qana 23.11.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Co sądzicie o centralnym odkurzaczu warto zamontować czy szkoda pieniędzy a jak wogóle ze strony technicznej A propos instalacji odkurzacza centralnego. Koszt jej wykonania (nie licząc samego odkurzacza) w firmie, w której chcemy go zamówić to 200 zł za punkt materiał z robocizną. Może to pomoże podjąć decyzję niezdecydowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 23.11.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Mocno zaniżają cenę? U mnie dosyć mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.11.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 bo wycene trzeba wiedziec jak robic wystarczy Panu od wyceny podac ze bedzie kilka bajerow w domu i wycena domu idzie do gory , a czy pozniej to zrobisz ... wcale nie musisz ... trzeba dokladnie wiedziec co i jak w danym banku funkcjonujewtedy nawet jak zaniza to nie ma problemu u mnie wycena domu z działką wyszła prawie na 700 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceel 23.11.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 A propos instalacji odkurzacza centralnego. Koszt jej wykonania (nie licząc samego odkurzacza) w firmie, w której chcemy go zamówić to 200 zł za punkt materiał z robocizną. Może to pomoże podjąć decyzję niezdecydowanym ja montuję sam 3 gniazda 3 szufladki materiał kosztował mnie 415 zł do rozliczenia bo pewnie jeszcze coś zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 23.11.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 bo wycene trzeba wiedziec jak robic wystarczy Panu od wyceny podac ze bedzie kilka bajerow w domu i wycena domu idzie do gory , a czy pozniej to zrobisz ... wcale nie musisz ... trzeba dokladnie wiedziec co i jak w danym banku funkcjonuje wtedy nawet jak zaniza to nie ma problemu u mnie wycena domu z działką wyszła prawie na 700 tys Chodziło o wycenę działki jako wkład własny Kosztorys zrobiony odpowiednio, ale nie na 700000 nie przy mojej pensji he he. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastudio1 23.11.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Nikt poza Tobą nie będzie wiedział lepiej,gdzie chcesz mieć gniazdko,gdzie włącznik,gdzie szafkę,gdzie lampę To Twój dom a nie kogoś kto się zna na tym Ja bazowałem na instalacjach z gotowego projektu ale nie wiele pozostało z oryginału I w tym cały problem bo ja do końca to sama niewiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastudio1 23.11.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Zapytam nieśmiało dlaczego nie robicie puszek ... tylko spokojnie bo ja się nie znam wytłumaczcie mi proszę ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 23.11.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Zapytam nieśmiało dlaczego nie robicie puszek ... tylko spokojnie bo ja się nie znam wytłumaczcie mi proszę ha ha Ja tez sie podpisuje pod tym pytaniem, tym bardziej, ze prad bede robic na wiosne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.11.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Ja tez sie podpisuje pod tym pytaniem, tym bardziej, ze prad bede robic na wiosne... Ja to rozumuję tak,że "puszkami" są gniazdka gdzie mostkuje się pozostałe odejścia. Ja tak mam zrobione i nie mam puszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 24.11.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 puszka służy do połaczenia kabli.zeby nie wygladała brzydko trzeba ja zatynkowac.na puszce znajduje sie cienka warstwa tynku nie zwiazana z pokrywką puszki, wiec z czasem tynk może z niej odleciec. jeżeli jest wkuta w ściane zbyt płytko, bedzie wystawać. jak się coś popsuje, trzeba bedzie sie do niej dostac.aby powyższego uniknąć, należy zamontować głebokie "puszki" do gniazdek i włączników, gdzie poza mechanizmem gniazdka/włącznika zmieści się także połączenie kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.11.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Nie robię puszek połączeniowych lub bardzo mało gdyż od prawie każdego gniazdka przewód idzie bezpośrednio do rozdzielni. Taka jest idea IB. Plusy sa takie , że każdym gniazdkiem tak zrobionym w chałupie mogę sterować, oraz każde ma własny oddzielny bezpiecznik.Minusem jest ilość przewodu jaka musi być dodana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaka 24.11.