Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja będę budował z Porothermu 25 P+W. Już kupiony, więc kalmka zapadła, na to wełna mineralna będzie. Od samego początku jakoś ten porotherm mnie nakręcał i tak sie skończy.

Ja się nie znam za bardzo ale możecie napisać czemu was to przekonało acha a to jest pustak ten porotherm czy coś wogóle innego tylko nie śmiejcie się za bardzo ze mnie jeśli pytam o głupote ale ja tylko wiem co to cegła czerwona ha ha :p

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja się nie znam za bardzo ale możecie napisać czemu was to przekonało acha a to jest pustak ten porotherm czy coś wogóle innego tylko nie śmiejcie się za bardzo ze mnie jeśli pytam o głupote ale ja tylko wiem co to cegła czerwona ha ha :p

juz wiem to cegła dopytałam meza

my myśleliśmy o Porothermie, mniej zaprawy potrzebuje:), ale do końca jeszcze nie jestem zdecydowana, materiałów wczesniej nie gromadzimy...

my też nic nie mamy ale chyba cegłą bedziemy budować jest cieplejsza od pustaka

Ja chciałam najpierw budować z Ytonga, ale potem wybrałam Porotherm Wienerberger. Według opinii znajomych Wienerberger jest bardzo wytrzymały i nie ma potem dużych strat na budowie.:)
Jakia cene placiles za pustak? Rowniez mam porotherm w projekcie, rozpatruje jeszcze u-220 ale raczej pozostane przy porothermie.

Płaciłem, 5,40 zł brutto za sztukę z dostawą do domu. Za działówkę 11,5 płaciłem chyba 4,70 zł, musiałbym spojrzeć na fakturę, strop też bedę mniał ceramiczny.

Hurtownia w której kupilem jest 35 km. ode mnie, ale sprzedają też na allegro, hds-em dostarcvzają wszędzie.

Porotherm to pustak ceramiczy, wypalany z gliny z otworami wewnątrz, wejdź sobie na stronę Wenerbergera to sobie tam wszystko poczytasz. Cegła to to raczej nie jest.

Na cały dom pustaki łącznie z działówkami wyszły niecałe 20 tys. a dom mały nie jest. Co prawda nie wiem jak wyjdzie w praniu może będzie trzeba dokupić ale to już nie będą duże ilości.
Płaciłem, 5,40 zł brutto za sztukę z dostawą do domu. Za działówkę 11,5 płaciłem chyba 4,70 zł, musiałbym spojrzeć na fakturę, strop też bedę mniał ceramiczny.

Hurtownia w której kupilem jest 35 km. ode mnie, ale sprzedają też na allegro, hds-em dostarcvzają wszędzie.

Porotherm to pustak ceramiczy, wypalany z gliny z otworami wewnątrz, wejdź sobie na stronę Wenerbergera to sobie tam wszystko poczytasz. Cegła to to raczej nie jest.

Acha to juz wiem :rolleyes:dzięki

W świetle prawa budowlanego garaż blaszany jako niezwiązany trwale z gruntem, jest tymczasowym obiektem budowlanym. Z kolei, jak wskazuje art. 29 prawa budowlanego - tymczasowe obiekty budowlane, niepołączone trwale z gruntem i przewidziane do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu, ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w zgłoszeniu, nie wymagają uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę, a jedynie jak zostało wskazane - zgłoszenia. Jeżeli jednak taki obiekt nie jest przewidziany do przeniesienia, bądź rozbiórki wymagane będzie uzyskanie decyzji o pozwoleniu na budowę.

Według przepisów prawa garaż o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m można sytuować bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną. Warunkiem jest ponadto sytuowanie takiego garażu ścianą bez otworów drzwiowych i okiennych. Jeżeli garaż będzie przekraczał w/w wartości, można go sytuować w odległości nie mniejszej niż 1,5 m od granicy działki. W żadnym wypadku zgoda sąsiada nie jest wymagana.

Witam jestem tu nowa:) na wiosne zaczynamy budowe wymarzonego domku. Od dawna jestem czytaczka :) forum ale do tej pory nie mialam odwagi sie zarejestrowac. Bedziemy budowac Montanę. mam nadzieje ze razem uda nam sie milo przejsc przez ta cala goraczke budowlana.

Ogladalismy mnostwo projektow i tak naprawde przez przypadek odnalazlam Montanke i tak juz zostalo. Szkoda tylko ze nie moge nigdzie w necie znalezc kogos kto tez bedzie lub buduje ten domek

Wczesniej naszym faworytem byl dom archonu pod ambrowcem.

Ale z Montana milosc od pierwszego wejrzenia.

Pozdrawiam

a co do dyskusji o blachodachówce-jeśli się na nią zdecydujecie, to naprawde baaardzo porzadnie zaizolujcie akustycznie ten dach. W jednej z częście domu, w którym teraz mieszkam jest dach kryty blachodachówką. Oszczędzało się na izolacji i teraz podczas deszczu jest masakra.
A myśleliście o kolorystyce chodzi mi o kolor dachu, podbitki, kolor domu ja mam już jakąś wizje ale pytam bo być może ktoś korzystał z pomocy osób które sie tym zajmuja .Ostatnio po rozmowie z moją panią architekt zastanawiam się nad ciepłą paletą barw ponoć ciepłe kolory się tak szybko nie nudzą wiecie cos o tym:)
My mamy w projekcie Porotherm 25 + styropian 15, ale chyba zrobimy z Porothermu 30 i 10 styropian. Co do kolorystyki to właśnie też zaczynam się nad tym zastanawiać. Dachówkę chciałam grafitową, a co z resztą to jeszcze nie wiem ;)
My mamy w projekcie Porotherm 25 + styropian 15, ale chyba zrobimy z Porothermu 30 i 10 styropian. Co do kolorystyki to właśnie też zaczynam się nad tym zastanawiać. Dachówkę chciałam grafitową, a co z resztą to jeszcze nie wiem ;)

Też podobaja mi sie ciemne dachy szarość grafit a co do elewacji to sama nie wiem:confused: