Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestesmy przed tynkami i na ta chwile wszedl hydraulik, zeby "zainstalowac" wszystkie rury idace w scianach, aby potem nie kuc w nowo polozonych tynkach :). Potem tynki, podlogowka i wylewka. Pozniej sufit podwieszany (strop drewniany) i tu mam pytanie: ile najlepiej poczekac z montazem sufitu? (ile schnie taka wylewka i tynki maszynowo kladzione).
  • Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cronin, dzięki! Wynika z tego, że musimy poczekać na okna, potem tynki, potem wylewki. Ale czy wylewki można "zapaskudzić"? Tak bym chciała, żeby się działo coś konkretnego! :bash:

ewa, ale okna już macie?

Dziś zamówiliśmy okna;) mam nadzieję, że po małych poprawkach ścian wszystko się "pomieści" ;) Dachówkę zaczną kłaść od wtorku. Mam pytanko odnośnie ocieplania poddasza watą----- czy uważacie, że lepiej zrobić to po tynkach??(by wata nie "napiła" wilgoci???

A wiec ja moge nakreslic jak to u mnie jest - najblizszy harmonogram wlasnie ukladam- u nas najpierw byly okna PVC, potem instalacje - eletryczna, internet, TV, glosnikowa, alarmowa, piony kanalizacyjne i rozprowadzenie wody po podlogach i scianach, zamontowanie geberitow, dojscia go grzejnikow lazienkowych, rozprowadzenie spiro do rekuperacji.. Wlasnie w tej chwili robione sa tynki cementowo-wapienne z agregatu. Takie tynki schna max. 2 tygodnie. Po tynkach posadzkasz naniesie niwelatorem poziom posadzek, nastepnie hydraulik polozy folie, styropian i podlogowke. Nastepnie posadzkarz wyleje szlichte, po okolo tygodniu beda przygotowane plytki w kotlowni pod kociol gazowy. Nastepnie uruchomienie instalacji gazowej, jednoczesnie montaz docelowych drzwi wejsciowych i wtedy na zewnatrz elewacja bedzie robiona - styropian - ktory po 6 maja ma w fabryce Arbetu podrozec wiec kupuje teraz.:bash:

Z pytan: okna PVC mozna po tynkach ale robi sie wczesniej zeby zabezpieczyc dom.

Zeby nie paskudzic to zawsze tynki najpierw - dopiero potem posadzki, ale przed tynkami instalacje wod-kan maja byc zrobione. Co do C.O. - ja mam tylko podlogowke a to i tak przed posadzkami.

Panda, ocieplenie poddasza PO tynkach i posadzkach i to nie od razu. Wata zawilgocona traci parametry, ale to nie ona bedzie glownym problemem. Twoj najwiekszy wrog wilgoci to regipsy - one nasaczone woda po prostu oklapna.

Moja rada - poczekaj z miesiac, dwa po tynkach i posadzkasz zanim dotkniesz temat ociepania poddasza, w tym czasie pchnij temat elewacj zewnetrznej,

panda - to jesteście o wiele lepiej zorganizowani niż my. My niestety za późno zamówiliśmy okna i mamy teraz przestój. Z drugiej strony z czego to wszystko na raz zapłacić?? :eek:

ewa - tak myślałam... ;)

A powiedzcie, czy montowaliście od razu alarm, żeby okien nie wynieśli? Bo my zamierzamy tego samego dnia co okna. Jakie macie doświadczenia? I czy dużo płaciliście?

marta&robert, umow elektryka tego samego dnia co okna, powiedz mu ze chesz podlaczyc alarm, kontraktony pod wszystkie okna/drzwi. Elektryk powinien wczesniej doprowadzic prad do budynku kablem ziemnym. Razem z wstawieniem okien, drzwi i bram moze podlaczyc sam alarm, reszta elektryki moze byc robiona potem na spokojnie. Wiem co pisze bo u mnie to bylo dokladnie tak zrobione.

-rafus

Witajcie

u nas w połowie maja mają być okna a myślicie, że alarmy są "potrzebne" bo mogą okna "wynieść"????eh nie myśleliśmy o tym :( Nawet nie mamy jeszcze drzwi zamówione:( a będziemy od razu montować te już "ostateczne" by rozliczyć 1 transzę. Ofoliujemy je, żeby nikt nie poniszczył. Kurcze chyba muszę się pospieszyć z tymi drzwiami. Alarm fajna sprawa ale my nie mamy prądu;) wszystko ciągniemy na agregacie

mam do was jeszcze jedno pytanko chodzi o wentylacje w kuchni........ nasi murarze przesunęli komin wentylacyjny i wyszedł "na oknie, na poddaszu" w związku z tym do tych wentylacyjnych pustaków dołączyli rury pcv 100 zrobili "mały zakręt" i tę rurę wyprowadzą na dachu.... czy myślicie, że to "jest dobrze"??? bo murarze zapewniają, że jest ok ale ja mam obawy:(
Dziś zamówiliśmy okna;) mam nadzieję, że po małych poprawkach ścian wszystko się "pomieści" ;) Dachówkę zaczną kłaść od wtorku. Mam pytanko odnośnie ocieplania poddasza watą----- czy uważacie, że lepiej zrobić to po tynkach??(by wata nie "napiła" wilgoci???

My kładliśmy tynki i wylewki maszynowe końcem września zeszłego roku i mąż zaczął w listopadzie kłaść wełnę i folię i totalny szok bo zaczął nam z sufitu padać "deszcz" na oko tynki wyglądały na suche a po sprawdzeniu takim aparacikiem okazały się zdecydowanie mokre - dopiero teraz kładziemy wełnę a całą zimę po prostu grzaliśmy i wietrzyliśmy - mokre tynki to temat nie do przeskoczenia bo z wełny będziesz miał kiszonkę :(

przed wełną sprawdź wilgotność tynków i wylewek

rufus dzięki za odpowiedź! U nas kabel przyłączeniowy będzie ciągnął znajomy, a w domu to we własnym zakresie.

mam do was jeszcze jedno pytanko chodzi o wentylacje w kuchni........ nasi murarze przesunęli komin wentylacyjny i wyszedł "na oknie, na poddaszu" w związku z tym do tych wentylacyjnych pustaków dołączyli rury pcv 100 zrobili "mały zakręt" i tę rurę wyprowadzą na dachu.... czy myślicie, że to "jest dobrze"??? bo murarze zapewniają, że jest ok ale ja mam obawy:(

Panda, jak dla mnie to wygląda na niezłą fuszerkę. :( Wygięty komin nie będzie dobrze ciągnął. Nie ma siły.

My kładliśmy tynki i wylewki maszynowe końcem września zeszłego roku i mąż zaczął w listopadzie kłaść wełnę i folię i totalny szok bo zaczął nam z sufitu padać "deszcz" na oko tynki wyglądały na suche a po sprawdzeniu takim aparacikiem okazały się zdecydowanie mokre - dopiero teraz kładziemy wełnę a całą zimę po prostu grzaliśmy i wietrzyliśmy - mokre tynki to temat nie do przeskoczenia bo z wełny będziesz miał kiszonkę :(

przed wełną sprawdź wilgotność tynków i wylewek

Ja cie! Nie wiedziałam o tym! Czyli trzebaby się spieszyć z tynkami! U nas w ogóle cały dom jest mokry - silikaty bardzo się "napiły" przez jesień i zimę, majster kazał się wstrzymać jak najdłużej z robieniem styropianu na zewnątrz. Jak jeszcze na to mokre tynki.... Hmm. Nie fajnie. Chcemy się wporwadzić przed zimą. Jak tylko będą podłogi i ściany. Na początku będziemy mieszkać na dole, ale tak się nia da długo (troje dzieci w jednym pokoju 10m2.)

Jak długo schną tynki? I po jakim czasie można malować ściany?

rufus dzięki za odpowiedź! U nas kabel przyłączeniowy będzie ciągnął znajomy, a w domu to we własnym zakresie.

Panda, jak dla mnie to wygląda na niezłą fuszerkę. :( Wygięty komin nie będzie dobrze ciągnął. Nie ma siły.

Nie strasz, nie strasz :) tradycyjna wentylacja w zimie pomimo uskoków (zależy oczywiście jak dużych) będzie działać aż za dobrze, a w lecie to trzeba naprawdę dobrze zrobić wentylację tradycyjną aby w ogóle działała. Nie jestem specjalistą i warto to skonsultować z kominiarzem. Pozdrawiam

ps.przy budowie Zamku w Malborku też pewnie nie wszystko poszło gładko a stoi do tej pory :)

Nie strasz, nie strasz :) tradycyjna wentylacja w zimie pomimo uskoków (zależy oczywiście jak dużych) będzie działać aż za dobrze, a w lecie to trzeba naprawdę dobrze zrobić wentylację tradycyjną aby w ogóle działała. Nie jestem specjalistą i warto to skonsultować z kominiarzem. Pozdrawiam

ps.przy budowie Zamku w Malborku też pewnie nie wszystko poszło gładko a stoi do tej pory :)

Nie zamierzałam straszyć, maggs1. Po prostu mieszkam w domu, gdzie wentylacja kuchenna działa bardzo słabo, mimo, że komin jest prosty. Wolałabym nie mieć krzywego. Ale skoro kier. bud. powiedział, że OK, to OK. Nie chciałam Cię stresować, panda.

A zamek w Malborku... hmm. Dziwny argument, maggs. Stoją też miliony źle zbudowanych mieszkań, w których grzyb wchodzi na ściany, okna uszczelniono gazetami i szmatami, a ściany, sufity i podłogi nie trzymają poziomu ani pionu. Ale czy to znaczy, że my też mamy sobie zbudować takie??

Nie zamierzałam straszyć, maggs1. Po prostu mieszkam w domu, gdzie wentylacja kuchenna działa bardzo słabo, mimo, że komin jest prosty. Wolałabym nie mieć krzywego. Ale skoro kier. bud. powiedział, że OK, to OK. Nie chciałam Cię stresować, panda.

A zamek w Malborku... hmm. Dziwny argument, maggs. Stoją też miliony źle zbudowanych mieszkań, w których grzyb wchodzi na ściany, okna uszczelniono gazetami i szmatami, a ściany, sufity i podłogi nie trzymają poziomu ani pionu. Ale czy to znaczy, że my też mamy sobie zbudować takie??

OK, argument z Malborkiem niedobry ;) nie miałem zamiaru nikogo denerwować, po prostu z niektórymi fachowcami nie da się uniknąć błędów i niektórych nie da się prosto naprawić. Co do wentylacji to zrobiłem sobie mechaniczną, ale dopiero za jakiś czas się dowiem czy się sprawdzi :)

Pozdrawiam

OK, argument z Malborkiem niedobry ;) nie miałem zamiaru nikogo denerwować, po prostu z niektórymi fachowcami nie da się uniknąć błędów i niektórych nie da się prosto naprawić. Co do wentylacji to zrobiłem sobie mechaniczną, ale dopiero za jakiś czas się dowiem czy się sprawdzi :)

Pozdrawiam

Też robimy mechaniczną, bo w grawitacyjną nie wierzę. Tym bardziej zmartwił mnie krzywy komin u pandy.

Rekuperację chciał zrobić mój mąż, bo ktoś tam znajomy ma i jest super. Początkowo był to dla mnie niedorzeczny pomysł i przerost formy nad treścią. Zaczęłam zmieniać zdanie, gdy urodziły nam się dzieci i ryczały co noc, bo - jak się okazało - było im za gorąco. Tylko w listopadzie trudno było regulować temperaturę tak by było dość ciepło, ale nie sucho, i powietrze świeże... Praktycznie niemozliwe. Więc tu kaloryfer, tu nawilżacz i efekt i tak słaby. Dom, w którym mieszkamy jest tak źle wentylowany, że gdy wychodzi się na dwór uderzenie świeżego powietrza może zabić. ;) A jak wracam z dworu to natychmiast opadam z sił - chce mi się tylko spać. Po prostu nie ma czym oddychać. Można oczywiście wietrzyć, a potem grzać - tylko choćby przy takiej zimie jak ostatnia wiadomo, że będzie się płacić za ogrzewanie jeszcze parę stuwek więcej. Dzięki. :no: Ja już teraz mam dość rachunków za ogrzewanie. A rozszczelnianie okien to też nie rozwiązanie dla mnie. Jak można oknem regulować temperaturę w nocy? Ja lubię mieć ciepło, ale chciałabym też mieć czym oddychać.

Nie wiem - być może w tym domu wentylacja jest wyjątkowo źle zrobiona. Mam nadzieję, że u nas będzie inaczej. Na pewno opowiem czy jest lepiej.