Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

u nas prace pomalutku do przodu

zaczęli właśnie prace przy dachu, trochę czasu zeszło przy rzeźbieniu płatwi i krokwi.

pierwsza para stoi, jutro reszta,

więc tylko fotki i nyny bo rano trzeba wstać:D

[ATTACH=CONFIG]124539[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]124540[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]124538[/ATTACH]

U mnie też mają robić rzeźbione krokwie i płatwie tylko zastanawiam sie jak do tego przymocować rynny żeby to dobrze wyglądało. Będe miał rynny PCV i haki metalowe nakrokwiowe. Co do okuć niewim czy nie zrobiłem błędu bo wybrałem okucia blaszane (wiatrownice) zamiast dachówek skrajnych. Skusiła mnie cena. A jak wy to robicie?

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a u nas ... Dom rododendronek 295.jpg

krokwie prawie wszystkie stoją ( zostały tylko te z jaskółki i jedna z kraju,

one muszą poczekać aż zamurują skosy i wymurują kominy )

co do pytań odnośnie rynien itp. niestety nie wiem, ale na bieżąco, myślę że w niedługim czasie jakieś informacje dostarczę

ale mówisz o takim nożu termicznym czy rzeczywiście drucie, bo widzę oba i mam wątpliwość czy to z drutem przetnie mi np płytę w połowie, czy ma taki zasięg, z kolei nóż tnie tylko do 180 mm.
Gość Arturo72
ale mówisz o takim nożu termicznym czy rzeczywiście drucie, bo widzę oba i mam wątpliwość czy to z drutem przetnie mi np płytę w połowie, czy ma taki zasięg, z kolei nóż tnie tylko do 180 mm.

Myślałem o czymś takim:

http://allegro.pl/wycinarka-do-styropianu-pianki-styroduru-i2474480445.html

Takie coś spokojnie ugryzie duży panel.

Jeszcze parę miechów wstecz ten sam gość miał taką maszynkę po 160zł,chyba inflacja i kryzys zrobiły swoje ;)

u nas tak samo - cięliśmy zwykłą piłą do drewna.

nie było żadnego problemu, szło jak po maśle.

a u nas ocieplone fundamenty. można więc powiedzieć, że skończone.

Myślałem o czymś takim:

http://allegro.pl/wycinarka-do-styropianu-pianki-styroduru-i2474480445.html

Takie coś spokojnie ugryzie duży panel.

Jeszcze parę miechów wstecz ten sam gość miał taką maszynkę po 160zł,chyba inflacja i kryzys zrobiły swoje ;)

Ja natomiast kupiłem sobie drut oporowy i ..... bardzo dobrze przecinało się (dosyć twardy) styropian piłką do drewna z drobnym zębem. Drutem fajnie wycina się jakieś skomplikowane wzory, ale po krótkiej zabawie stwierdziłem, że cięcie drutem jest powolne -może coś źle robiłem?!?

Pozdrawiam

Witam wszystkich forumowiczów nie wiem czy dobrze trafiłem ale mam pytanie czy ktoś się orientuje czy za 250000 mogę wybudować ten projekt http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-nerinach/m4f3e713b94824 działkę już mam projekt kupiłem warunki zabudowy dostałem tylko pozwolenie na budowę muszę dostać ale potrzebowałbym tu porady fachowców na forum z jakimi kosztami muszę się liczyć dziękuje z góry za odpowiedz pozdrawiam.
Cześć Kristof_30 :) Co do kosztów, masz na forum 2 wątki nt kosztów budowy - dom do 200 i 300 tysięcy :) Ale myślę, że spokojnie się zmieścisz w 250, jak planujesz - dom jest prosty, bez udziwnień raczej, a kosztorys na stronie też by to potwierdzał. Dużo oczywiście zależy od wykończenia, ale sam ssz to nie powinny być jakieś chore pieniądze ;)
Witam wszystkich forumowiczów nie wiem czy dobrze trafiłem ale mam pytanie czy ktoś się orientuje czy za 250000 mogę wybudować ten projekt http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-nerinach/m4f3e713b94824 działkę już mam projekt kupiłem warunki zabudowy dostałem tylko pozwolenie na budowę muszę dostać ale potrzebowałbym tu porady fachowców na forum z jakimi kosztami muszę się liczyć dziękuje z góry za odpowiedz pozdrawiam.

