Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

Dziś był Pan z banku;) ciekawe co tam nam napisze;) mam nadzieję, że zrobiliśmy co mieliśmy....

Jutro wstawią drzwi zewnętrzne. Będziemy musieli je owinąć folią aby nikt ich nie poniszczył. A wy jak sobie radziliście z wcześniej wstawionymi drzwiami????? W sobotę zaczną kłaść hydraulikę.... ciekawe czy zdążymy na Boże Narodzenie......

W każdym razie w następny czwartek mamy termin, także trzymajcie kciuki za szybki poród;)

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy założone drzwi od kotłowni i owinięte folią ,zewnętrzne frontowe są jeszcze na etapie projektu a tymczasowo mamy wstawione jakieś stare, trzymam kciuki za pomyślne wieści z banku , u nas odwiedziny w przyszłym tygodniu i też się zastanawiam jak wypadnie bo zależy mi na wzięciu już ostatniej transzy, zobaczymy:yes:

Życzę łatwego i szybkiego porodu:D

a ja czekam aż mnie dogonicie :p bo już nie pamiętam o tych rzeczach o których piszecie, chociaż pewnie jeszcze będę dopytywała o ocieplenie poddasza, bo tego jeszcze nie zrobiliśmy ;) i przez ponad pół roku mało co się u nas pozmieniało, na razie zbieramy siły i kasiorke :D

a i panda powodzenia, szybkiego i lekkiego porodu

Edytowane przez Danonki

Danonki Wy to szalejecie i możecie już szampana pić a my daleko w polu:( dziś tata zadał magiczne pytanie: córeczko gdzie ma być, zlew, wc, umywalka, wanna, itd itd......... a ja na to, że nie wiem:(:(:( . Z tego co mu powiedziałam wykonał tylko tyle ile musiał bo..... "dał mi czas do namysłu", żeby oczywiście nie przerabiać 5 razy, ale to takie trudne zaplanować cokolwiek.

Zastanawialiśmy się z mężem nad pisuarem w wc przy salonie- takim ogólnodostępnym dla gości, na początku byłam na tak, ze względu na mokre sedesy i opryskane kafle ale poczytałam, że niby wydobywająca się woń z niego jest przerażająca. Znajomi mają sobie chwalą, ale znajoma to mega wielka pedantka, sprząta co dzień a ja nie będę miała na to czasu:( Czy macie jakieś doświadczenie w tej kwestii???

U nas tynki wew. polozone, hydraulika zrobiona, styropian na chudziaku jest i podlogowke wlasnie skoczyli klasc (wszedzie, oprocz kotlowni) - we wtorek przychodza od wylewek (ciekawe ile im to zejdzie). Potem przerwa - musi schnac - jedni mowia 3 tygodnie, drudzy minimum 2 miesiace...a musimy poczekac, bo wszedzie sufit podwieszany.

A my czekamy na dowiezienie przepompowni do kanalizy, bo taka kanaliza w gminie-ciśnieniowa, głowy nas rozbolały trochę jak usłyszeliśmy ila sama pompa do takiej przepompowni kosztuje (prawie 6k :( ) nie mówiąc o całym koszcie podłączenia - przeszło 12k, kanaliza i woda, do tego piec kupiliśmy viessmanna vitodens 100W z zasobnikiem, grzejniki i liczymy kasiorkę czy nam starczy na wykończenie i trochę słabo, bo kasa się kończy, oby na schody i drzwi wewnętrzne starczyło, a jeszcze ogrodzenie jakieś... zwykła siatka to ok. 3k, a jescze parapety wewnęrzne i całe wyposażenie, będzie cięzko ale jesteśmy dobrej myśli, chyba ze dwa miesiące, może trzy i będzie w końcu upragniona przeprowadzka :)

Pozdrawiam wszystkich bocianków

bo ja chce w końcu pisać o wykończeniówce, o podłogach, kolorach, meblach itd :D

szybciej, szybciej, szybciej :p

To może zacznij już wątek myślę ,że większość z nas już się rozgląda za płytkami , podłogami czy meblami . U nas przynajmniej tak jest, mąż na budowie robi elektrykę a ja biegam po salonach i rozglądam się za meblami w miedzy czasie w internecie buszuję za armaturą łazienkową .:yes:

To może zacznij już wątek myślę ,że większość z nas już się rozgląda za płytkami , podłogami czy meblami . U nas przynajmniej tak jest, mąż na budowie robi elektrykę a ja biegam po salonach i rozglądam się za meblami w miedzy czasie w internecie buszuję za armaturą łazienkową .:yes:

O, to tak jak ja :D - czas szybko "biegnie", i nawet jak zakupy beda za 2-3 miesiace, to przynajmniej te rzeczy beda wybrane...Jak na razie ide droga eliminacji :lol2:, bo do tej pory to co druga rzecz mi sie podobala...

ooo ja też oglądam płytki i inne ale u nas to jeszcze potrwa jeszcze tynków nie mamy ani posadzek

za to póki co same reklamacje:(

dziś był Pan od okien bo 3 listwy przyszybowe z maleńkimi ryskami więc reklamowaliśmy

no i do tego wstawili nam 3 drzwi zewnętrzne z tego po dwóch dniach zamykają się tylko jedne, dwa pozostałe trzymają tylko zamki bo klamka nie daje rady zamknąć:( masakra jakaś zaś reklamacja, robienie fotek itd. Jutro ma być Pan do poprawki, podejrzewamy, że jak pianka wyschła na dobre to się porozregulowało wszystko. Już się śmieję, że jakoś nie mam szczęścia bo co zamówię to zawsze jakieś uchybienia- boję się co będzie z resztą......

żeby tego było mało to drzwi miały być z wizjerami a przyjechały bez;) czekamy na odpowiedz serwisantów co z tym zrobić....

Panda co nas nie zabije to nas wzmocni:D a ile będzie wspominania jak już się wybudujecie co do stanu budowy to też jesteśmy jeszcze przed tynkami i wylewkami mimom,że miesiąc temu mieliśmy mieć już zrobione.

Z tego co już się zorientowałam to czas oczekiwania na większość rzeczy to około czterech tygodni

Bocianki 2012 powiedzcie mi , czy papę pod ścianki działowe przecinaliście na pół ( tzn. rolka 100cm na pół ) ?

Chodzi mi o to czy 50 cm pod ścianką 12 cm wystarczy do wygodnego połączenia z papą z chudziaka? ( po obu stronach zostanie po 19 cm) a podłogę mam 29 cm wyżej ( 20 cm styropian, 7cm wylewka 2 cm płytki)

:???:

A my czekamy na dowiezienie przepompowni do kanalizy, bo taka kanaliza w gminie-ciśnieniowa, głowy nas rozbolały trochę jak usłyszeliśmy ila sama pompa do takiej przepompowni kosztuje (prawie 6k :( ) nie mówiąc o całym koszcie podłączenia - przeszło 12k, kanaliza i woda, do tego piec kupiliśmy viessmanna vitodens 100W z zasobnikiem, grzejniki i liczymy kasiorkę czy nam starczy na wykończenie i trochę słabo, bo kasa się kończy, oby na schody i drzwi wewnętrzne starczyło, a jeszcze ogrodzenie jakieś... zwykła siatka to ok. 3k, a jescze parapety wewnęrzne i całe wyposażenie, będzie cięzko ale jesteśmy dobrej myśli, chyba ze dwa miesiące, może trzy i będzie w końcu upragniona przeprowadzka :)

Pozdrawiam wszystkich bocianków

No 12k za przyłączenie to rzeczywiście niezła kwota, u mnie materiały do przyłącza wody kosztowały 700pln. Ale kocioł vitodens to raczej b. dobry -namawiał mnie jeden hydraulik, ale wybrałem immergas victrix, myślę, że będę zadowolony :)

U nas sie duzo dzieje - nie mam sily na nic. Bo tylko praca i budowa. Juz 6 tygodni od skonczenia tynkow, 4 tygodnie od skonczenia posadzek. Kociol gazowy gotowy na odbor, plyta OSB na strychu lezy. Od dzis styropian na elewacji kladziony a od przyszlego poniedzialku ocieplenie poddasza beda robic.

Na razie plan aby zamieszkac na 1 wrzesnia realny. Plytki do jednej lazienki juz jada ;)

rafus