Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

Witam! A może tajemniczy Małopolanie budują w okolicach zalewu Czorsztyńskiego?

Mój majster był dzisiaj działkę oglądać. Mimo, że zasypana śniegiem rekonesans się udał. Będziesz Pan zadowolony....

Pozdrawiam!!!

W okolicach Czorsztynu również nie, bo jakieś 45km do samego Czorsztynu ale i tak bliżej niż do Krakowa;) okolice piękne i bardzo dobrze nam znane, wiele słonecznych niedziel tam spędzamy:yes: Gratuluje wyboru takiej lokalizacji na domek. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to miło - całkiem nas sporo z małopolski :D

Witam!

My też będziemy budować w okolicach Krakowa (Pn-Wsch). Będziemy budować Dom w Bergamotkach z Archonu (po przerobkach).

Na razie będziemy składać wniosek o pozwolenia na budowę i niejako równolegle doprowadzać media do działki.

My po przeciwnej stronie Krakowa (południe). Piękny dom! ;)

Wniosek o pozwolenie już złożyliśmy miesiąc temu - wczoraj dzwoniłem do starostwa zapytać jak wygląda sprawa - trzeba jeszcze zaczekać... :cool:

Jeżeli chodzi o media to prąd bedziemy mieć do ok. miesiąca. Wode sami musimy dociągnąć i to zrobimy w miare równlolegle z fundamentami, od razu z przejściem przez fundamenty - nie będziemy dzięki temu musieli robić studzienki, podwójnego odbioru z gimny etc. Gaz troche później - na razie niepotrzebny ;)

Gdzieś bliżej Krakowa może? Zawsze można by się wymienić jakimiś namiarami na dobrych wykonawców, składy etc ;)

Rododendrony nam się podobały od samego początku. Zanim podjeliśmy decyzje przejrzeliśmy naprawdę olbrzymie ilości różnych projektów, ale zawsze wracaliśmy do rododendronów ;)

Pzdr

Czy bliżej Krakowa?? Zumi mi pokazuje, że do Krakowa mam 55km, co ciekawe do Katowic 42km, a do Bielska-Białej to nawet 41km. :p W sumie to wszędzie blisko :D

Niestety chyba nikt z was nie jest z moich okolic. -->Powiat Chrzanowski.

Czy bliżej Krakowa?? Zumi mi pokazuje, że do Krakowa mam 55km, co ciekawe do Katowic 42km, a do Bielska-Białej to nawet 41km. :p W sumie to wszędzie blisko :D

Niestety chyba nikt z was nie jest z moich okolic. -->Powiat Chrzanowski.

To blisko :D Mieszkałem przez rok dokładnie w Chrzanowie codziennie dojeżdżając do Krakowa, więc nie może być daleko :p

Mam pytanie, jak to wyglada, jesli mam juz PNB i w trakcie budowy chce zmienic strop z terivy na lany i dolozyc ocieplenia? Kogo musze poinformowac i jakie ewentualne koszta wchodza w gre?

Pozdrawiam

Obecnie wszelkie zmiany konstrukcyjne nie wymagają obligatoryjnie nowego pozwolenia na budowę.

Reguluje to art. 36 Prawa Budowlanego. Zgodnie z nim (ust. 6) projektant kwalifikuje (poza przypadkami wymienionymi w ust. 5), czy dane zagadnienie jest istotnym, czy też nieistotnym odstąpieniem. Regułą w procesie budowlanym jest to, że jeżeli zmiana konstrukcyjna nie kłóci się z postanowieniami ust. 5 robi się odpowiedni wpis do dziennika oraz przygotowuje rysunki jako załaczniki do wpisu.

Obecnie wszelkie zmiany konstrukcyjne nie wymagają obligatoryjnie nowego pozwolenia na budowę.

Reguluje to art. 36 Prawa Budowlanego. Zgodnie z nim (ust. 6) projektant kwalifikuje (poza przypadkami wymienionymi w ust. 5), czy dane zagadnienie jest istotnym, czy też nieistotnym odstąpieniem. Regułą w procesie budowlanym jest to, że jeżeli zmiana konstrukcyjna nie kłóci się z postanowieniami ust. 5 robi się odpowiedni wpis do dziennika oraz przygotowuje rysunki jako załaczniki do wpisu.

