gosia1719499730 01.02.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 To wszystko kwestia wykonawców i zsynchronizowania robób, powinno się udać. Powiem szczerze, że ja też mam takie plany a jeszcze łopata nie wbita. Poprzedni dom budowałam od 8 marca do 5 września i wprowadziłam się do gotowego domu, na budowie wolne były tylko niedziele.Budowe zaczynałam w czerwcu, mieszkałam w gotowym, urzadzonym domu w lutym. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.02.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 i wielkości domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 01.02.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Ja Szczecin - Zdroje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulka76 01.02.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Mąż płacił za stal 2450 za tonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kama33 01.02.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Mąż płacił za stal 2450 za tonę Ulka -- gdzie kupowałaś stal w takiej cenie? Doczytałam, że gdzieś koło Rzeszowa budujecie, więc moze i mnie opłacałoby sie tam kupic. Ostatnio jak pytalismy to 3000 zł wołali :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 01.02.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Czarnakasia , ja Krzekowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 02.02.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam wszystkich. Też chcemy rozpocząć budowę naszego domku wczesną wiosną. Na razie czekamy jednak na PnB. Do tej pory tematy budowy to droga przez męki, rok zajęło uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy (do 3 razy sztuka - przeszkody to RZGW i sąsiedzi - jeszcze nie mieszkamy a już ich kochamy ). By nie marnować czasu ogrodziliśmy działkę, co prawda tylko z 3 stron, front to pieśń przyszłości - na razie tylko prowizorka, poza tym materiały na domek zakupione (brakuje więźby i dachówki- tą jednak już wstępnie wybraliśmy, o ile nie zmienią się nam jeszcze wizje), casting na wybór wykonawcy za chwilę wyłoni zwycięzcę. Cóż, byle do wiosny. Budujemy się w okolicach Mielca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaka 02.02.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Ulka -- gdzie kupowałaś stal w takiej cenie? Doczytałam, że gdzieś koło Rzeszowa budujecie, więc moze i mnie opłacałoby sie tam kupic. Ostatnio jak pytalismy to 3000 zł wołali :/ To rzeczywiście dobra cena...my niby też kupiliśmy po 2600 ale to już było okazyjnie i po znajomości w składzie, wszędzie już dużo wyższa cena właśnie ok. 3000zł A ja dzisiejszego poranka znowuż spędziłam godzinę u miłego Pana urzędnika w budownictwie:bash: I wniosek o pozwolenie dalej nie złożony:bash: Mam tylko nadzieję że była to moja ostatnia wizyta... Edytowane 2 Lutego 2012 przez annaka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 02.02.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 chyba w sprawie porady na mój problem to źle trafiłam bo odpowiedzi brak ale to przywilej początkujących - błądzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.02.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 tyle nieśmiałych osób, że może i ja w końcu odważę się coś napisać... Budujemy dom wg projektu indywidualnego - baaardzo wąska działka, woj. świętokrzyskie. Mamy już baaaardzo dużo tzn stan zero - budowała firma - cena 23 tyś z materiałami ale mam kilka zastrzeżeń i dalej budujemy syst. gosp. Zakupiłam porotherm - cena 5,00 z dowozem 30km i rozładunkiem, stal - 2850 zł, więźbę i drobiazgi (izofol i coś tam jeszcze do izolacji)... mam ogromny -tak mi się wydaje - problem (który mi spędza sen z powiek) a mianowicie firma robiąca fundamenty nie dała żadnej izolacji na ławy - a czytam że wszyscy dają, zrezygnowali też z folii kubełkowej - bo "bez sensu" woda jest poniżej 30 m a grunt to opoka. powiedzcie - błagam - czy to bardzo duży błąd i czy da sie to naprawić... ... no i wpuść tu nieśmiałą babę na forum to nie będzie mogła skończyć pozdrawiam i dziękuje za ewentualne wskazówki Po pierwsze : kierownik budowy. Musi na to popatrzeć i zdecydować. Musisz mieć izolację, bo będzie podciągało wode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arjuna 02.02.