Powinieneś się zmieścić :) my mamy domek 136 m2 cały podpiwniczony i na dziś czyli na SSZ wydaliśmy ok 144 tys. drugie tyle do środka i mam nadzieję, że starczy :) wasz dom jest mniejszy więc sądzę, że jeżeli nie będziecie szaleć z wykończeniówką to spokojnie dacie radę - życzę powodzenia i pozdrawiam :)

U nas już SSZ okna i drzwi zostały wstawione - budynek zaczyna przypominać PRAWDZIWY DOM :) już mi się marzy gorąca kawa w ciepłym fotelu przed telewizorkiem .... hmmm. rozmarzyłam się :)

Zdjecie 144.jpg

Zdjecie 143.jpg

U nas już SSZ okna i drzwi zostały wstawione - budynek zaczyna przypominać PRAWDZIWY DOM :) już mi się marzy gorąca kawa w ciepłym fotelu przed telewizorkiem .... hmmm. rozmarzyłam się :)

gratulacje!

jak widać na załączonych zdjęciach do spełnienia marzeń już całkiem niedaleko:yes:

Witam Wszystkich!!!

W czerwcu ruszyliśmy z naszą budową, jesteśmy na etapie lania przepony ( wylewka wierzchnia ) i stoimy przed dużym dylematem z czego wybudować dom.

Dużo czytaliśmy na temat materiałów budowlanych i głowa na urosła... Wszystkie materiały są dobre. Czy ceramika czy Ytong (beton komórkowy), keramzty.

Proszę was bardzo o opinie i radę.

Jeśli ceramika to jaka, poroterm zwykły czy szlifowany a może Ytong?

Podzielcie się swoimi doświadczeniami.

Budujemy w okolicach Lubina, woj dolnośląskie

Projekt Archon, Rododendrony 6 G (1 garaż).

Pozdrawiam Wszystkich :D

malgosiaczka... wkladasz kij w mrowisko... :)

jest gdzies specjalny watek poswiecony temu aby sobie wzajemnie udowadniac o wyzszosci swiat bozego narodznia nad wielka noca i wyzszasi ceramiki nad BK i silikatami...

moja konkluzja, a i przy okazji cenna rada jaka dostalismy na poczatku jest taka aby dla sciany 2W (a to chyba najpopularniejsze) rozwiazanie wybrac ten material ktory mozemy miec najtaniej za m2 sciany (wliczajac w to rowniez zaprawe i robocizne) a zaoszczedzona kwote pozniej przeznaczyc na lepsze ocoeplenie :)

i kierujac sie tym wlasnie zalozenim wybralismy BK szary w najtanszej wersji (czyli bez PW i bez uchwytu), laczymy go na cienkiej spoinie. jestesmy zadowoleni, zarowno z ceny, z latwosci budowania (buduje sam wiec to bardzo istotny czynnik), oraz z tego jak sciany wychodza (bo coz wiecej mozna na obecnym etapie oceniac:))

pewnie podobnie zadowolony bylbym z silikatow... na ceramike jakos chyba najtrudniej bylo by sie mi zdecydowac... :)

Edytowane przez Tomasz Antkowiak
Małgosiaczka my kierowaliśmy się tą samą zasadą co Tomasz Antkowiak napisał i padło na ceramikę (porotherm 25), mimo że na początku roku jeszcze chciałem stawiać z BK (bo był tani, około 6 zł ) ale w momencie zakupu porotherm dostaliśmy za 4,1 a BK nie mogłem znaleźć taniej niż 7,8, różnica na 1m2 około 8 zł. na całym budynku to prawie 1500 zł.