Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bocianki 2012 powiedzcie mi , czy papę pod ścianki działowe przecinaliście na pół ( tzn. rolka 100cm na pół ) ?

Chodzi mi o to czy 50 cm pod ścianką 12 cm wystarczy do wygodnego połączenia z papą z chudziaka? ( po obu stronach zostanie po 19 cm) a podłogę mam 29 cm wyżej ( 20 cm styropian, 7cm wylewka 2 cm płytki)

:???:

Moim zdaniem wystarczy, ja dawałem folię i wystawała tylko trochę -może ktoś napisze, kto dawał papę.

http://remontowezmagania.pl/remontowezmagania/5,127700,12123204,Budowa_scianki_dzialowej___krok_po_kroku.html?i=0

Edytowane przez maggs1
wiecie co......pękł nam w salonie chudziak,od okna do słupa:( gdzieś tak na 1 mm się rozeszło, chudziak suchy i zastanawiamy się od czego, chudziak ma z 8-10 cm.

Są dwie opcje:

1. Słup ma słabe podparcie w fundamencie - mało prawdopodobne ale możliwe.

2. Słabe zagęszczenie pod chudziakiem.

hmmm nie mam zielonego pojęcia

pod słupem wiem, że jest wylany fundament i zbrojenie więc wydaje mi się, że jest dobrze....

a zagęszczenie hmmm to by wszędzie pękało a to tylko w jednym miejscu:(

bądź co bądź nigdzie chudziak nie opada ani nic wiec nie wiem:(

tak dziś przyjrzeliśmy się tym pęknięciom i stwierdziliśmy, że to idzie w miejscu zacierania tego chudziaku, co prawda całość była wylewana tego samego dnia ale widać ze pęknięcie idzie równo z zatarciem.

inne pytanko to co kładliście na chudziak?? tzn jakie kolejne warstwy?? bo zastanawiamy się między papą a folią....

Wlasnie wylewki nam skonczyli, zalecenia: jutro polac woda, zakryc folia, zamkniete okna i drzwi - minimum przez miesiac nic nie robic...tez ktos tak mial?

Panda, u nas na chudziaku folia budowlana.

Ewa72_krakow u nas wylewki za niedługi czas ale już mnie mąż uprzedzał ,że będzie przerwa około miesiąca tak samo jak u Was więc czas ten chcemy poświęcić na pracę przed domem zrobić ogrodzenie na części działki i pomału ją zagospodarowywać :yes:
to ja się pochwalę, u mnie dach będzie skończony jutro. Konkretnie dach pomiędzy kopułami, płaski. Tylko jak szacowałem materiał i to z niezłym ogonkiem wychodziło, że dachu będzie 100m2, a okazało się, ze jest prawie 150m2. Małe boisko. Robię taras i tyle :)

styro_odlazl2.jpg

wow rufus ale pędzicie, super

No wiec nie jest tak slodko. Uwazajcie na styropian grafitowy. U mnie kleili na klej Weber 111 i na drugi dzien odpadlo. Nastepnie kleili na Weber 121 i tez odpladlo. Teraz wykonawca wydlubuje klej z gazobetonu i bedzie kleil na Webera 125 - pierunsko drogi. Jak to nie pomoze to nie wiem

Grafit jest bardzo wymagajacy - przynajmniej nasz Arbet. Porady sa takie zeby go tarkowac oraz zaslaniac elewacje chroniac przed przegrzaniem. Akurat ten drugi warunek trudny do spelnienia.

Edytowane przez rafus12

Rafus12 - dlatego ludzie z forum + spece, mowili, ze ocieplenie+tynki zewnetrzne trzeba robic wczesna wiosna albo pozna jesienia. Dlatego my z tym czekamy, poza tym zawsze wiecej wilgoci "wyjdzie" z domu, jak nie bedzie jeszcze ocieplone z zewnatrz.

Co do klejenia styropianu - na fundamenty styropian klejony byl na pianke i na sciany dokladnie tez tak zrobimy :yes:

Poza tym kiedy miales wylewki robione? I ile trzymales folie? U nas dzisiaj polali woda, przykryli folia i kazali jeszcze rolety opuscic, zeby slonce nie wchodzilo do srodka...

Ja mam grafitową termoorganikę, klejoną na klej też termoorg, w 30stp. upał , na gazobeton, nic mi nie odpadło, tynk juz położony

Acha klej do styropianu i warstwy zbrojącej, do grafitu używa się kleju do siatki

Gość Arturo72

No wiec nie jest tak slodko. Uwazajcie na styropian grafitowy. U mnie kleili na klej Weber 111 i na drugi dzien odpadlo. Nastepnie kleili na Weber 121 i tez odpladlo. Teraz wykonawca wydlubuje klej z gazobetonu i bedzie kleil na Webera 125 - pierunsko drogi. Jak to nie pomoze to nie wiem

Grafit jest bardzo wymagajacy - przynajmniej nasz Arbet.

Ja mój grafit potraktowałem Tytanem EOS,własnoręcznie,za pierwszym razem i nie odpadło,już prawie rok :)

Oczywiście przed klejeniem ścianę dokładnie wyczyściłem szczotką.

jak masz nałożony tynk to nic się już z tym nie zrobi. Ale jakbyś zostawił na słońcu mogłyby być niezłe hece, płyta zwiększa rozmiar o 0,5cm.

Napisz o termoorganice, jak z jakością tych płyt? Mój budowlaniec kiepsko się o nich wypowiadał. Ze nierówne, nie trzymają wymiarów i takie tam.

Dziś zamietliśmy "nasz domek" iiii pęka chudziak:( pełno kreseczek:( szerokość może z 0,5 mm:( nie wiem co dalej, kierownik budowy twierdzi, żeby się nie przejmować bo i tak przyjdzie siatka zbrojeniowa po całości, ale mnie jakoś to nie przekonuje:(