Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Moje pytanie odnosi się do komina wentylacyjnego. Zaczynamy budowę domu. Kotłownia będzie oddzielnie w innym budynku. Dom nie ma piwnic. W którym miejscu powinien zaczynać się w związku z tym kanał wentylacyjny? Przy posadzce ? Przy suficie?

dzięki za pomoc

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich.

Moje pytanie odnosi się do komina wentylacyjnego. Zaczynamy budowę domu. Kotłownia będzie oddzielnie w innym budynku. Dom nie ma piwnic. W którym miejscu powinien zaczynać się w związku z tym kanał wentylacyjny? Przy posadzce ? Przy suficie?

dzięki za pomoc

Jezeli dom ma być energoszczędny to powinien miec wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. W takim przypadku wszelkie kominy wentylacyjne są zbędne.

Jezeli zas ten komin musi być to czy bedzie zaczynał się od posadzki czy przy suficie uzaleznione jest od jego konstrukcji.

Proszę o radę, nie możemy się zdecydować w podstawowej kwestii. Chodzi o skosy na poddaszu, czy robić lane z betonu czy tak jak większość karton gips. Zdania są podzielone, czytałam na innym wątku że Arturo jesteś wielkim przeciwnikiem ale nasz majster zdecydowanie jest na lane skosy z betonu i sporo znajomych też tak robiło. Co o tym myślicie?

Kierownik dostał 1000 zł za nadzór nad całością.

Wiem, ze lane skosy wychodzą drożej i że trzeba zapłacić teraz przed zrobieniem dachu ale przecież płyty k-g, stelaże i inne dodatki też kosztują więc czy różnica jest taka naprawdę duża? Znam orientacyjny koszt skosów lanych, nie wiem co do płyt k-g powinnam jeszcze doliczyć? Każdy chwali swój wybór, kto zdecydował się na beton to jest tylko za lanymi skosami a kto płyty k-g nie chce słuchać o betonie nad głową. Chciałabym poznać argumenty za i przeciw jednej i drugiej opcji, takie obiektywne bez wyzywania się od frajerów, przeanalizować i podjąć decyzję.

O co chodzi z tą stratą miejsca, wysokości pomieszczenia zostaną zachowane, co się zmienia?

my zamierzamy zalewac skosy, poniewaz te z gipsu potrafia szybko pekac co zauwazylismy u wielu naszych znajomych, nawet potrafily pekac juz po 3 latach od ich zrobienia, wiec jestem zdania, ze lepiej na poczatku wydac troche wiecej kasy i miec spokoj, niz caly czas je wymieniac

kierownik budowy zamowiony za 800 zl, i podobno nie czepia sie zbytnio, ale to dopiero zobaczymy, narazie czekamy na PnB

My płacimy kierownikowi 2 raty po 1000 pln, przy czym do pierwszej trzeba dodać VAT- 230 pln, więc razem 2230, kieras przyjeżdża praktycznie na telefon i jak na razie nie ma z nim problemów w przypadku np. odstępstw od projektu, chociaż na początku współpracy na to się zanosiło, (dom szkieletowy a zmieniłem rozstaw i przekroje belek), pierwszy kierownik z którym miałem działać przez 3 dni nie odbierał telefonu, nawet w dniu wylewania ław fundamentowych, nie odpowiadał również na sms, na szczęście nie zdążył zrobić żadnych wpisów w dzienniku więc mu podziękowałem :yes:
tomanek4, my mamy podobnie z naszą kierbudką. Łącznie wyszło ok 2250zł (700, 700, 500, 200) i do pierwszej raty musieliśmy doliczyć vat. Kierbudka jest często u nas, 'nie czepia' się zmian które na bieżąco nanosimy (jedynie musieliśmy dopłacić gdy musiała policzyć zmianę stropu teriva na lany - dzięki temu mamy strop tak uzbrojony, że można spokojnie jeszcze ze 3 piętra dobudować). W zasadzie jest ok, idzie się dogadać chociaż moim zdaniem troszkę za dużo sobie liczy za swoje usługi, ale no cóż, jak już jest to niech będzie :)
t (jedynie musieliśmy dopłacić gdy musiała policzyć zmianę stropu teriva na lany - dzięki temu mamy strop tak uzbrojony, że można spokojnie jeszcze ze 3 piętra dobudować).

oo my tez zmienialiśmy z terivy na lany wiec mała dopłata dla konstruktora, pozatym jestesmy zadowolenia z kierownika

To dla budujących zacytuje naszego forumowego guru. Wydaje mi się, że to ważne, a na końcu i tak my za to będziemy płacić rachunki.

"OGÓLNE ZASADY:

Grzejemy wodę (CWU, przepływowo, zładowo czy jak kto lubi i umie).

Gdzieś tam "trzymamy ją" w jakimś mniejszym czy większym "baniaczku".

Baniaczek ogacamy tak jak umiemy i jak nam wyobraźnia pozwala...

A potem?

Wpędzamy tę ciepłą wodę w GOŁE rury przytulone do masywnej bryły domu!

Albo...

W rury leżące POD styropianem (czy innym ociepleniem) podłogi na gruncie - tam gdzie jest WIECZNIE wilgoć i temperatura studzienna....

ZAPOMINAMY o tym, że powierzchnia tych rur (po zsumowaniu) jest podobna do powierzchni baniaczka, który ogaciliśmy starannie i CONAJMNIEJ 20cm ociepleniem!!!!

Wszystkie rury CWU i cyrkulcji powinny być maksymalnie ogacone!

Choćby "pianką z puszki".

W ścianach, gdzie są prowadzone - prujemy miejsce jak pod kanalizę!

Układamy tam CENTRALNIE rurki CWU i cyrkulacji i pianujemy "do równości".

WIEM...

Tak się, Panie, nie robi!....

CZEMU?

Jest jakiś zakaz?

Są sankcje?

JAKIE?

To - nie wolno już tego zrobić DOBRZE?!!!

Wtedy straty są tak małe , ze można sobie tę pompkę cyrkulacyjną na jakie 10W zapuścić i zapomnieć....

Adam M."

Odnośnie stropu..

My będziemy robić lany, ponieważ u naszych znajomych lekki (z płyt) sie nie sprawdził

znajomi może i chwalą ,ale jak ja widzę te okropne pęknięcia to mnie przeraża

U kolegi natomiast zakociło się jakieś gadziaństwo w wełnie tak że w nocy spać nie można,

U innego natomiast źle zrobili dach i gdzieś dostawała się woda i po jakimś czasie plamy na płytach

I jak człowiek się tak napatrzy to dochodzi do wniosku że trzeba zrobić to tak żeby było dobrze i żeby nie trzeba było kiedyś sobie pluć w brodę:bash: ( bo przecież po przeliczeniu chodzi o parę groszy)