Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to mały przekrój widzę jest mnie dekarze polecili rabena i na niej mam wycenę. Ale po waszych postach widzę ze będę musiał pojeździć i pooglądać na składach te dachoweczki. A jaka cenę z metra za robotę wam zaśpiewali.

Witam wszystkich :)

Budowę zaczęliśmy w ostatnich dniach kwietnia, na chwilę obecną mamy prawie gotowe mury parteru.

Budujemy w Rudzie Śląskiej.

Co do dachówki - nam się podoba Brassa betonowa celtycka, grafitowa :)

A cenę mamy ustaloną z budowlańcami za cały stan surowy z dachem :)

Jakie okna montowac - prosze o rady?

Czy jesli na koniec wrzesnia bede mial SSO - to wstawiac okna i jechac z koksem czy niech to przezmimuje w takim stanie?:rolleyes:

Wstawiac okna i jechac z koksem. Przestuj niczym nie jest uzasadniony, to strata pieniedzy. Zima, to idealna pora na wykonczeniowkę. Okna masz caly watek;-) z Trojmiasta to M&S bym brała, albo Hekaplast, to imo
Gosia a kiedy włączyłaś ogrzewanie? grzałas przez całą zimę, czy już pod koniec przy wygrzewaniu podłogi, tynków?
Grzałam od jesien, miałam opcje suszenie wylewek czy jakos tak i ogrzewanie było non stop. PLus jak było ciepło, miałam okna pootwierane. Przez 6 lat nie popekały mi tynki, ani nic sie nie działo w domu, tak ze nie mam najmniejszych watpliwosci ze powtórzę patent
to mały przekrój widzę jest mnie dekarze polecili rabena i na niej mam wycenę. Ale po waszych postach widzę ze będę musiał pojeździć i pooglądać na składach te dachoweczki. A jaka cenę z metra za robotę wam zaśpiewali.

za 320 m2 dachu miałem wyceny po 17 000zł

ale wcześniej upatrzony i polecany zgarnął 14 000zł

aha, i polecam objechać wszystkie okoliczne składy budowlane z projektem dachu w celu wyceny

ceny mogą się znacznie różnić, oczywiście w przeliczeniu na 1 szt dachówki,gąsiora itp

aha, i polecam objechać wszystkie okoliczne składy budowlane z projektem dachu w celu wyceny

ceny mogą się znacznie różnić, oczywiście w przeliczeniu na 1 szt dachówki,gąsiora itp

Tylko trzeba się przygotować do takich wycen, bo każdy poleci inną wykończeniówkę: ołów, aluminium i inne czarodziejskie rzeczy, najlepiej skonsultować z wykonawcą (szkoda, że ja tego nie zrobiłem!!!)

Dodatkowo wybierałem z dwóch dachówek Allegra i Balance, a w końcu zamówiona Sirius :)

Magia handlu ;)

U mnie, w łódzkim, położenie dachówki 40zł/m2, co mnie uczyniło w sumie 10 tys.pln. Ekipa z polecenia, także poleciłam ich dalej. Dach prosty, dwuspadowy, bez lukarn, itp, niewiele obróbek.

U nas lada dzień wstawiają okna Petecki więc będzie SSZ, w sierpniu ocieplenie z zewnątrz i prąd, we wrześniu tynki wewnętrzne i chyba koniec na ten rok

za dach miałam przedział 10-20 tysięcy,

Edytowane przez Atlanta
Pozwolenie jest ważne dwa lata ( w tym czasie musisz rozpocząć budowę). Powodzenia:)

Do 2008 roku pozwolenie na budowę było ważne dwa lata. Teraz z tego co wiem ważne jest trzy lata

A tutaj jest tekst jednolity

http://prawo-budowlane.org/

Rozdział 4 Art. 37

A mowa o zmianie jest tu: (Dz.U. nr 145, poz. 914)

Byłam zmuszona zgłębić ten temat :p bo przed upływem tego terminu trzeba zgłosić rozpoczęcie robót budowlanych, żeby pozwolenie na budowę nie straciło ważności.