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 folii kubełkowej na fundamenty my tez dawać nie bedziemy. Jednak, by nam piwnica i fundamenty nie stały w wodzie zaizolujemy to kilkoma warstwami papy, pod nia styropian, dookoła zwir i porzadna opaska odwadniająca.Jesli nie masz niczym zaizolowanych fundamentow, to niech to odkopia i zrobią porzadnie, bo wyglada to na fuszerkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 02.02.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Pukul, koniecznie odpytaj kierownika na tę okoliczność. Izolacja między ławą a ścianką fundamentową musi być, w każdym razie tak jest w projektach. Izolacja pionowa jest do uratowania, po prostu trzeba odkopać i założyć ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 02.02.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 chyba w sprawie porady na mój problem to źle trafiłam bo odpowiedzi brak ale to przywilej początkujących - błądzenie Gdzieś jest na forum taki wątek ale jak go teraz odszukać ....... nie wiem. Rzecz była taka że ktoś robił izolację poziomą w wfundamentach starego domu. Są podobno jakieć firmy które podcinają te fundamenty i wsuwają tam izolację poziomą. Ale może u ciebie można to jakoś prościej i taniej rozwiązać, ale to już jekiegoś fachowca trzeba by się poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 02.02.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Znalazłem, może ci się przyda. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?193554-Wykonywanie-przepony-poziomej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 02.02.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) To ja również się przywitam. Mieliśmy zaczynać w zeszłym roku, wszystko było już gotowe (pnb, ekipa itd) ale się odmieniło i wygląda na to że wystartujemy w tym, z inną działką, domem, mam tylko nadzieję że ekipa będzie ta sama Chcemy zacząć k. lipca bez szaleństw zimowych. Ps. Nefer dzięki za listę właśnie jej szukałam Ps. 2 : Pukul, dorabianie teraz izolacji między ławą a bloczkami to kosztowna zabawa, robi się to w starych domach, może wystarczy jeśli zaizolujesz pionowo i między fundamentem a pierwszą warstwą bloczków parteru. Edytowane 2 Lutego 2012 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 02.02.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 dziękuje Wam bardzo za wszystkie wskazówki! nie wiem co robić. mam umowę z poprzednim wykonawcą i zdjęcia krok po kroku. zastanawiam się czy się nie upominać o swoje i niech poprawia fuszerke. ale tak czy siak to wszystko mnie przeraża i mam dość już na samym początku też myślałam o tym żeby jakoś "podwójnie" zaizolować między ścianą fundamentową a ścianami parteru ale już sama nie wiem... bloczki fundamentowe są posmarowane jakimś czarnym mazidłem ale tylko raz i na to od zewnątrz styrodur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 02.02.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 a kolejny błąd - chyba - jaki znalazłam to brak kanału napowietrzającego kominek. czy nie powinien być w warstwie piachu pod chudziakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.02.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Pukul- najpierw kierbud. W Twoim projekcie jest jasno napisane gdzie i jak zrobić izolacje. Ekipa ma obowiązek robić zgodnie z projektem. Czy kierbud odebrał fundamenty ? Wpisał w dziennik ? Oczywiście , że jeśli jest źle to ROZEBRAĆ. Masz za dużo pieniędzy ? Ekipa ma poprawić. O ile rzeczywiście jest źle.Może być dysperbit i styrodur. Ale co z poziomymi izolacjami ?Masz chudziak wylany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 02.02.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 a kolejny błąd - chyba - jaki znalazłam to brak kanału napowietrzającego kominek. czy nie powinien być w warstwie piachu pod chudziakiem? Kanał pod chudziakiem w piachu, do tego dobrze ocieplony. Pukul- najpierw kierbud. W Twoim projekcie jest jasno napisane gdzie i jak zrobić izolacje. Ekipa ma obowiązek robić zgodnie z projektem. Czy kierbud odebrał fundamenty ? Wpisał w dziennik ? Oczywiście , że jeśli jest źle to ROZEBRAĆ. Masz za dużo pieniędzy ? Ekipa ma poprawić. O ile rzeczywiście jest źle. Może być dysperbit i styrodur. Ale co z poziomymi izolacjami ? Masz chudziak wylany ? Skoro miał firmę to pewnie kierbud był od nich to robił wpisy do dziennika jak mu szef firmy kazał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.02.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Jak kierbud podpisał to będzie bekał. Jego odpowiedzialność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts