [której nie chcemy;)].

Budujemy się pod Warszawą. Dom z pracowni Archon "Dom w moliniach" z maleńkimi modyfikacjami, ale to szczególiki. Firma wybrana, umowa wstępna podpisana i zdajemy się na nich w znacznym stopni, bo nie znamy się, pracujemy i nie mamy czasu;) Niezły mix przed budową, mam nadzieję, że to wszystko wypali, że kasa szybko nie stopnieje i że zachowamy spokój i dobre samopoczucie do końca [tyle się człowiek naczytał o koszmarach budowy, że skóra cierpnie;/].

Zaczynamy w kwietniu, może ogrodzenie w marcu, ale to od naszego Najwyższego zależy jaką nam aurę sprawi:)

Pozdrawiamy wszystkich i liczymy na Wasze wsparcie, rady:)

A jak rozwiązujecie problem z wodą. Ja mam hydrant 15 m od granicy działki ale z niego wodąciągi nie chcą się zgodzić na pobór wody, bo podobno wtedy nie będą mogli policzyć ubytków z sieci. Paradoks, tylko ją ukraść z tego hydrantu zostaje, raczej nie będę ryzykował. I teraz trzeba ją przywieźć w jakimś baniaku, ale skąd, gdzie załatwić (wypożyczyć) taki baniak? Wodę do mnie podciągną na jesieni ... do tego czasu to już będzie dom stał, o ile wodę załatwię.

Ja zakupiłam okazyjnie taki zbiornik na wodę 1000l w aluminiowej konstrukcji w dobrej cenie za 140 zł. Mogę dać namiar jeśli jesteś ze Śląska.

pomyśl nad studnią. w zalezności od glebokości, na ktorej się ona znaduje odwiert+montaż wynosza między kilka a kilkanaście tyś. My się na nią decydujemy, kosszty wody sa wszak bardzo duże. Bedziemy ją mieli do wc, kąpieli, ogrodu. w Twoim przypadku w grę wchodziłyby jeszcze badania, ktre musialbys powtarzac, by miec pewność, że woda, ktora pijesz jest zdatna.

Gość Konto usunięte na żądanie
Witam Wszystkich

My również planujemy rozpocząć budowę w tym roku mam nadzieje ,że zdążymy z papierami a do Czarnej Kasi z prądem to w Szczecinie wszyscy mają problem.

Pozdrawiam

miłek a skąd wiesz;)?

Z tym prądem to jakieś przegięcie - teortycznie w umowie jest napisane, że projekt powinni mieć do grudnia 2011 a od grudnia 2011 do kwietnia 2012 mieli juz miec zbudowane przyłącze. JAk narazie jest koniec stycznia, a oni nie złożyli nawet wniosku o pozwolenie na budowe. Zostaje luty i marzec - jak znam życie to opieszałość Pana XYZ będzie tak ogromna, że oczywiście na 1 kwietnia prądu nie będzie - zastanawia mnie tylko jak oni się wykręcą z terminów które są w umowie.

NAjwiększym hitem dla mnie jest to, że budowa będzie w Mierzynie k. Szczecina, z prądem podlegamy pod Szczecin, woda Goleniów,, gaz również Szczecin. Połowa papierów do załatwienia była w Dobrej, połowa w Policach. Masakra!

P.S. buduje się może ktoś z okolic? :) mierzyn, stobno, szczecin - gumieńce;)? itp?

pozdrowienia dla Wszystkich:))

Gość Konto usunięte na żądanie
Zapomniałam dodać, że już raz wpadłam z awanturą do Enea, po tym jak pracownik zbywał mnie przez 3 tygodnie nieodbieraniem telefonów i odrzucaniem połączeń oraz po tym jak odkryłam, że to co mówi pracownik niekoniecznie zgadza się z rzeczywistością - i mmuszę przyznać, że po tym troche popchnęli sprawe do przodu, może po prostu lubią jak sie wpadnie do nich i po prostu "wydrze morde" bo inaczej nie dociera. ;/