Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

panda, nie poddawaj się, zrób jak gosia@ radzi - idź do doradcy kredytowego, a jak i on nie znajdzie Wam lepszych warunków (a wątpię, bo pewnie coś wykombinuje), to może pożycz od kogoś z rodziny te pieniądze na wkład własny - tylko po to, żeby poleżały sobie na koncie i poudawały, że są Wasze ;)

A z podłogówką oczywiście bzdura, ale tak jak piszesz - każdy robi jak uważa :)

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Alina&Mariusz absolutnie nie powtarzam zabobonów bo zabobony to grzech a ja raczej nie zgrzeszyłam pisząc o tych "sypialniach"

poza tym forum to miejsce dla wypowiedzi wszystkich możliwych opinii, a Ty i tak zrób sobie jak chcesz

Masz rację że forum jest po to ale tutaj Alina @Mariusz mają całkowitą rację. Na zdrowy rozsądek pomyśl - więcej kurzu będzie się unosić z podłogi która ma 22-24 stopnie czy z kaloryfera który ma 50 stopni. A z kredytem zrób tak jak radzi bury_kocór

Nie wiem ja tam zrobiłabym sobie ogrzewanie podłogowe za całości domu

tata uważa inaczej, zapewne ma dużo większe doświadczenie pracując w tym fachu ze 30 dobrych lat

Sama jeszcze nie wiem jak to rozwiążemy, no a kredyt- będziemy szukać dalej.

Zastanawia mnie tylko fakt czy podłogówka bardziej przyciąga kurz. Bo wszędobylskie cholerstwo doprowadza mnie do szału.

Z całym szacunkiem do Twojego Taty - ale on to robi czy użytkuje od 30 lat? Tu się wypowiadają użykownicy raczej, więc może nie warto rezygnować z dobrych pomysłów? A podłogówka na całości to dobry pomysł.

Co do kurzu, ja zauważyłam inną zależność - nie kaloryfery kontra podłogówka, tylko gołe podłogi kontra dywany. Na gołej podłodze szybciej się robią "koty" - ale też posprzątać o wiele łatwiej. W dywany kurz się wbija i go tak nie widać, ale czy to lepiej?

Grzejniki panelowe to dopiero jest kurzowznieczacz . Pięknie można to zaobserwować-sezon bez parapetów i cały sufit czarny.

A czy kurz spadnie mi na głowę z sufitu czy wskoczy na łóżko z podłogi-co za różnica.....

Edytowane przez marynata
dusiaka wow elewacja super, coś podobnego będę chciała mieć u siebie na domku też parterowym jaki macie kolor dachu i okien ??

Dach jest koloru stara czerń angobowana -niby czarny, ale nie zupełnie bo nie błyszczy się tak w słońcu (nie glazura) i raczej podpada pod ciemny grafit. Okna pcv kolor winchester. Pod kolor okien udało mi się dobrze dobrać tez podbitkę- Bryza,kolor złoty orzech.

dusiaka, fajna elewacja. Mi też coś podobnego chodzi po głowie, ale nie wiem czy będzie pasować do naszej Pchełki. Na pewno na dachu będzie blachodachówka w kolorze antracyt (chyba że spontanicznie znowu coś zamienimy :D).

a i się pochwalę. Dziś po raz pierwszy kocioł został uruchomiony i wszystko działa jak należy! Bardzo szybko zrobiło się cieplutko i długo nie trzeba było dokładać. Najprawdopodobniej wystarczy raz dziennie wrzucić węgla i wystarczy w zupełności.

Jej, no super uczucie

Danonki -nie będę namawiać na szarości na elewacji (choć drugi raz wybrałabym podobnie) bo to raczej jeszcze rzadko spotykane kolory i trzeba po prostu być do nich przekonanym.

Zazdroszczę Wam tego ciepełka w domku - my się podłączamy (znaczy gaz i piec do gazu) w przyszłym tygodniu. Teraz grzejemy elektrycznym grzejnikiem bo w środku zimno jak cho... ra.

Witajcie kochani, niestety mój zapał do realizacji marzeń zupełnie opadł gdyż byliśmy w banku i żąda od nas 30-40 tys wkładu własnego- środki na koncie i dopiero udzieli nam kredytu 240 tyś. Domek ma 138 m2 użytkowych (dwulokalowy projekt indywid.) zalezało nam by otrzymać kredyt w Programie Rodzina Na Swoim ale chyba nie ma na nic szans:(

panda - Nie poddawajcie się, nie jeden Bank jest w tym kraju. I nie zwlekajcie bo Rodzina na Swoim jest tylko do końca tego roku. Jeśli się nie da wziąć kredytu w tym programie weźcie normalny, hipoteczny - bez wkładu własnego. Niestety wtedy płaci się jednorazową prowizję za brak wkładu własnego (albo w przyp.niskiego wkładu).

Co do kurzu, ja zauważyłam inną zależność - nie kaloryfery kontra podłogówka, tylko gołe podłogi kontra dywany. Na gołej podłodze szybciej się robią "koty" - ale też posprzątać o wiele łatwiej. W dywany kurz się wbija i go tak nie widać, ale czy to lepiej?

Ja mam takie koty od kurzu, ale i od włosów psa- nie wyobrażam sobie teraz dywanów i tej sierści w każdym z nich. Podłogi musza być "gołe" dla mojej wygody. Wyjątkiem będą pokoje dzieci-tam jakiś mały dywanik ujdzie.

miałam podłogówkę pod panelami i płytkami w poprzednim mieszkaniu, i tam gdzie były panele, różnica temperatury była naprawdę odczuwalna. Płytki - bez zarzutu. Ale z tego co czytam, są osoby, które tak mają i są zadowolone.

Aha, czyli coś w tym jest, że jednak drewno na podłogówkę się nie sprawdza. Dzięki za opinie :) pomyślę nad tym :yes:

Muszę porozmawiać z naszym fachowcem od ogrzewania, koleś na prawdę zna się na rzeczy i myślę, że coś sensownego nam podpowie :)

Aha, czyli coś w tym jest, że jednak drewno na podłogówkę się nie sprawdza. Dzięki za opinie :) pomyślę nad tym :yes:

Muszę porozmawiać z naszym fachowcem od ogrzewania, koleś na prawdę zna się na rzeczy i myślę, że coś sensownego nam podpowie :)

Ciekawe. Ostatnio rozmawiałem z facetem który zakłada podłogówki i stwierdził, że zrobił błąd nie kładąc paneli na podłogówkę we własnym domu.

Witam, jak możesz to napisz jaki region kraju i czy elektryka standardowa czy z jakimiś bajerami, odbiory w cenie? Pozdrawiam

nie wiem czy jeszcze aktualne pytanie, ale z grzeczności odpowiem :) od razu przepraszam za zwłokę, ale jestem przecież kobietą pracującą i w dodatku budującą (niestety sama :()

buduję w świętokrzyskim, elektryka raczej standardowa, dużo punktów bo lubię światło, trochę ledów będzie - a jak! uprzyjemnię sobie chociaż kąpiel w wannie :), przy schodach też i tyle. odbiór w cenie (już jest wpisany:))), wyprowadzone anteny w każdym pokoju, instalacja pod alarm

Danonki - spokojnie - nie wyprzedzę was :) planowana przeprowadzka może w wakacje - chociaż miało być inaczej :( kończymy ocieplać poddasze, stryszek już gotowy - jest piękny, karton gipsy też wyszły super. powoli przez zimę będziemy robić podłogi, malowanie i łazienki, potem schody i drzwi ale jeszcze nie wiem za co...

mimo wszystko się nie poddaje i codziennie po pracy coś tam robię na budowie :)

Edytowane przez pukul
zjadło mi końcówkę :)
Ciekawe. Ostatnio rozmawiałem z facetem który zakłada podłogówki i stwierdził, że zrobił błąd nie kładąc paneli na podłogówkę we własnym domu.

No widzisz, jedni mówią stanowcze NIE drudzy TAK ;) a ja jestem świeża w temacie :) doświadczenia też nie mam i nie wiem co na ten temat myśleć? Zapewne wiele zależy od indywidualnych upodobań inwestorów :)

Dlatego muszę pogadać z kolesiem, który będzie u nas robił ogrzewanie żeby wytłumaczył mi o co w tym wszystkim chodzi?? :rolleyes:

nie wiem czy jeszcze aktualne pytanie, ale z grzeczności odpowiem :) od razu przepraszam za zwłokę, ale jestem przecież kobietą pracującą i w dodatku budującą (niestety sama :()

buduję w świętokrzyskim, elektryka raczej standardowa, dużo punktów bo lubię światło, trochę ledów będzie - a jak! uprzyjemnię sobie chociaż kąpiel w wannie :), przy schodach też i tyle. odbiór w cenie (już jest wpisany:))), wyprowadzone anteny w każdym pokoju, instalacja pod alarm