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Witam:) Dawno mnie bie było (jak zwykle zresztą) ale czytam regularnie;) Oczywiście budowy nie porzuciliśmy i po dłuuuugim czasie oczekiwania w środę wreszcie osiągneliśmy dopięty na ostatni guziczek SSO:D Domek z daszkiem podoba się nam okrutnie:D No ale teraz staneliśmy przed dużym dylematem: czy próbować osiągnąć SSZ w tym roku czy raczej czekać na wiosnę Drzwi głównych wejsciowych, takich docelowych napewno nie chcemy narazie - będzie jakaś prowizorka, bramy garażowej chyba też nie wstawimy bo podobno lepiej częściowo otynkować tam gdzie ten automat więc to do wiosny też raczej odpuszczamy... no ale co z oknami? Nie zapóźno na wstawianie? Zakładając że nawet podpiszemy umowę w tym tyg, czas oczekiwania ok. 3 tyg czyli będzie już dobra druga połowa grudnia...Czy ktoś z Was ma jeszcze zamiar w tym roku wstawić okna? Drugim dylematem oczywiście jest JAKIE okna:D pewnie jak u każdego...oczywiście już jesteśmy wstępnie zorientowani, wycenieni (co przyprawia a mały zawrót głowy albo i troche większy;) ) i wstępna decyzja padła na OknoPlus - czy któryś z Bocianków może ma? Albo może coś podpowiedzieć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 24.11.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Miałam podobny problem, ale odpuściłam, od przyszłego tygodnia temperatury mają spaść, a okien nie montuje się poniżej zera (dla desperatów -5), u mnie też gotowe będą na połowę grudnia. Tą przerwę 2-3 miesiące wykorzystam na obmyślenie wykończeniówki, pokupuję co nieco - żeby potem nie tracić już czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 24.11.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Coraz więcej osób myśli o wykańczanie domów. Co myślicie o odpływach liniowych bądź kratkach zamiast brodzików. Co myślicie o bateriach podtynkowych? Te rozwiązania kosztują sporo niestety. W ogóle armatura łazienkowa jest strasznie droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 24.11.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Witam:) Dawno mnie bie było (jak zwykle zresztą) ale czytam regularnie;) Oczywiście budowy nie porzuciliśmy i po dłuuuugim czasie oczekiwania w środę wreszcie osiągneliśmy dopięty na ostatni guziczek SSO:D Domek z daszkiem podoba się nam okrutnie:D No ale teraz staneliśmy przed dużym dylematem: czy próbować osiągnąć SSZ w tym roku czy raczej czekać na wiosnę Drzwi głównych wejsciowych, takich docelowych napewno nie chcemy narazie - będzie jakaś prowizorka, bramy garażowej chyba też nie wstawimy bo podobno lepiej częściowo otynkować tam gdzie ten automat więc to do wiosny też raczej odpuszczamy... no ale co z oknami? Nie zapóźno na wstawianie? Zakładając że nawet podpiszemy umowę w tym tyg, czas oczekiwania ok. 3 tyg czyli będzie już dobra druga połowa grudnia...Czy ktoś z Was ma jeszcze zamiar w tym roku wstawić okna? Drugim dylematem oczywiście jest JAKIE okna:D pewnie jak u każdego...oczywiście już jesteśmy wstępnie zorientowani, wycenieni (co przyprawia a mały zawrót głowy albo i troche większy;) ) i wstępna decyzja padła na OknoPlus - czy któryś z Bocianków może ma? Albo może coś podpowiedzieć? Pozdrawiam Ja wstawiałem okna 2 tygodnie temu. Wstawiłem okna vetrex alphaline na profilu Veka więc takie polecam. Pianki zimowe działają do minus 5 stopni. U mnie czas oczekiwania był około trzech tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 24.11.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Ja wstawiałem okna 2 tygodnie temu. Wstawiłem okna vetrex alphaline na profilu Veka więc takie polecam. Pianki zimowe działają do minus 5 stopni. U mnie czas oczekiwania był około trzech tygodni. Są też pianki, które można używać od minus 10 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 24.11.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) Masz racje ja pokrecilem, zimowe stosuje sie od -10 stopni a letnie od +5 stopni. Moje okna byly wstawiane przy temperaturzw +4 , uzyto juz pianki zimowej bo pilnowalem tego, nawet mialem atesty wydrukowane Edytowane 24 Listopada 2012 przez rafus12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 24.11.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Coraz więcej osób myśli o wykańczanie domów. Co myślicie o odpływach liniowych bądź kratkach zamiast brodzików. Co myślicie o bateriach podtynkowych? Te rozwiązania kosztują sporo niestety. W ogóle armatura łazienkowa jest strasznie droga. My taki prysznic będziemy robić w mniejszej łazience z odpływem liniowym miedzy trzema ścianami więc zamiast kabiny będziemy inwestować tylko w drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 24.11.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 a my tradycyjnie znowu nie mamy drogich rozwiązań u nas kabina z wysokim brodzikiem - a to dlatego, że służy moim małym dzieciakom za wannę ale faktycznie, takie odpływy bez brodzika + bateria podtynkowa wygląda super, na pewno jest elegancko i nowocześnie wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 24.11.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 głęboki brodzik mam teraz w mieszkaniu też ze względu na dzieci - służył jako wanna dla maluchów:yes: teraz są już duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts