Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No ja nie pije w pracy, choc nie jestem robotnikiem ani dlatego, ze mnie ktos pilnuje a dlatego, ze w mojej "pracy" to ja musze pilnowac mojej malej pociechy 24h na dobe (no procz czasu gdy spedza w przedszkolu). :p

Zazdroszczę fajnej pracy:) No ale myślę mimo wszystko że to nie jedyny powód że nie pijesz w pracy :p

A wracając na tory wątku i co do twojego pytania odnośnie dachu- to mamy podobny dylemat tyle że odwrotny;) Mamy w projekcie właśnie zadaszony taras (tzn. jakby przeciągnięty/dłuższy dach na tarasem) i zastanawiamy się czy z tego nie zrezygnować. Początkowo wydawało mi się to fajnym rozwiązaniem, że cień, że deszcz nie straszny...ale mąż był nie dawno w domku z podobnym rozwiązaniem i twierdzi że bardzo 'ściemnia' to salon:rolleyes: po pierwsze nie wiem czy mogę mu wierzyć:p a po drugie faktycznie nie pomyśleliśmy o takiej możliwości...taras i drzwi mamy od strony zachodniej, wiec w sumie słoneczko popołudniami i tak już nie mocne i nisko więc może coś w tym jest. Na stronie południowej mamy duże przeszklenie bo wykusz z dużymi oknami więc światło wpadnie...nie wiem:confused: A generalnie musielibyśmy podjąć decyzję szybko jeśli mamy zamawiać więźbę...myślę że w naszym przypadku to przejdzie bez zmiany projektu, bo generalnie nie zmieni się kąt dachu ani nic takiego, byłby po prostu wyrównany na całej długości. Mylę się?

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie sadze zeby to jakos za bradzo przyciemnialo salon zwlaszcza od zachodu. Jak slonko juz nisko to dach go nie zasloni. Nasz projekt bardzo przypomina Wasz o ile to ten ze zdjecia. A przez okna w wykuszu duzo swiatla wpadnie. Mnie kusi wizja obiadkow na tarasie, a nawet gdy pada mozna pooddychac swiezym powietrzem i nie zmoknac. I nie zaleje prania:)
Nie sadze zeby to jakos za bradzo przyciemnialo salon zwlaszcza od zachodu. Jak slonko juz nisko to dach go nie zasloni. Nasz projekt bardzo przypomina Wasz o ile to ten ze zdjecia. A przez okna w wykuszu duzo swiatla wpadnie. Mnie kusi wizja obiadkow na tarasie, a nawet gdy pada mozna pooddychac swiezym powietrzem i nie zmoknac. I nie zaleje prania:)

To właśnie były moje argumenty jak sobie ten daszek wymyśliłam (bo to chyba mój pomysł i architekta też bo on to zaproponował). Ale teraz trochę mam mętlik w głowie i w sumie nie wiem, bo jeszcze zaczęłam się zastanawiać nad ogólnym wyglądem bo mamy też garaż i jest jakby trochę cofnięty w stosunku do bryły, czyli dach nad nim też, potem trochę 'normalnego' dachu domu, potem znowu dach przedłużony...nie wiem czy nie za dużo tego (wiem że w porę się zastanawiam ale to chyba przez to czekanie na PNB bo wcześniej ciągle coś zmienialiśmy, załatwialiśmy a tu nagle trzeba tylko czekać:p) a w końcu założenie było żeby domek był maksymalnie prosty, skromny... A Wy budujecie wg. jakiegoś gotowego projektu czy indywidualny? Może się pochwalisz:) I oczywiście w awatarku jest nasz przyszły domek, wg. projektu indywidualnego (ze względu na maksymalne dostosowanie do działki i potrzeb, bo bryła bardzo prosta, tradycyjna jak widać)

Myśmy dokonywali przedłużenia połaci dachowej i było to potraktowane jako zmiana w projekcie ale było to robione w czasie adaptacji i dopiero żeśmy składali pozwolnie na budowę jak już dokonaliśmy wszystkich zmian. Projekt kupowaliśmy dwa lata przed budową, więc mieliśmy dużo czasu do namysłu jakich zmian dokonać :) A i tak dopiero jak się zamieszka to się widzi co by można jeszcze zmienić, zbudować inaczej...

My mamy projekt indywidualny. Na poczatku chcielismy Gracjana, ale w nim nie ma piwnicy i jeszcze pare rzeczy bylo by do zmiany. Koszty projektu + zmiany = za duze koszty i za duzo roboty. Mamy, ze tak powiem znajomego projektanta, ktory narysowal nam projekt wedle naszych oczekiwan. Nasz projekt to taki gracjan po liftingu:)

I chyba jednak zrobie pralnie na parterze a garderobe na gorze i z lazienki na gorze zsyp do pralni. Za pomysl zsypu dziekuje pewnej pani bociankowej, ktorej imienia nie pamietam:)

Chetnie bym sie pochwalila ale projekt mam w pl a na laptopie tylko swoje bazgroly, ktore zrobilam w paint-cie. Ale moge Ci na priv opisac co nieco. Widze, ze budujesz gracjana - heh dobry wybor:)

Witam wszystkich. Pierwszy raz zaglądam na to forum. Podobnie jak Wy zaczynam w tym roku budowę wymarzonego domku. Również myślałam o "gracjanie" i wielu innych projektach, które można wkomponować w działkę z wjazdem od zachodu. Padło na projekt indywidualny. Dom około 150 m pow użytkowej+ garaż dwustanowiskowy w bryle. Projekt się robi, czyli zostanie tylko złożyć o PNB i czekać. Buduję w okolicach Białegostoku.

Podobnie jak ziuta62 będę mieć kuchnię kaflową, myślę jak ją w projekcie ująć.

Mam pytanie:

Czy jeżeli mam nad domem ściankę kolankową to czy nad garażem też muszę ją mieć? Nie bardzo chcę, bo pomieszczenie nad nim wychodzi wielkie a na jego wielkości mi nie zależy, gdyż to będzie po prosty stryszek.

Gogi25 zaglądnij tuta jhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?144551-KUCHNIA-KAFLOWA-.-Pomóżmy-sobie-znaleźć-inspiracje/page2&highlight=kuchnia+kaflowa

Jak wpiszesz w wyszukiwanie zaawansowane kuchnia kaflowa to tam jest kilka tematów. Zmień wyszukiwanie na tytuły.

czytałam wcześniej, że ktoś z Was kupił niedawno stal po 2500-2750/ tonę gdzie można tak tanio kupić stal

Pozdrawiam

My kupiliśmy po 2750 - na południu naszego pięknego kraju;) ale w niektórych skłądach już zdecydowanie droższa ...

My kupiliśmy po 2750 - na południu naszego pięknego kraju;) ale w niektórych skłądach już zdecydowanie droższa ...

Podałam cenę brutto...więc netto, jak dobrze liczę tak na szybko, to coś około 2235zł z transportem w cenie (ale bardziej na południu niż Rybnik, okolice Nowego Sącza;))