Danonki - spokojnie - nie wyprzedzę was :) planowana przeprowadzka może w wakacje - chociaż miało być inaczej :( kończymy ocieplać poddasze, stryszek już gotowy - jest piękny, karton gipsy też wyszły super. powoli przez zimę będziemy robić podłogi, malowanie i łazienki, potem schody i drzwi ale jeszcze nie wiem za co...

mimo wszystko się nie poddaje i codziennie po pracy coś tam robię na budowie :)

Aktualne, dzięki za informacje :)

Gość Arturo72
No widzisz, jedni mówią stanowcze NIE drudzy TAK ;) a ja jestem świeża w temacie :) doświadczenia też nie mam i nie wiem co na ten temat myśleć? Zapewne wiele zależy od indywidualnych upodobań inwestorów :)

Dlatego muszę pogadać z kolesiem, który będzie u nas robił ogrzewanie żeby wytłumaczył mi o co w tym wszystkim chodzi?? :rolleyes:

Tylko pogadaj z kumatym kolesiem a nie z instalatorem,który układa całą podłogówkę co 15cm "bo tak się robi" ;)

Podlogówkę układa się w rozstawie wyliczonym dla każdego pomieszczenia indywidualnie,każde pomieszczenie ma inną stratę energii ciepła i mogą być różne okładziny na podłodze,którą to stratę grzejnik podlogowy musi nadrobić.

Panele mają gorszy współczynnik przenikania ciepla niż kafle i siłą rzeczy podłogówka musi być mocniejszym grzejnikiem w identycznym pokoju przy ułożonych panelach niż gdyby leżaly tam kafle,by uzyskać moc podłogówki adekwatną do wyliczonych strat ciepła.

Stosunek zwiększania mocy w przypadku stosowania paneli czy drewna w porównaniu do betonu,kafli itp.znajduje się w poradnikach.

Zwiększanie mocy podłogówki wykonuje się przez zmniejszanie rostawu rurek przy stałym zasilaniu,gdyż w domu mamy i kafle i panele czy drewno.

Głowę daję,że "instalatorzy" nic nie wyliczają w przypadku podłogówki i dlatego utarte stwierdzenie,że panele się nie nadają ponieważ nie grzeją a w całym domu jest jeden rozstaw rur bo "Panie,będzie dobrze" ;)

U mnie rozstaw rur w podłogówce wyszedł od 10 do 25cm :)

O podnoszeniu kurzu to nie warto chyba odpowiadać ale powtórzę,za plusfoto,podłoga przy podłogówce ma temp.24st.C a grzejnik ok.50-60st.C,które urządzenie bardziej "zakurzy" i wymiele więcej powietrza pozostawiam wyobraźni :)

Edytowane przez Arturo72
No właśnie - ja miałam zrobione w równym rozstawie i dlatego czuło się mocno różnicę temperatur w zależności od tego, co na podłodze :) Teraz jestem mądrzejsza o to, co wyczytałam na fm, ale nadal nie chcę paneli - raz, że jakoś nie polubiłam samych w sobie, a dwa, że w końcu chodzi też o argument ekonomiczny - gęściej położone rurki pod mniej wydajną podłogą może dadzą taką samą temperaturę, ale pociągną więcej za ogrzanie tej powierzchni.

Witam,

Mam do Was pytanie, czy robiliście u siebie izolację poziomą w garażu? Garaż jest złączony z domem, i zastanawiam się czy trzeba rozkładać folię przed wylaniem chudziaka żeby nie było wilgoci? Na podłogę nie przewiduję styropianu, jedynie w przyszłości płytkami wyłożę. Z góry dzięki za podpowiedzi:)

ja kombinuje tak, że nie daję izolacji. Chciałbym w środku garażu wyłożyć kostka brukowa. Czyli standardowa podbudowa pod kostkę.

Chyba w ogóle nie będziemy dawać folii jak tak, sam chudziak a kiedyś płytki, kostka to ciekawe rozwiązanie, ale trochę strach, że będzie się zapadać, że będzie nierówno, że pomiędzy będzie rosła trawka, w naszym przypadku najlepiej chudziak i płytki. Ciekawy masz domek, oryginalny, któregoś dnia trochę przyglądałam się mu:rolleyes:

Jeśli chodzi o zapadanie i trawke to sądzę ze to mało mozliwe, Pod warunkiem, że wszystko będzie zrobione prawidłowo. Jeden kolega z forum właśnie coś takiego zrobił. I tak podchwyciłem pomysł. Ale jak wiadomo, dopóki nie dojdę do tego etapu to jeszcze wiele sie może zmienić.

Ogólnie u mnie będzie garaż niepodgrzewany i właśnie chodzi o to żeby grunt go podgrzał. Ale w znaczeniu aby było na małym +.