Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gosia@ napisał:
Bez zmiany w planach się nie da, bo mur oporowy to istotny element projektu;-) Ale pociesze Cię, schody, nawet 2 wymuszaja konkretne rozwiazania. Bez schodow masz otwarta powierzchnie, jezdzisz sobie np kanapą, fotelem, a tak masz z tyłu schody. Następna kwestia, schody trzeba wykończyć;-) obłożenie drewnem? 1000 lekką reką, kafle? nie wiadomo jak skomponuja sie z drewniana podłogą. Masz małe dzieci?

Czego się nie robi żeby było ładnie:p tutaj nie chodzi o te koszty tak sobie wymyśliłam ale nie powiedziałam odrazu więc jestem sama sobie winna projekt jest już oddany zobaczymy poszukam innego rozwiązania

gosia@ napisał:
hmm, niezle, moze to za 2 domy mi powiedział? bo az trudno mi uwierzyć ze za jeden jak sa takie stawki;-) A budowane mam 2 domy obok siebie

To jest TANIO - ale za kierbuda, nie figuranta... policz samą benzynę- ile razy musi przyjechać na budowę na prace zanikające..

pukul napisał:
  Nefer napisał:
Co to znaczy "czy warto" robić okno od północy. Liczysz na jakiś zwrot inwestycji ? :):) Budujesz dom pasywny ? Jeśli tak t konsekwentnie - od północy garaż bez okien :):)

problem w tym że okno JEST od północy a ja zastanawiam się czy WARTO dodać (dodatkowo :) ) okno od zachodu - wtedy byłyby dwa. z parterem raczej tak zrobię, natomiast zastanawiam się nad poddaszem bo jest wysoka ścianka kolankowa i czy okno dachowe od zachodu doświetli ten pokój i czy w ogóle jest taka potrzeba :) ot problemy - jak ich nie widać sama je stworze :)

Okno dachowe od zachodu pięknie doświetla pokój. Latem też jest niezła temperaturka - o ile nie stoi przed Twoim oknem wieżowiec. Prędzej zrobiłabym od zachodu niż od północy. Eeeeeeeeeee zaraz tworzysz problemy ... kombinujesz - i dobrze, bo bez tego się nie da chałupy zbudować :):)

Ja nie spałam 3 noce przed przyjazdem ekipy , bo "tam nie ma miejsca na barak". Ano nie było , bo jakieś krzaczory rosły. Przyjechałam tak ze 20 min po ich przybyciu. Ale nie było już ani jednego krzaczora - bo barak stawiali , nie ??? A co się nakombinowałam...Opowiedziałam im - to w ogóle nie rozumieli co do nich mówię - a jak pojęli to śmiali się ze mnie 2 dni.

I takich opowiastek mam kilka - wierz mi - nie stwarzasz problemów. Ty ANALIZUJESZ :):)

Osobiście ? Ja bym dała okno. No bo ja lubię jak jest więcej okien niż mniej :):)

Nefer napisał:
To jest TANIO - ale za kierbuda, nie figuranta... policz samą benzynę- ile razy musi przyjechać na budowę na prace zanikające..

czekaj 3000 za dom to tanio? bo ja juz sie pogubiłam? to skad maja stawki w okolicach 1000 zł? 6 lat temu pamietam płaciłam chyba 2500

ewastudio1 napisał:
A co sądzicie o podniesieniu ścianek na poddaszu myślę o skosach podobają mi się bardzo ale nie wiem czy będzie wtedy pokój ustawny co o tym sądzicie

Podnosząc ściankę powinnaś złożyć projekt zamienny - czy na pewno tego chcesz ? Zmieniasz kubaturę ...Powinnaś też przeliczyć dach i jego konstrukcję, bo bez tego może wyjść obrzydliwa bryła - których wszędzie niestety pełno.. Po trzecie - czy pokoje na górze są na tyle małe, że musisz to robić ? Jaką teraz masz ściankę ?

Nefer napisał:
Podnosząc ściankę powinnaś złożyć projekt zamienny - czy na pewno tego chcesz ? Zmieniasz kubaturę ...Powinnaś też przeliczyć dach i jego konstrukcję, bo bez tego może wyjść obrzydliwa bryła - których wszędzie niestety pełno.. Po trzecie - czy pokoje na górze są na tyle małe, że musisz to robić ? Jaką teraz masz ściankę ?[/QUNie pamiętam a projektu nie mam przy sobie żeby sprawdzić ale pewnie jakiś standart

ewastudio1 napisał:
  Nefer napisał:
Podnosząc ściankę powinnaś złożyć projekt zamienny - czy na pewno tego chcesz ? Zmieniasz kubaturę ...Powinnaś też przeliczyć dach i jego konstrukcję, bo bez tego może wyjść obrzydliwa bryła - których wszędzie niestety pełno.. Po trzecie - czy pokoje na górze są na tyle małe, że musisz to robić ? Jaką teraz masz ściankę ?[/QUNie pamiętam a projektu nie mam przy sobie żeby sprawdzić ale pewnie jakiś standart

Już nie będę kombinowała zostawię tak jak w projekcie jest rzeczywiście cała bryła była by wyrzsza a pokoje są duże około 14 m

Z góry dziękuję za dotychczasowe rady:) Zgodnie z nimi zrezygnowaliśmy z dolnego balkonu, planujemy zrobić zejście 4- 5 schodków, podsypać ziemię i zrobić tam taras(mamy spadek na działce 1,5m). Zamiast kukułek robimy okno dachowe od zachodu, a od południa w pokoiku i naszej sypialni po jednym oknie i chyba drzwi balkonowe (nie wiem czy jedne czy dwoje drzwi z każdego pokoiku dawać). Zależy jak duży balkon na górze pozwoli robić projektant, bo głównie na górnym balkonie chcę suszyć pranie.

Czy warto zrobić okno narożne w kuchnii? Jak one w praktyce się sprawdzają? Problem nasz jest taki, że w kuchni brakuje doświetlenia(jest od północy). W salonie zrobimy jedno okno od zachodu, a drugie dostawiamy od południa+drzwi balkonowe(tam gdzie jest wyjście na taras) i chyba tylko tu możemy zrobić fixa. Fajnie było by zrobić od zachodu fixy, ale wtedy mycie okien od zewnątrz z drabiną;)

Czy warto jest zrobić zadaszenie nad drzwiami do garażu w piwnicy ok 0,5m daszku?

Jak myślicie, czy dałoby się zrobić zadaszenie wejścia do domu inne niż wydłużenie dachu od garażu? Bo boję się, że to co jest w projekcie nie będzie dobrze wyglądało.

Nie dawałam zdjęcia poddasza, bo projektant nie wydrukował aktualnego(będzie tam od północy łazienka+pokoik, od południa 2 pokoiki, a pośrodku garderoba)

p.s. Projekt domu wrzuciłam na stronie 23. Okna na projekcie garażu od północy są w projekcie luksferami. Z góry dziękuję za rady:)