Czyli ze stropem nie powinno byc problemu ale z ociepleniem tak? Jak by nie bylo jesli doloze 5cm ocieplenia wiecej niz jest w projekcie zmienia sie i dlugosc i szerokosc budynku... hmm... musi byc sposob na obejscie tego...

Ale postów przybyło od mojej ostatniej wizyty. Widać, że wszyscy gotowi i zaklinają zimę, aby już się skończyła. Moja ekipa też klnie pod nosem na ten mróz, gotowa w każdej chwili do pracy.

m&m z całą pewnością nikt ci się o tych 5 cm styropianu nie przyczepi. Nawet gdyby, to różnica ubytku ciepła warta jest ewentualnej przeprawy z urzędami.

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

na wstepie sie przedstawie. Mam na imie Kasia, no i jak tu wszyscy zgromadzeni mam zamiar ruszyc z budowa domu na wiosne.

Ogolnie jestem na etapie papierologi. Czekam teraz na zatwierdzenie zjazdu no i bede sie starac o PnB.

Projekt juz mam :) poniewaz mam nietypowa dzialke wiec robilam pod siebie :)

Wszystkie warunki przylaczy tez juz mam wod-kan, gaz i rwe ufff, mam tez warunki zabudowy.

Ta cala papierologia to droga przez meke a to dopiero poczatek.

Wszystkiego sie ucze, ale jakos na razie daje rade.

Teraz zaczne szukac ekipy i powoli, a raczej szybko szukac materialow.

Bede budowac dom z bloczkow silikatowych gr. 18, ocueplanych welna mineralna 20 cm.

No i moze najwazniejsze: budowa bedzie w W-wie.

pozdr

Witam Forumowiczów BOCIANÓW 2012, jesteśmy kolejnymi inwestorami z małopolski. Budowa w Chełmku rusza na wiosnę, obecnie mieszkamy w Chrzanowie. Pozwolenie na budowę prawomocne jest już w ręku, obecnie szukamy ekipy i orientujemy w cenach materiałów. Musimy się trzymać razem i wspierać w tych ciężkich momentach.

Witajcie,

my jeteśmi tu nowi. Planujemy zacząć w tym roku, ale podobnie jak Kasiks też jesteśmy na etapie papierologii i szczerze powiem, że momentami mamy już dość (choć pewnie jeszcze wiele przed nami). Budujemy w okolicach Bydgoszczy, dom w rododendronach 6(n) z pracowni archon. Pozdrawiamy S&S

Jak tak czytam Wasze posty że dopiero szukacie ekipy do budowy to nie wiem co o tym myśleć. Ja zacznę 1,5 - 2 miesiące jak pogoda pozwoli. Umowę z murarzem podpisałem w sierpniu 2011r. z cieślą i dekarzem we wrześniu 2011r. Pozwolenie miałem też we wrześniu. Kredyt w październiku. W grudniu kupiłem dużą cześć materiałów. Mój murarz i cieśla = dekarz robotę mają zaplanowaną co najmniej na rok do przodu, teraz to mógłbym ich zamawiać na 2013r. Ale ja nie szukam ludzi z przypadku. Kurde nie wiem czy ja taki na wyrost zapobiegliwy jestem, czy za poważnie do tej budowy podchodzę??

Witam Forumowiczów BOCIANÓW 2012, jesteśmy kolejnymi inwestorami z małopolski. Budowa w Chełmku rusza na wiosnę, obecnie mieszkamy w Chrzanowie. Pozwolenie na budowę prawomocne jest już w ręku, obecnie szukamy ekipy i orientujemy w cenach materiałów. Musimy się trzymać razem i wspierać w tych ciężkich momentach.

Witam bardzo serdecznie sąsiadów!!!! Wreszcie ktoś baaardzo blisko!!