Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

To wszystko kwestia wykonawców i zsynchronizowania robób, powinno się udać. Powiem szczerze, że ja też mam takie plany a jeszcze łopata nie wbita.

Poprzedni dom budowałam od 8 marca do 5 września i wprowadziłam się do gotowego domu, na budowie wolne były tylko niedziele.

Budowe zaczynałam w czerwcu, mieszkałam w gotowym, urzadzonym domu w lutym. Powodzenia

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich. Też chcemy rozpocząć budowę naszego domku wczesną wiosną. Na razie czekamy jednak na PnB. Do tej pory tematy budowy to droga przez męki, rok zajęło uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy (do 3 razy sztuka - przeszkody to RZGW i sąsiedzi - jeszcze nie mieszkamy a już ich kochamy :confused:). By nie marnować czasu ogrodziliśmy działkę, co prawda tylko z 3 stron, front to pieśń przyszłości - na razie tylko prowizorka, poza tym materiały na domek zakupione (brakuje więźby i dachówki- tą jednak już wstępnie wybraliśmy, o ile nie zmienią się nam jeszcze wizje), casting na wybór wykonawcy za chwilę wyłoni zwycięzcę. Cóż, byle do wiosny. Budujemy się w okolicach Mielca.

Ulka -- gdzie kupowałaś stal w takiej cenie? Doczytałam, że gdzieś koło Rzeszowa budujecie, więc moze i mnie opłacałoby sie tam kupic. Ostatnio jak pytalismy to 3000 zł wołali :/

To rzeczywiście dobra cena...my niby też kupiliśmy po 2600 ale to już było okazyjnie i po znajomości w składzie, wszędzie już dużo wyższa cena właśnie ok. 3000zł

A ja dzisiejszego poranka znowuż spędziłam godzinę u miłego Pana urzędnika w budownictwie:bash: I wniosek o pozwolenie dalej nie złożony:bash: Mam tylko nadzieję że była to moja ostatnia wizyta...

Edytowane przez annaka
...

tyle nieśmiałych osób, że może i ja w końcu odważę się coś napisać... Budujemy dom wg projektu indywidualnego - baaardzo wąska działka, woj. świętokrzyskie. Mamy już baaaardzo dużo :) tzn stan zero - budowała firma - cena 23 tyś z materiałami ale mam kilka zastrzeżeń i dalej budujemy syst. gosp. Zakupiłam porotherm - cena 5,00 z dowozem 30km i rozładunkiem, stal - 2850 zł, więźbę i drobiazgi (izofol i coś tam jeszcze do izolacji)...

mam ogromny -tak mi się wydaje - problem (który mi spędza sen z powiek) a mianowicie firma robiąca fundamenty nie dała żadnej izolacji na ławy - a czytam że wszyscy dają, zrezygnowali też z folii kubełkowej - bo "bez sensu" woda jest poniżej 30 m a grunt to opoka. powiedzcie - błagam - czy to bardzo duży błąd i czy da sie to naprawić...

... no i wpuść tu nieśmiałą babę na forum to nie będzie mogła skończyć

pozdrawiam i dziękuje za ewentualne wskazówki

Po pierwsze : kierownik budowy. Musi na to popatrzeć i zdecydować. Musisz mieć izolację, bo będzie podciągało wode.

folii kubełkowej na fundamenty my tez dawać nie bedziemy. Jednak, by nam piwnica i fundamenty nie stały w wodzie zaizolujemy to kilkoma warstwami papy, pod nia styropian, dookoła zwir i porzadna opaska odwadniająca.

Jesli nie masz niczym zaizolowanych fundamentow, to niech to odkopia i zrobią porzadnie, bo wyglada to na fuszerkę.

chyba w sprawie porady na mój problem to źle trafiłam bo odpowiedzi brak :) ale to przywilej początkujących - błądzenie :)

Gdzieś jest na forum taki wątek ale jak go teraz odszukać ....... nie wiem. Rzecz była taka że ktoś robił izolację poziomą w wfundamentach starego domu. Są podobno jakieć firmy które podcinają te fundamenty i wsuwają tam izolację poziomą. Ale może u ciebie można to jakoś prościej i taniej rozwiązać, ale to już jekiegoś fachowca trzeba by się poradzić.

To ja również się przywitam. Mieliśmy zaczynać w zeszłym roku, wszystko było już gotowe (pnb, ekipa itd) ale się odmieniło i wygląda na to że wystartujemy w tym, z inną działką, domem, mam tylko nadzieję że ekipa będzie ta sama :) Chcemy zacząć k. lipca bez szaleństw zimowych.

Ps. Nefer dzięki za listę właśnie jej szukałam :)

Ps. 2 : Pukul, dorabianie teraz izolacji między ławą a bloczkami to kosztowna zabawa, robi się to w starych domach, może wystarczy jeśli zaizolujesz pionowo i między fundamentem a pierwszą warstwą bloczków parteru.

Edytowane przez cronin

dziękuje Wam bardzo za wszystkie wskazówki! nie wiem co robić. mam umowę z poprzednim wykonawcą i zdjęcia krok po kroku. zastanawiam się czy się nie upominać o swoje i niech poprawia fuszerke. ale tak czy siak to wszystko mnie przeraża i mam dość już na samym początku

też myślałam o tym żeby jakoś "podwójnie" zaizolować między ścianą fundamentową a ścianami parteru ale już sama nie wiem... bloczki fundamentowe są posmarowane jakimś czarnym mazidłem :) ale tylko raz i na to od zewnątrz styrodur

Pukul- najpierw kierbud. W Twoim projekcie jest jasno napisane gdzie i jak zrobić izolacje. Ekipa ma obowiązek robić zgodnie z projektem. Czy kierbud odebrał fundamenty ? Wpisał w dziennik ? Oczywiście , że jeśli jest źle to ROZEBRAĆ. Masz za dużo pieniędzy ? Ekipa ma poprawić. O ile rzeczywiście jest źle.

Może być dysperbit i styrodur. Ale co z poziomymi izolacjami ?

Masz chudziak wylany ?

a kolejny błąd - chyba - jaki znalazłam to brak kanału napowietrzającego kominek. czy nie powinien być w warstwie piachu pod chudziakiem?

Kanał pod chudziakiem w piachu, do tego dobrze ocieplony.

Pukul- najpierw kierbud. W Twoim projekcie jest jasno napisane gdzie i jak zrobić izolacje. Ekipa ma obowiązek robić zgodnie z projektem. Czy kierbud odebrał fundamenty ? Wpisał w dziennik ? Oczywiście , że jeśli jest źle to ROZEBRAĆ. Masz za dużo pieniędzy ? Ekipa ma poprawić. O ile rzeczywiście jest źle.

Może być dysperbit i styrodur. Ale co z poziomymi izolacjami ?

Masz chudziak wylany ?

Skoro miał firmę to pewnie kierbud był od nich to robił wpisy do dziennika jak mu szef firmy kazał